Annonce
Helsingør

"Undtagelsen" donerer sit overskud til Flynderupgård

Redningsaktionerne fra stranden i Skotterup blev dramatiseret i oktober 2018. Foto: Lars Johannessen

Mindet om den lokale indsats for at redde jøderne over Sundet skal kødes sammen med udstillingen om kystfiskernes historie.

Snekkersten: I al stilfærdighed har Flynderupgårds Venner fået overført 75.000 kroner fra foreningen Undtagelsen. Det er overskuddet fra de mange aktiviteter, der i efteråret 2018 markerede 75-året for den lokale indsats for at redde de danske jøder over Øresund.

"Foreningen er nu nedlagt, bestyrelsen fratrådt og regnskabet gjort op. Det sidste endda med et ikke ubetydeligt overskud. Det sidste skyldes, at foreningen ikke som planlagt har ønsket at opstille et mindesmærke for redningen af de danske jøder i Snekkersten. Hellere bruge pengene på noget mere aktivt," forklarer formanden Peter Kruse i en pressemeddelelse.

Navnet "Undtagelsen" skyldes, at det set i internationalt perspektiv var ganske usædvanligt, at en befolkning stod sammen om at beskytte og hjælpe de jødiske familier. Ude i verden var de forfulgt og ildeset.

Annonce

Foreningen med bare ni medlemmer arrangerede en international konference på Konventum, udstillingen "De gjorde det" på Snekkersten Havn og Flynderupgård, guidede ture i området og ikke mindst dramatiseringen ”Redningen” på stranden i Skotterup. Den tiltrak tusinder af mennesker og fik stor medieopmærksomhed, også i udlandet.

Midlertidigt hjemløs

Det kunne alt sammen kun lade sige gøre, fordi private personer, fonde, foreninger og Helsingør Kommune har været meget generøse, understreger den lille forening. Og da der nu er et overskud, er det besluttet at lade pengene gå til at sikre historien for eftertiden.

Museet har allerede fået overdraget udstillingen ”De gjorde det”, og aftalen er, at den kommer til at indgå i museets permanente udstilling om kystfiskernes historie, så udstillingen i sig selv bliver et mindesmærke for begivenhederne i oktober 1943.

Lige nu er udstillingen om kystfiskernes historie dog pakket ned og venter på at få en ny placering. Arkitekt Per Christiansens fine fiskerisamling er blevet midlertidigt hjemløs, fordi museeets egnshistoriske samling er flyttet ud af hovedhuset, der nyindrettes som en lystgård i 1920.

P.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce