Annonce
Helsingør

Tryk på kultur i det gamle posthus

Søren Spies og Lisbeth Valentin Hansen er to af de lokale ildsjæle, der står bag Kulturstationen Humlebæk.
Annonce

Midt i Humlebæk forsøger frivillige at skabe nyt liv i Humlebæk Bymidte. Åbningen af Kulturstationen i det gamle posthus er det første skridt.

HUMLEBÆK: Bygningen er ikke iøjnefaldende. Lidt flad, diskret, nærmest undskyldende ligger den bare der, på Humlebæk Centervej 44.

Man kan se, at lokalerne er lidt slidte, og at vind og vejr har sat lidt aftryk.

Det ligner ved første øjekast blot var endnu en tom bygning, men billedet er misvisende.

I vinduerne hænger Kulturstationen Humlebæks analoge opslagstavle. For det er fint med Facebook, men det er her, mange af byens borgere læser, hvad der sker. Blandt de forskellige informationer er der også et telefonnummer til foreningens formand. I parantes står der "klager".

- Men der er ikke nogen, der har ringet og klaget endnu, fortæller Lisbeth Valentin Hansen, der er formand for foreningen Kulturstationen.

Modtagelsen har nemlig udelukkende været positiv og engageret siden dørene i marts måned blev slået op for Kulturstationen.

Ny rolle for posthus

Mens Kulturstationen er et nyt initiativ, så befinder den sig i nogle rammer, der vil være velkendte for mange Humlebæk-borgere.

"Statens Ejendom" står der på en træbøjle, der stadig hænger på badeværelset. Det var måske en af dem, der blev brugt til at hænge de postuniformer op, der havde deres eget tørrerum. Ligesom cykelstativerne stadig er opdelt efter postbudenes ruter.

Sporene efter aktiviteterne i Humlebæk Posthus er der stadig, men bygningerne og omgivelserne har fået en helt ny rolle.

Her, hvor man tidligere hentede pakker og sendte breve afsted, har der blandt andet lige været jazzkoncert, besøg af over 100 Royal Run-løbere, og man været vært for en lille brætspilsevent. Det var også her, at 17 lokale nordmænd mødtes for at fejre Norges nationaldag.

Det er en lille del af, hvad Kulturstationen Humlebæk kommer til at beskæftige sig med fremover, hvis det går som intitiativtagerne til projektet vil. Ambitionen er at omdanne Kulturstationen til Humlebæks nye samlingssted.

Man startede bogstaveligt talt på bar bund.

- Vi havde selv stole med til nogle af de første møder, fortæller Lisbeth Valentin Hansen.

Vil vække en soveby

Det er dog fortid. Kulturstationen har efterhånden fået mange donationer, blandt andet af møbler, så nu råder man over 120 stole.

En af drivkræfterne bag det nye initiativ er Søren Spies. Han mener, at det er behov for noget, der kan puste liv i Humlebæk.

- Jeg bliver ikke populær på at sige det, men Humlebæk er altså en soveby, siger han.

Lisbeth Valentin Hansen er ikke helt enig, selv om hun lige som ham synes der mangler et kulturelt samlingspunkt. Det har byen, der er præget af lange veje med mange beboelser ikke. Alligevel foregår der meget forskellige steder.

- Jeg besøgte Frivilligcenter Fredensborg. Det er ganske vist hele kommunen, men jeg blev alligevel overrasket over, at der er hele 50 foreninger, der arbejder med frivilligt arbejde, så der sker altså noget derude, siger hun.

Udvikling i bymidten

Hun er dog enig med Søren Spies i, at der mangler nogle sammenhængende kræfter i Humlebæks bymidte. Hun har selv været aktiv i en borgergruppe, der arbejder for at skabe mere aktivitet i bymidten.

Da der var planer om, at det nedlagte posthus skulle sælges til Netto, kom der en lokal modstand, der fik byrådet til at skifte mening.

I stedet har Fredensborg Kommune nu købt bygningerne.

