Annonce
Helsingør

Vi ser dem overalt, men: Har borgerne i Helsingør været nogle 'bindsvin'?

Mundbind på steder de ikke hører hjemme. Men NSPV roser borgerne i Helsingør for ikke at have været "bindsvin". Foto: Katrine Becher Damkjær

MUNDBIND: Vi ser dem flyde overalt, også i det fri på veje og stier, på strande og i skove og andre steder, hvor de ikke hører til. Engangsmundbindene, som har været en del af danskernes hverdag over et år.

De er lavet af den miljøfarlige cocktail plastik, aluminium og spandex, og det har ikke kunnet undgås, at mange af dem er mistet under indkøbsturen eller på løberuten eller at "bindsvin" ubetænksomt har smidt de blå-hvide  engangsbind væk, når de var udtjent.

Ros

Men spørger vi Nordsjællands Park & Vej (NSPV), som står for rengøring og oprydning i Helsingør, så er der ros til byens borgere.

- Hensmidte mundbind eller mundbind, som bare er tabt på vejen uden at ejeren bemærkede det, har selvfølgelig været synlige i gadebilledet og i naturen i det seneste års tid, men slet ikke i et omfang, så det har udgjort et problem for de af vores folk, der rydder og og gør rent i byen, siger direktøren for NSPV, Niels Christian Koefoed.


Jeg vil faktisk rose borgerne i Helsingør for at have været påpasselige med ikke bare at dumpe mundbindene der, hvor det var lettest

Niels Chr. Koefoed, direktør for Nordsjællands Park & Vej


- Jeg vil faktisk rose borgerne i Helsingør for at have været påpasselige med ikke bare at dumpe mundbindene der, hvor det var lettest nemlig på gader og stier eller ved siden af overfyldte skraldespande, men sørget for, at de er blevet smidt ud sammen med det restaffald, som de hører ind under, siger Koefoed.

Annonce

475 mundbind samlet op

Det er ikke muligt at sætte et tal på hvor mange mundbind fejemaskinerne har børstet op fra gaderne siden mundbindskravet blev indført, men Danmarks Naturfredningsforening arrangerede over en uge i april en indsamling af blandt andet mundbind i naturen og andre steder i blandt andet Helsingør.

Engangsmundbind er fremstillet af en cocktail, som naturen skal bruge flere hundrede år på at bryde ned. Foto: Morten Pape

I løbet af oprydningsindsatsen blev der samlet 475 hensmidte mundbind - ud af sammenlagt over tre tons affald - op i Helsingør kommune. På landsbasis blev der i alt fisket 52.000 hensmidte mundbind op i løbet af ugen.

Så skadelige er engangsmundbindene for naturen

Ifølge organisationen Waste Free Oceans er engangsmundbindene op til 450 år om at blive nedbrudt i naturen.

Undersøgelser viser, at vi på globalt plan bruger 129 milliarder mundbind om måneden – det er tre millioner i minuttet. De fleste af dem er engangsmundbind, der er lavet af plastik-mikrofibre.

Det er materialer, som ikke nedbrydes biologisk, men som af vind og vejr kan slides til mindre fragmenter af plastik. På et tidspunkt bliver fragmenterne så små, at de kaldes for mikro- eller nanoplastik, og de kan spredes i økosystemerne og blive optaget af dyr, planter og mennesker.

Annonce

Brug vaskbare bind

- Mundbind er skadelige for miljøet og dyrelivet, hvis først de havner i naturen, og derfor er det vigtigt, at der bliver taget hånd om det, siger formanden for Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.

Foreningen peger på bedre indsamling af engangsmundbindene som en del af løsningen. Allerhelst ser den dog, at alle, der har mulighed for det, går over til tre-lags stofmundbind, der kan genbruges igen og igen.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Eriksen har sendt besked til Inter-spillere i gruppechat

Helsingør For abonnenter

Maiken er blevet glad for hjemmekontoret: - Jeg er blevet en bedre mor og kone af at kunne arbejde hjemme

Annonce