Annonce
Helsingør

Verden har ikke brug for flere lysestager

Lillian Billeschou (tv) er glad for sin digitale medicinboks, som Jesper K. Thomsen (bagest i billedet) har udviklet. Onsdag kom også innovationsminister Sophie Løhde og borgmester Benedikte Kiær (th) forbi Lillians hjem for at høre mere om hendes erfaringer med den digitale medicinboks. Foto: Lars Johannessen

Iværksætter Jesper K. Thomsen har opfundet en digital medicinboks, der sikrer, at ældre borgere tager deres medicin til tiden. Boksen er allerede i brug i 50 danske kommuner, blandt dem Helsingør.

Medicin: Når det er tid til, at Lillian Billeschou skal have sin medicin, lyder der en alarm fra den røde boks, hvor medicinen ligger.

Således hjælper boksen Lillian med at huske at tage sine piller. Når Lillian har taget pillerne, trykker hun på en knap. Gør hun ikke det, går en alarm hos Helsingør Kommunes hjemmepleje, som så ringer til Lillian for at huske hende på at tage medicinen. Kan de ikke få fat i hende, kører de ud og tjekker, om hun er okay.

86-årige Lillian Billeschou er glad for medicinboksen, der giver en øget sikkerhed for, at hun får sin medicin til tiden.

Annonce

- Det giver noget ekstra tryghed. det er jeg glad for, siger hun.

Det er Jesper K. Thomsen fra Espergærde, der har udviklet medicinboksen.

Han er uddannet industriel designer, men en dag fik han nok af at designe møbler og boligtilbehør.

- Jeg fik lyst til at løse nogle problemer. Verden har ikke brug for flere lysestager, fortæller han.

Idéen til medicinboksen fik han, da han så en avisforside, der beskrev, hvordan mange ældre borgere ikke fik den medicin de skulle have.

Siden har han arbejdet på at udvikle boksen og få den i brug. I dag har 50 danske kommuner taget boksene i brug. Også i Norge, Sverige og Finland er den på vej.

I alt er knap 3.000 af Jespers medicinbokse ude og blive brugt. I Helsingør Kommune har 80 borgere en medicinboks i hjemmet. Lillian er som nævnt en af dem. Onsdag fik hun derfor besøg af innovationsminister Sophie Løhde og borgmester Benedikte Kiær samt repræsentanter fra den lokale presse.

- Det er ikke sådan, når man bliver moviestar, siger Lillian, da hun tager imod de mange besøgende.

Mere sikkert

Herefter fortæller hun, hvordan hun bruger boksen. Det er ikke hendes eneste stykke velfærdsteknologi i hjemmet. Lillian har også en skærm, hvor hun deltager i digital træning.

- Det er jeg også glad for. Så får jeg en lille sludder med de andre, inden træningen går i gang, fortæller Lillian.

Hun er dårligt gående og kommer derfor ikke længere i dagcenter. En gang om ugen kommer et barnebarn forbi og hjælper hende ud at handle. Derudover sidder hun mest derhjemme.

- Men jeg kan heldigvis klare det meste selv. Det er rart, siger hun.

Innovationsminister Sophie Løhde er ikke i tvivl om, at fremtiden vil byde på mere velfærdsteknologi som den digitale pilleæske.

- Det vigtigste er, at den er med til at forbedre patientsikkerheden, at man sikrer, at den rette piller kommer i den rette mund på det rigtige tidspunkt. Så er det en yderligere fordel, når man ved, at hjemmeplejen kæmper med medarbejdermangel, at man kan gå nye veje, når det gælder om at bruge ressourcerne bedst muligt.

Borgmester Benedikte Kiær ser gerne, at endnu flere borgere får mulighed for at tage de digitale medicinæsker og anden velfærdsteknologi i brug. Nu hvor vi har samlet hele hjemmeplejen på ét sted, har vi meget bedre mulighed for at sikre en ensartet visitation til den type hjælp. Det skal vi sørge for, siger hun.

Jesper K. Thomsen fortæller, at en boks koster 3.000 kroner samt 1.000 kroner i årsabonnement. I gennemsnit sparer boksen tre ugentlige besøg væk, hvilket giver kommunen en årlig besparelse på 30.000 kr. per borger, der anvender systemet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Helsingør For abonnenter

Maiken er blevet glad for hjemmekontoret: - Jeg er blevet en bedre mor og kone af at kunne arbejde hjemme

Annonce