Planen er på et tidspunkt at rive de nedslidte lokaler ned, og så skal området indgå i en helhedsplan omkring et nyt bibliotek.

Derfor ved Lisbeth Valentin Hansen og Søren Spies godt, at det er på lånt tid, at deres forening har fået lov til at benytte posthuslokalerne.

Respekt for posthistorie

Den tid vil de nu udnytte til at skabe flest mulige aktiviteter, og så håber de at initiativerne i Kulturstationen Humlebæk kan tages med i planerne for området, så aktiviteterne kan bevares.

Det slidte gamle posthus danner en uformel kulisse. Til gengæld er der mange kvadratmeter, og ideerne til at udnytte dem står nærmest i kø.

For eksempel har Søren Spies sat trommer op i et lokale i kælderen, som han nu vil indrette til øverum.

Postgården kan blive et godt hængeud sted med pallemøbler og mulighed for at lade en DJ spille fra et depotrum. Rummet kan måske også bruges til i samarbede med Humlebio at vise film, der er for smalle til at bruge biografens plads til.

Ved indgangen er det store lokale, hvor der blev sorteret pakker blevet til en koncertsal.

Kundeområdet kan bruges til foredrag. I lokalerne lige ved siden af er der et legerum samt ansatsen til et lounge-lokale for de lidt ældre børn.

Helt bevidst har alle lokalerne fået navne, der referer til post. Legerummet hedder naturligvis "Værdipakker".

Søren Spies, der har været med til at arrangere koncerter siden han var 15 år gammel, har været med til at sætte mange af de første initiativer i gang.

- Målet er atfolk selv får lyst til at sætte noget i gang, og det vil vi gerne gøre så let som muligt for dem, men vi skal lige have sat tingene i gang, siger han.

For Lisbeth Valentin Hansen er det vigtigt at understrege at det er udviklingn af hele bymidten, altså også stationsarbejdet, der er vigtigt for mange af de frivillige i kulturstationen.

Nu vil bestyrelsen for den unge forening tage på inspirationsbesøg hos andre kulturhuse. Men kernen skal være hvordan brugerne vil udnytte kulturstationen.

- Vi skal ikke være hverken Trommen eller Kulturværftet, siger Søren Spies.

Fokus vil være på de lokale brugere, selv om det godt kan være, at nogle arrangementer måske trækker gæster til udefra. For eksempel en planlagt foodfair, hvor man sammen med Årstiderne, Humlebæk Mikro Mejeri og Kelleris Vingaard viser hvad lokalområdet kan byde på.

Stort potentiale

I det hele taget spiller samarbejdet med lokale virksomheder en stor rolle, påpeger Søren Spies og Lisbeth Valentin Hansen. På samme måde er Kulturstationen også opmærksomme på de aktiviteter som biblioteket og andre udbydere har, så det ikke er det samme, der foregår i Kulturværftet. Det er dog ikke et problem i praksis.

- Det er er stort udnyttet potentiale, siger Linda Valentin Hansen.

Med til potentialet hører også at omkring 300.000 togpassagerer hver år tager til og fra Humlebæk.

Kulturstationen har også været meget opmærksomme på naboerne, og har som nævnt hidtil ikke fået klager, men snart venter en ny udfordring, når den første rockkoncert afvikles i Kulturstationen.

Selv om Kulturstationen allerede har sat sit præg på Humlebæk, så kæmper den unge forening stadig med helt banale praktiske problemer. Det tog for eksempel over seks måneder at få en bankkonto, og først den 1. juni blev man godkendt som lokal forening. Opbakningen fejler dog ikke noget.

- Vi er omkring 110-120 medlemmer, og der kommer nye næsten dagligt, siger Lisbeth Valentin Hansen.

- Jeg håber vi når omkring 400 medlemmer, siger Søren Spies.

Kulturstation Humlebæk er åbent når der er konkrete arrangementer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Helsingør

Her vaskes den livsfarlige røg væk: - Vi skal have udryddet cancer hos brandfolk

Annonce