Annonce
Helsingør

Vilde med fælleskab: Unge synger pinsesolen op

Pinesolen danser, flaget er gået til tops og Tubal Kain spiller ved Julebækhus. (Foto: Lars Johannessen) Foto: Lars Johan

For 119. gang spillede det gamle smedekor Tubal Kain pinsesolen op ved Julebækhus, hvor en af landets ældste pinsetraditioner lever i bedste velgående.

Annonce

Pinsetradition: - Vi mangler indhold og samvær. Penge gør ikke alt. Vi søger fælleskaber, hvor vi kan mødes om et andet indhold end grådighed.

Noget tyder på, at den tidligere restauratør på det nu lukkede Julebækhus, Jørgen Kjærgaard, har ret i sin analyse af tidens trend.

For første gang i årtier var der nemlig mødt flere unge og børnefamilier op, da en af landets ældste pinsetraditioner løb af stablen ved Julebækhus.

Udstyret med picnickurve, tæpper og stole var mere end 100 morgenduelige mennesker med til at synge pinsesolen op, mens Jørgen Kjærgaard lod Dannebrog glide til tops til Tubal Kains toner.

Annonce

Fin tilslutning

Det er hermed 119. gang, at Tubal Kain, koret, der blev stiftet af smede på det gamle Helsingør Værft, spiller pinsesolen op i de smukke omgivelser med Øresund på den ene side og skoven på den anden.

Det gør de, efter de fleste af korets medlemmer først har gået ruten fra Helsingør til Julebæk, iført deres hvide kasketter.

- Ja, vi holder traditionerne i hævd, selv om vi jo ikke kender fremtiden. Men det er nok en af landets ældste og fortsat praktiserede pinsetraditioner, som der er meget fin tilslutning til. I år med mange yngre med børn. Det er en fornyelse, for tidligere har det hovedsageligt været det grå guld, der kom og sang med her, fortæller Jørgen Kjærgaard, der med sine 27 år som restauratør i Julebæk er den, der har været forpagter i længst tid på det historiske sted.

Han blev også den sidste, før Julebækhus blev lukket i 2014 af de daværende ejere Naturstyrelsen.

Det er endnu uvist, hvad planerne er for Julebækhus, som nu ejes af advokat Ken Torpe Christoffersen.

Annonce

Nye baner

- Det skuffede mig, at der ikke var nogle af politikerne, der i valgkampen talte om den begærlighed, som nogle mennesker praktiserer, og som så heldigvis får andre til at tænke i andre baner - hen mod fællesskaber.

- Vi har så travlt, travlt på arbejde og bliver meget kontrolleret, så mange ikke føler, at man har tid til at spørge til hinanden og interessere sig for hinanden på arbejdspladsen. Derfor tror jeg, at også yngre mennesker er begyndt at søge derhen i fritiden, hvor man kan nyde uforpligtende fælleskaber, siger Jørgen Kjærgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

FC Helsingør tabte til Superligahold

Debat

Debat: DBU udviser ikke loyalitet

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Annonce