Annonce
Debat

Vi skal sikre tid til omsorg

"Gør vi som vi plejer - så får vi mere af det, vi plejer", siger Social- og ældreminister Astrid Kragh. Derfor har hun forslag til de forandringer, hun mener, skal ske, for at skabe en varm og værdig ældrepleje.

DEBAT: Gør vi som vi plejer - så får vi mere af det, vi plejer. Men vores ældrepleje kan ikke tåle mere bureaukrati, kontrol og papirarbejde. De ældre fortjener, at vi politikere denne gang tør gøre tingene anderledes. Derfor læste jeg med interesse lederen i Helsingør Dagblad i sidste uge. Jeg er meget enig med chefredaktør Peter Hagmund-Hansen i, at det haster med at få gennemført markante forbedringer i ældreplejen. For omsorgen for de ældre er trængt.

Men når Peter Hagmund-Hansen mener, det skal gå endnu hurtigere med en ny ældrelov, må det være fordi, han glemmer, hvordan tidligere processer har været. Oppefra og ned og med et konsulentbureau i arbejdstøjet, mens vi politikere ventede (op imod et år, faktisk). Denne gang gør vi det anderledes, helt bevidst. For ellers får vi mere af det, vi plejer. Og det tager tid at lave en bred og inddragende proces. Lytte til de ældre, de pårørende, medarbejderne og mange andre, der ved noget om området. Uden eksterne konsulenter og centraliserede Christiansborg-løsninger.

Svarene til den nye ældrelov finder vi i hverdagens ældrepleje, og de kommer fra dem, der kender udfordringerne på plejehjemmene og i hjemmeplejen. Så vi rent faktisk gør tingene anderledes denne gang. Fordi ellers så får vi, hvad vi plejer.

Og mens det arbejde står på, har vi taget vigtige skridt. Pengene følger under denne regering med, når der bliver flere børn og ældre. 4,6 mia. i de første tre økonomiaftaler er det blevet til. Og oveni det fik kommunerne med den forrige finanslov midler til at ansætte over 1.000 nye medarbejdere i ældreplejen. Og samtidig sende 1.000 ufaglærte medarbejdere i uddannelse som social- og sundhedshjælpere eller social- og sundhedsassistenter og sikre dem en fortsat ansættelse i ældreplejen, når de er faglærte. 28 kommuner er i gang med 30 konkrete udviklings-initiativer i ældreplejen, blandt andet at lave faste teams med kendte medarbejdere i hjemmeplejen. Og netop det arbejde kunne vi løfte yderligere, da vi før jul afsatte knap 200 mio. kroner til de faste teams.

Annonce

Men vi er ikke i mål med at skabe den varme og værdige ældrepleje, som de ældre fortjener. Svarene til den nye ældrelov finder vi i hverdagens ældrepleje, og de kommer fra dem, der kender udfordringerne på plejehjemmene og i hjemmeplejen. Så vi rent faktisk gør tingene anderledes denne gang. Fordi ellers så får vi, hvad vi plejer. Det tager lidt længere tid, end hvis vi tror, vi har alle svarene på Christiansborg. Men det er det værd. Så vi kan sikre tid til omsorg.

Annonce
Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Britta afgør, hvor meget hjælp du kan få: - Vi finder altid en løsning

Helsingør For abonnenter

Stangstiv lystfisker ville med ud at sejle - i stedet mistede han kørekortet

Espergærde

Hey, Henning - din bil er kørt til huggeren

Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Annonce