Annonce
Helsingør

Vild uenighed: 800.000 kroner til tv-serie splitter byrådet

Laura Drasbæk og Peter Mygind spiller fru og hr. Sommerdahl, André Babikian spiller politimanden, der er god ven med den ene Sommerdahl og elsker for den anden. Foto: Henrik Petit/TV2.
Flertal i Helsingør Byråd har godkendt at støtte sæson 2 af Sommerdahl trods hård kritik fra andre partier.

HELSINGØR: Det endte heldigvis ikke med et mord, som politidetektiv Dan Sommerdahl skulle opklare, men debatten i Helsingør Byråd om støtte til produktionen af tv-krimien Sommerdahl var ophedet. Diskussionen endte med, at et politisk flertal sagde ja til at give en støtte på 800.000 kroner til sæson 2 af den populære serie, der foregår og er optaget i Helsingør.

- Vi stemmer selvfølgelig for. Det er en rigtig god forretning. Det har I hørt mig sige mange gange, og det hører I mig forhåbentligt sige igen næste gang, hvor Sommerdahl-folkene kommer og spørger, om de må få støtte. Planen er jo, at de vil lave en længere serie. Ikke bare to sæsoner, sagde Michael Mathiesen, konservativ politiker og formand for byrådets udvalg for kultur og turisme.

Sommerdahl har været et hit på TV2 Play og TV2 Charlie. Seriens sæson 1 er blevet solgt til en lang række lande. Sæson 2, som netop er optaget færdig, er blevet købt af Sverige, Norge og Tyskland.

Annonce

Ekstremt hård kamp

Det er De Konservative og Socialdemokratiet, der lægger størstedelen af stemmerne i flertallets ja til Sommerdahl-støtten. Sidstnævnte partis Claus Christoffersen forsvarede den holdning.

- Vi bakker fuldt og helt op om det tilskud. Det er en fantastisk mulighed for byen til at blive brandet. Især i en tid, hvor der er ekstremt hård kamp om de indlandske turister og forhåbentlig også om turisterne i vores nærområde, hvis de får mulighed for at komme til vores skønne by næste sommer, sagde den socialdemokratiske leder.

Den radikale Christian Holm Donatzky var uenig. Han fandt beslutningen helt skæv.

- Jeg står helt uforstående over for, at kommunen bruger 800.000 kroner på at være tv-producent. Og det bekymrer da i endnu højere grad, at vi åbenbart har en blankocheck til dem. Hvis de er rigtigt glade for at filme i Helsingør, så bliver de nok ved med det, uanset om de får 800.000 kroner af kommunen eller ej, sagde Holm Donatzky.


Det er en fantastisk mulighed for byen til at blive brandet. Især i en tid, hvor der er ekstremt hård kamp om de indlandske turister

Claus Christoffersen, Socialdemokratiet


Den radikale politiker pointerede under byrådsdebatten, at det ikke er en kommunal opgave at være tv-producent. Samme holdning havde Venstres Mette Lene Jensen.

- En kommune skal ikke producere film eller tv-produktioner til en fjernsynskanal. Vi brugte midler på det her sidste år. Nu skal vi gøre det igen. Jamen, vi har sparet det andet bad væk for de ældre, plejekrævende borgere i eget hjem. Vi har sparet lejrskolerne væk på skolerne. Men vi kan godt blive ved med at bruge næsten en million på en film. Det giver ingen mening i min verden, forklarede Mette Lene Jensen.

Annonce

Vil være ærgerligt

Også Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF var imod støtten til Sommerdahl-sæsonen. Til gengæld stemte Lokaldemokraterne for.

- Vi har været en hel del i tvivl. Sommerdahl er en udmærket serie, som tegner Helsingør rigtig, rigtig godt. Den er meget flot. Dybest set er det ikke en kommunal opgave, men det vil være ærgerligt, hvis de stopper, forklarede Lokaldemokraternes Jan Ryberg.

Helsingør Kommune gav 1,25 millioner kroner i støtte til sæson 1 af Sommerdahl. Sæson 2 bliver nu støttet med 800.000 kroner.

Sommerdahl er baseret på bestsellerforfatteren Anna Grues krimier om 'den skaldede detektiv'. Hovedrollen spilles af Peter Mygind - Laura Drasbæk og André Babikian har bærende roller i serien.

18 stemte for, syv stemte imod

For at give 800.000 kroner til Sommerdahl sæson 2 stemte:

  • De Konservative med ni mandater i byrådet
  • Socialdemokratiet med otte mandater i byrådet
  • Lokaldemokraterne med et mandat i byrådet

Imod stemte:

  • SF med et mandat i byrådet
  • Enhedslisten med to mandater i byrådet
  • De Radikale med et mandat i byrådet
  • Venstre med et mandat i byrådet
  • DF med to mandater i byrådet
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce