Annonce
Helsingør

Trods motorvejskøer: Helsingør har hovedstadsområdets hurtigste pendlere

Der er stor forskel på hvor hurtigt pendlerne kan komme på arbejde. I hovedstadsområdet er tæt trafik et stort problem. Foto: Axel Schütt
Jo tættere du bor på København, jo mindre er risikoen for at få en fartbøde, når du skal på arbejde. Det går væsentligt stærkere, når pendlerne fra Helsingør skal på job.

TRAFIK: Trafikken hakker afsted. Endelig løsner det op. 500 meter længere fremme skal du igen træde på bremsen. Du sukker, lytter til en podcast og bander indvendigt over endnu en dag, der starter trægt.

Den oplevelse har mange bilister fra Nordsjælland hver arbejdsdag, når de pendler ind til arbejdet i København. Hver dag er der propper i trafikken og periodevise køer.

Vejnettet i Storkøbenhavn er det mest belastede, viser en analyse fra sammenslutningen af små og store virksomheder, SMVdanmark.

Annonce

Nordsjællands hurtigste

Hvis man bor i Helsingør kommune er analysen dog lidt opløftende læsning.

SMVdanmark har beregnet den gennemsnitlige hastighed for pendlerne i 93 af landets 98 kommuner, og her får Helsingør en førsteplads som den hurtigste i Nordsjælland.

En bilpendler fra Helsingør kommune kan nemlig i gennemsnit holde en fart på 70,8 kilometer i timen. Den næsthurtigste pendlerkommune i Nordsjælland er nabokommunen Gribskov, hvor pendlerbilerne kan holde en gennemsnitshastighed på 69,5 kilometer i timen. Også i Fredensborg holder pendlerne et rimeligt gennemsnit med 66,7 kilometer i timen.

Når Helsingør og Fredensborg alligevel ligger i den tunge halvdel, når man ser på alle landets kommuner, så skyldes det, at det er væsentligt hurtigere for borgerne i jyske og fynske kommuner at komme på arbejde.

Annonce

Hurtigte sønderjyder

Når man ser bort fra fem økommuner, så er det pendlerne i Sønderborg, der kommer hurtigst på arbejde. Her kan bilen holde en gennemsnitshastighed på 88 kilometer i timen. Pendlerne i Sønderborg tager primært til nabokommunen, men også til Haderslev og Kolding, og her kan man gøre det forholdsvis hurtigt via den sønderjyske motorvej E45.

SMVdanmarks analyse viser også, at jo længere nede Helsingørmotorvejen man bor, jo langsommere går det, når man skal på arbejde.


Generelt er top 10 for kommunerne med dårligst vejinfrastruktur domineret af de københavnske vestegnskommuner


Når man bor i Hørsholm kommune, er hastigheden nede på 58,8 kilometer. Næste kommune på Helsingørmotorvejen er Rudersdal, som er en lille undtagelse. Her holder pendlerne nemlig et gennemsnit på 59,7 kilometer i timen.

I Lyngby Taarbæk kommune får gennemsnitshastigheden endnu et nøk ned til 56,3 kilometer i timen og i Gentofte daler den yderligere til 54,6 kilometer i timen.

Annonce

Sneglefart på Frederiksberg

Allerlangsomst går det i Frederiksberg kommune. Her er pendlernes gennemsnitshastighed på kun 43,8 kilometer i timen.

Den lave hastighed skyldes, at mange pendlere på Frederiksberg arbejder i København og kører ad tæt trafikerede veje med mange lyskryds. Og de pendlere på Frederiksberg, som skal længere væk end København må bruge de samme langsomme veje for at komme ud af byen.

Efter Frederiksberg følger Rødovre og Albertslund kommune som de langsomste pendlerkommuner. Generelt er top 10 for kommunerne med dårligst vejinfrastruktur domineret af de københavnske vestegnskommuner. Lige uden for top 10 ligger flere af kommunerne nord for København som Gladsaxe, Gentofte og Lyngby-Taarbæk.

Det skal dog nævnes, at selvom pendlerne i top 10 har den laveste gennemsnitspendlingshastighed, har de også ofte den laveste transporttid.

Annonce

Bedre infrastruktur

Med analysen vil SMVdanmark gøre opmærksom på, at der er et stort behov for at forbedre infrastrukturen omkring København, for eksempel ved at udvide og forbedre veje, men også med en bedre kollektiv trafik.

I den sammenhæng roser SMVdanmark regeringens infrastruktursudspil, som man mener har mange gode motorvejsprojekter.

SMVdanmark har mange håndværkere og transportører blandt sine medlemmer, og man peger på, at lange transporttider lig med spildtid, der også kan gøre håndværkerregningen dyrere.

Her går det langsomst

Det er bilisterne fra Frederiksberg, der træder mindst på speederen, når de kører på job. Det viser en analyse af pendlertrafikken, som SMVdanmark har lavet. Her er nogle udvalgte resultater fra analysen. Hastigheden er angivet som gennemsnitlig pendlerhastighed (km/t)

1. Frederiksberg 43,8

2. Rødovre 45,1

3. Albertslund 48,7

4. Glostrup 48,8

5. Brøndby 48,9

13. Lyngby Taarbæk 56,3

15. Hørsholm 58,8

17. København 59,2

26. Hillerød 65,3

29. Fredensborg 66,7

30. Frederikssund 66,9

40. Helsingør 70,8

93. Sønderborg 88,0

Økommunerne Læsø, Fanø, Samsø, Ærø og Bornholm er ikke taget med i analysen.

Annonce
Hornbæk For abonnenter

Sandra lader ukrudtet vokse vildt: Vi skal simpelthen stoppe med at slå hinanden i hovedet med, hvordan vores haver ser ud

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Vitaminindsprøjtning efter corona: Sådan vil 58 foreninger rejse sig

Helsingør For abonnenter

Politikere efter kritik af kommunens behandling af sårbare: Sådan vil vi løse problemerne

Debat

Klumme: To stik betalt af skatten

Sport

Kom med på det eneste wildcard: 17-årige Olivia imponerede ved EM i golf

Helsingør For abonnenter

Selvmordstruede Marcus fik flere afslag på botilbud: Nu kritiserer Ankestyrelsen kommunen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Helsingør

Unge holdt højlydt fest på skole

Helsingør For abonnenter

827 boliger i kommunen har stået tomme i mere end tre måneder - men ingen ved hvorfor

Helsingør

Brødrene har arbejdet sammen i 30 år: Der findes ikke noget lignende i hele kommunen

Nordsjælland

To borgere holdt 37-årig tilbage: Havde stjålet breezers i Netto

Debat For abonnenter

Byggebøvl og -forsinkelser: Kommunen har ikke udvist rettidig omhu

Hornbæk

Efter seks måneder: Komiker har solgt kæmpe-villa i Hornbæk

Annonce