Annonce
Helsingør

Udmelding fra lokale socialdemokrater: - Vi er nødt til at udfase afbrænding af træflis

Socialdemokratiets Helsingør-kreds har vedtaget en erklæring om at arbejde for en udfasning af træ-biomasse i fjernvarme- og elproduktion. Foto: Torben Sørensen
- Vi vil gerne sende et signal om, at det er vigtigt, at vi er en kommune, der går allerforrest i udviklingen af nye og grønnere løsninger, siger det socialdemokratiske byrådsmedlem Claus Christoffersen. Konservatives Jens Bertram, som også er formand for Forsyning Helsingør, kalder udmeldingen "en valgfloskel".

HELSINGØR: Da Helsingør Kraftvarmeværk blev indviet i efteråret 2019, blev det kaldt et bæredygtigt og væsentlig bidrag til den grønne omstilling.

- Efter tre års byggeri kan vi endelig sig goddag til bæredygtig flis og farvel til naturgas. Det er godt for klimaet og for den grønne omstilling, lød det i talen fra Forsyning Helsingørs direktør, Jacob Brønnum.

Siden har der været stor diskussion af de miljømæssige konsekvenser ved at benytte træflis som brændsel i fjernvarme-produktion, og flere internationale forskere har appelleret til EU og USA om at stoppe afbrændingen af træ-biomasse. Ifølge eksperterne er der ingen garanti for, at genplantning af træer på sigt vil opveje CO2-udledningen fra flis-afbrændingen.

Annonce

Efter en generalforsamling i Socialdemokratiets Helsingør-kreds kommer de lokale politikere nu med en klar udmelding om, at brug af træflis og træpiller i fjernvarme- og elproduktion skal udfases på sigt.

- Vi skal have fokus på at udfase biomasse og afbrænding af træflis, så vi kan overgå til en anden og mere grøn teknologi. Det er vigtigt, at vi tager fat på det arbejde allerede nu, siger Claus Christoffersen, der er medlem af Byrådet for Socialdemokratiet.

Ingen erstatning nu og her

Han tilføjer, at han godt er “klar over, at det ikke er noget, der kan ske i morgen”.

- Vi har ikke en teknologi, der kan erstatte et flisværk i dag. Men vi vil gerne sende et signal om, at det er vigtigt, at vi er en kommune, der går allerforrest i udviklingen af nye og grønnere løsninger, siger Claus Christoffersen.

I fyringssæsonen 2020/2021 brugte Helsingør Kraftvarmeværk 120.000 tons flis. Foto: Lars Johannessen

Helsingør Kraftvarmeværk blev indviet for under to år siden. Hvorfor begynde at tale om udfasning allerede nu?

- Jeg synes ikke, det er for tidligt at tage en diskussion om udfasning, for der er et stykke vej fra at tage diskussionen til at implementere ny teknologi, og de tanker er vigtige at få frem nu, så vi kan virkeliggøre nye løsninger - lige som vi gør, når vi taler om fremtidens separatkloakering eller elbiler, siger den socialdemokratiske byrådspolitiker.

Hvad skal der så ske med flisværket?

- Det er klart, at når vi har et flisværk, der er bygget for få år siden, så er der noget økonomi i det, der skal afvikles, og der er jo kun fjernvarme-kunderne til at betale. Men det er et stort spørgsmål, hvad der skal ske på sigt. Det er for tidligt at sige, hvilken funktion værket skal have.

En del af det træflis, som Forsyning Helsingør anvender, bliver leveret med skibe på Kongekajen. Foto: Lars Johannessen

Christoffersen nævner blandt andet varmepumpe-teknologi og geotermi (varme fra jordens indre, red.) som mulige løsninger, der på sigt kan erstatte biomasse.

- Der er stadig ikke nogen, der har fundet den store forkromede løsning, der skal erstatte flis fuldt og helt. Men som al anden teknologisk udvikling vil der komme nye løsninger, hvis tilpas mange mennesker presser på i tide.

Jens Bertram, der er bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør og medlem af Byrådet for Konservative, har ikke meget tilovers for den socialdemokratiske udmelding, som han kalder en “valgfloskel”.

- Det kan godt være, at de har et ønske om at gå til valg på at udfase flis. Men det klinger lidt hult, når de ikke har et løsningsforslag, siger Jens Bertram.

Annonce

En overgangsløsning

Han slår dog fast, at han som udgangspunkt er enig i, at flis “er en slags stepstone på vej mod noget andet”.

- Forsyning Helsingør er allerede nu i gang med at se på, hvad der på sigt skal afløse vores flisvarmeværk. Og det er lige præcis derfor, vi nu har et forslag fremme om en solcellepark, som vi vil investere 200 millioner kroner i. Hvis det bliver en stor succes, så kan det godt være, at vi kigger på mere end det, siger Jens Bertram.


Der er mange mennesker, der i forskellige politiske sammenhænge tænker tanker om for eksempel geotermi, men der må vi bare sige, at der findes endnu ikke en afprøvet løsning, som kan give den forsyningssikkerhed, vi har i dag med et flisværk

Jens Bertram, bestyrelsesformand, Forsyning Helsingør og medlem af Byrådet for Konservative


Han understreger, at det også handler om forsyningssikkerhed.

- Der er mange mennesker, der i forskellige politiske sammenhænge tænker tanker om for eksempel geotermi, men der må vi bare sige, at der findes endnu ikke en afprøvet løsning, som kan give den forsyningssikkerhed, vi har i dag med et flisværk. Og så længe vi holder os inden for de regler og tilladelser, der er, så ved jeg ikke, hvad vi ellers skal gøre, siger Jens Bertram.

Sidste år fremlagde Forsyning Helsingør en oversigt over, hvor flisen kommer fra.

65 procent af de 120.000 ton træflis, som Helsingør Kraftvarmeværk anvendte i fyringssæsonen 2020/2021, kom fra sjællandske sjove, og den resterende del blev transporteret hertil fra Tyskland (12 procent), Estland (11 procent), Sverige (9 procent) og Letland (3 procent).

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat

Unge-debat; “Nej men, hvor er du så’n rigtigt fra?”

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce