Annonce
Erhverv

Ville lukke sit livsværk, men en gåtur ændrede alt: - Uden dåser var vi lukket

Martin Brauer forklarer, at han siden årets begyndelse har brygget 8.400 liter øl. Det svarer til cirka 19.000 dåser. Foto: Kristoffer Hanberg Clemmensen
Martin Brauer håber, at hans nye satsning sætter et aftryk på salget hen over sommermånederne, som han har store forventninger til.

ERHVERV: Vi lukker bryghuset. Det er slut.

Modvilligt fandt ordene vej over Martin Brauers læber en kold og mørk december-morgen i Gurre.

I 16 år havde han maltet, mæsket, kogt og tappet øl i tusindvis, men nu var det slut.

Annonce

Gurre Bryghus var fortid.

I nogle timer.

- Vi skal vidst gå en tur i skoven, sagde min kone til mig. Da vi kom hjem, var bryghuset genopstået. Og med nyt brand. Vi stiftede Helsingør Bryghus, smiler 62-årige Martin Brauer, inden han uddyber:

- Vi talte om de drømme, vi havde. Om ølbrygning og alle de idéer, vi havde haft sammen. Og om det hele bare skulle kastes til jorden. Vi blev enige om, at vi ville give det et skud mere.

Alt arbejde med Gurre og Helsingør Bryghus foregår efter Martin Brauers 'rigtige' fuldtidsarbejde som IT-mand. Foto: Kristoffer Hanberg Clemmensen

Navnets kald

Lige siden anden klasse i folkeskolen lå det i kortene, at øllet og Martin Brauer ville finde vej til hinanden - næsten som en magnetisk kraft.

Efternavnet, som betyder brygger på tysk, har bogstavelig talt fundet vej til hans dagligdag.

- I anden klasse havde vi en øvelse, hvor vores dansklærer fortalte os, hvad vores navne betød. Han gjorde meget ud af, at mit navn betyder brygger. Det gik jeg så og tænkte over. Jeg tror faktisk, at det plantede sig i min rygrad, husker Martin Brauer.

Nogle år senere, dengang øl-iværksætteren var tæt på at træde ind i de voksnes rækker, prikkede en ven Martin Brauer på skulderen.

- Skal vi ikke brygge noget øl til din 18-års fødselsdag, spurgte han mig. Den var jeg selvfølgelig med på, så vi tog en tur i Matas, og købte et 'beer kit' - ja, det kunne man købe i Matas dengang, griner Martin Brauer, inden han fortsætter:

- Vi fik det klar til min fødselsdag, og det var supergodt. Alle blev fulde og det var ikke særlig dyrt - det var målestokken for god øl dengang. Det har ændret sig lidt med årene. Nu handler det om kvalitet, og folk er villige til at betale mere for en øl.

Kort om øllets historie

Øl anses for at være en af de ældste alkoholholdige drikke i verden. Ud fra ægyptiske hieroglyffer kan ølfremstilling spores til  et sted mellem seks og ni tusind år tilbage.

Ægyptere tilsatte øllet dadelsukker. Det virkede som et konserveringsmiddel. Dermed blev de også de første professionelle bryggere af langtidsholdbare øl.

I Danmark er det første bevis på øllets eksistens fra bronzealderen i år 1370 før Kristi fødsel. Det stammer  fra fundet af Egtvedspigen i 1921. Hun havde i sin grav en skål af birkebark, hvor der havde været en gæret frugtdrik.

Gennem middelalderen går opgaven ved bryggekarrene fra kvinderne over til mændene.  I 1525 starter det første bryggerlaug i København.

Fra slutningen af 1800-tallet overtog de voksende kommercielle bryggerier langsomt brygningen fra de små hjemmebryggerier. I de sidste par årtier er der kommet en stigende interesse for specialøl, og mikrobryggerierne har også vundet frem.

Annonce

De gyldne dråber

Siden er meget sket. Martin Brauer, som har boet de sidste 25 år af sit liv i Gurre, har tilbragt utallige timer blandt sine kedler på Smedebakken i Kvistgård.

Her er de gyldne dråber blevet forfinet, og det hårde arbejde har sikret Martin Brauer publikumsprisen på Esrums Klosters Ølfestival hele fire gange. Samtidig har en lang række restauranter og butikker på Helsingør-egnen taget familiebryggeriets øl til sig.

Også få steder uden for kommunegrænsen bliver Gurre og Helsingør Bryghus' øl solgt, og hvis alt går efter planen, vil den forfinede humledrik snart flyde fra haner på barer i København.

