Annonce
Udland

Ved uafhængighedsfest kritiserer Trump nedrivninger af statuer

Tom Brenner/Reuters
Ved monumentet Mount Rushmore holdt Donald Trump tale i forbindelse med fejringen af uafhængighedsdagen.

USA's præsident, Donald Trump, langer ud efter "vrede folkemængder", der ødelægger historiske statuer.

Det siger den amerikanske præsident tidligt lørdag morgen dansk tid i forbindelse med fejringen af USA's uafhængighedsdag, 4. juli, ved monumentet Mount Rushmore i delstaten South Dakota.

I talen lige under monumentet med de fire tidligere amerikanske præsidenter, George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln, advarede Trump om, at demonstrationer mod raceulighed i det amerikanske samfund truer hele USA's politiske systems fundament.

- Tag ikke fejl. Denne kulturelle revolution fra venstrefløjen er skabt til at omstyrte den amerikanske revolution, siger Donald Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Vores børn bliver lært at hade deres land i skolen.

I USA og store dele af verden har der været massevis af protester mod racisme, efter at den sorte amerikaner George Floyd døde i politiets varetægt efter en brutal anholdelse.

Under protesterne har flere krævet eller forsøgt at nedrive historiske statuer af personer fra slavetiden.

Omkring 7500 personer havde sikret sig billet til arrangementet ved Mount Rushmore, skriver nyhedsbureauet AP.

Ud over Trumps tale fløj jetfly indover monumentet, og senere bliver der affyret fyrværkeri, på trods af at det hidtil har været bandlyst i området siden 2011 af miljøhensyn.

Flere indfødte amerikanere har harceleret over Trumps valg af Mount Rushmore til fejringen.

De ser monumentet som en vanhelligelse af det land, som blev stjålet fra dem og givet til folk, der var fjendtlige over for de indfødte, skriver amerikanske ABC News.

- Det er en uret at aktivt stjæle indfødtes land og så hugge ansigtet af de kolonister, der begik folkemord, i sten, sagde Nick Tilsen, der er leder af stammen Oglala Lakota, ifølge ABC News inden Trumps besøg.

Ifølge amerikanske medier er flere demonstranter blevet anholdt efter protester i forbindelse med Trumps besøg.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce