Annonce
Danmark

Uroen ulmer fortsat under den nordirske fred: To tiltalt for terrordrab

Lyra McKee blev 29 år og blev dræbt under sit arbejde som journalist i Nordirland. New IRA påtog sig ansvaret. Arkivfoto: Brian Lawless/Reuters/Ritzau Scanpix
Den nye generation af den nordirske terrorgruppe IRA tog ansvaret for drabet på en ung kvindelig journalist for to år siden. Nu er to mand anklaget for mordet.

Storbritannien: To mænd, 33-årige Gearoid Cavanagh og 21-årige Jordan Devine, er sat under anklage for skuddrabet på en 29-årig kvindelige journalist Lyra McKee i den nordirske by Londonderry.

Klokken 23 om aftenen 18. april 2019 blev hun skudt og dræbt under udførelsen af sit arbejde. Drabet vakte opsigt, hvilket blandt andet kom til udtryk ved, at Storbritanniens daværende premierminister, Theresa May, deltog i begravelsesfølget.

Drabet var nemlig udtryk for, at en voldsom konflikt stadig lurede under overfladen på en fredsaftale, som i 1998 afsluttede den nordirske borgerkrig. Den havde i de tre foregående årtier kostet 3500 menneskeliv.

Annonce

En gruppe, der kalder sig New IRA, tog ansvaret for drabet på Lyra McKee, der var på gaden for at passe sit arbejde. Hun dækkede en række uroligheder i forbindelse med brexit, der havde fået de gamle stridigheder i Nordirland til at blusse op.

- Sindssyg meget vold

Som navnet antyder har den pågældende gruppe sit udspring af den ene af den nordirske borgerkrigs militante parter, guerillabevægelsen IRA - den Irske Republikanske Armé.

Drabet var et synligt tegn på, at ikke alle paramilitære grupper var med i fredsaftalen i 1998. De har været på banen lige siden, og nye er kommet til, forklarede leder af Center for Irske Studier på Aarhus Universitet Sara Dybris McQuaid til Avisen Danmark 10. april sidste år:

- Der har været sindssyg meget vold de seneste 20 år, og man oplever en ekstremt høj paramilitær aktivitet stadigvæk. Der bliver rekrutteret, der bliver hentet våben, befolkningsgrupper bliver straffet og intimideret ud af deres hjem, og folk bliver skudt i knæ og hofter hele tiden, sagde Sara Dybris McQuaid.

Først nu lykkedes at pågribe og tiltale to konkrete gerningsmænd. Deres drab på Lyra McKee fremgår af nogle grynede videooptagelser, der fredag blev vist i retten, Londonderry Magistrates Court. De fremstilles igen 7. oktober.

Ud over drabet blev de tiltalt for besiddelse af våben, ammunition og benzinbomber og for livsfarlige optøjer og brandstiftelse. Den ene af dem er også tiltalt for røveri.

Annonce
Annonce
Debat

Debat: - Det er min datter, det går ud over. Det er min datter, de ikke har tid til

Helsingør For abonnenter

19 år og førstegangsvælger: - For mig er de ældre og deres velfærd et emne, som er meget vigtigt

Danmark

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Sport

Tabte bundkamp med et brag: Nordsjælland Håndbold faldt igen helt sammen efter pausen

Danmark

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Helsingør For abonnenter

'Islam er den eneste levemåde, der kan befri kvinder i vesten': Onsdag morgen forsøgte ekstremister at påvirke gymnasieelever

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Podcasts

Lyt: Maria ventede et halvt år på hjælp til alvorlige senfølger 3:3

Helsingør

Vicerektor om tragisk faldulykke: - Vi håber med alt, hvad vi kan krydse, at vores elev kommer sund og rask tilbage til skolen

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Helsingør

Sømænd ledte og ledte i 20 år: Nu er fanen fundet, men den er ikke længere deres ...

Navne For abonnenter

Skoleleder for 'udsatte' unge: - Det gør mig glad og stolt, når vi lykkes med at gøre en forskel

Helsingør

Små 10.000 mangler: Inden nytår skal yderligere 900 sortere

Annonce