Annonce
Udland

Tyskland og Sverige vil give alle AstraZeneca-vaccine

Nye studier med AstraZeneca-vaccine gør, at Tyskland og Sverige også vil give vaccinen til ældre over 65 år.

Tyskland og Sverige har besluttet at bruge AstraZeneca-vaccine til folk over 65 år.

Den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, har torsdag godkendt vaccinen efter en indstilling fra landets vaccinekommission.

I Sverige har sundhedsmyndighederne også fået nye data, som dokumenterer beskyttelseseffekten hos ældre.

- Folkhälsomyndigheten ændrer nu sine anbefalinger for AstraZenecas vaccine. Den skal nu anbefales til alle over 18 år, hedder det på myndighedens hjemmeside.

Tyskland har tidligere været tilbageholdende med at give vaccinen til ældre over 65 år, fordi virkningen for de aldersgrupper ikke har været dokumenteret godt nok. Men på grund af en række nyere studier har man nu skiftet holdning, skriver AFP.

Det samme gjorde Frankrig tidligere i denne uge, og de giver nu også vaccinen til folk mellem 65-75 år.

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at vaccinen som udgangspunkt kun bliver givet til personer under 65 år.

Vaccinen fra AstraZeneca blev godkendt i EU i slutningen af januar efter anbefaling fra Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Vaccinen er godkendt i EU til personer over 18 år. Men det er ifølge EMA ikke dokumenteret godt nok, om borgere over 55 år vil have gavn af vaccinen.

I de studier, som vaccinen blev godkendt på baggrund af, har forsøgsdeltagerne primært været mellem 18 og 55 år, og der har ikke været tilstrækkeligt med forsøgspersoner over 55 år.

Derfor er der ifølge Det Europæiske Lægemiddelagentur endnu ikke data nok til at vurdere, om vaccinen også har en effekt på personer uden for den aldersgruppe.

Offentlige sundhedsdata fra Storbritannien har for nylig vist, at vaccination med AstraZeneca-vaccinen reducerer risikoen for at udvikle covid-19, der kræver indlæggelse, med 80 procent blandt personer over 80 år.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Overlæge med speciale i overvægtige børn: Det ligger dybt i os, at når vi er kede af det, så propper vi noget i munden

Annonce