- Det ville være en god måde at få en mere sikker afsætningskanal. I Helsingør er der ikke lige så meget gang i den med den her type øl om vinteren. Jeg har et fuldtidsarbejde ved siden af, og det tager tid at komme ud over kommunegrænsen, siger Martin Brauer, som til daglig arbejder med IT.

Martin Brauer glæder sig til at få sine fire nye øl ud over rampen og har store forventninger til salget af dem. Foto: Kristoffer Hanberg Clemmensen
Annonce

Nye øltyper

Martin Brauer håber, at stiftelsen af Helsingør Bryghus kan medvirke, at forretningen vokser.

For at kunne indfri sit ønske og komme stærkt fra land med Helsingør Bryghus arbejder han i øjeblikket på at brygge flere af de tre nye øl: To forskellige af den såkaldte 'berliner weisse', en enkelt 'new england IPA' og en 'witbier'.

Berliner Weisse, New England IPA og Witbier

Bryggeriforeningen skriver:

New England IPA: En anden underkategori til IPA er New England IPA, der som regel forkortes NEIPA. NEIPA er en af de nyeste versioner af IPA. Øllet blev oprindeligt brygget i Vermont i New England i USA, hvorfra navnet stammer. NEIPA er en ufiltreret IPA med en gul-orange farve, som gør, at øllet fremstår uklart og juicy. Smagen er domineret af en frugtig humlearoma, men eftersmagen er stort set uden bitterhed.

Berliner Weisse: Denne udgave af hvedeøllet har en spids og syrlig smag samt et lavere alkoholindhold på cirka 2,5-3,0%. Den karakteristiske smag skyldes, at der ofte er tilsat frugt, og at der under gæringsprocessen tilsættes mælkesyrebakterier.

Witbier: Witbier er ofte ufiltreret og har en frisk og krydret smag, der som regel stammer fra tilsætningen af et afkog af koriander og tørrede appelsinskaller. Øltypen brygges også i variationer, hvor smagen i endnu højere grad er syrlig, da øllet tilsættes mælkesyre. Øllet kendetegnes også af sit særprægede udseende, som er uklart og nærmest fremstår hvidt, når øllet er koldt.

Udover nye øltyper har også øllets indpakning ændret sig, efter Helsingør Bryghus blev til virkelighed. Faktisk var det en af forudsætningerne for, at Martin Brauer havde lyst til at kaste sig ud i endnu et øl-eventyr.

- Indtil da havde jeg tappet alle vores øl i hånden på flaske - det tager altså tid, skal jeg hilse og sige. Jeg har brugt for meget tid på at tappe øl og for lidt på at brygge - det er jo det sjove, siger Martin Brauer og fortsætter:

- I dag får vi et svensk firma til at komme vores øl på dåse. Jeg er virkelig glad for skiftet. Faktisk brækkede jeg håndleddet for tre måneder siden. Det havde været en meget uheldig periode at skulle tappe på flasker - det havde jeg ikke kunnet gøre. Uden dåser var vi lukket.

Martin Brauer forklarer, at der er ved at ske et paradigmeskifte inden for ølbranchen, der i mange år har svoret til flasker frem for dåser. Derfor er han også fortrøstningsfuld i forhold til den nye indpakning.

- Størstedelen af de allersmarteste øl kommer ikke længere i flasker, smiler han.

Annonce

19.000 dåser

Siden årets begyndelse har Martin Brauer brygget syv tanke øl i sit bryghus, hvor han lejer sig ind. Det svarer til 8.400 liter øl eller rundt regnet 19.000 dåser.

Jeg har faktisk lavet nogle stramme regler. Fredag, lørdag og søndag må jeg drikke øl og ikke andre dage. Kun hvis der er ølsmagning eller et arrangement. Det er derfor, jeg har meldt mig ind i alle øl-foreninger i Helsingør kommune

Martin Brauer

Den 62-årige ølbrygger forklarer, at salget går 'nogenlunde', og at forretningen skiftevis giver overskud og underskud. Det er med andre ord passionen, der driver Martin Brauer i hans virke som brygger.

- Men jeg tænker, at der kommer mere gang i salget denne her sommer. De fire nye øltyper, jeg har på vej, er meget populære hos det unge publikum. Faktisk har vi allerede solgt 400 dåser af vores Witbier til et kollegie i København, siger Martin Brauer, som i sin dagligdag er omringet af gode øl, og som af samme årsag har sat begrænsninger for, hvor ofte der skal smages på godterne.

- Jeg har faktisk lavet nogle stramme regler. Fredag, lørdag og søndag må jeg drikke øl og ikke andre dage. Kun hvis der er ølsmagning eller et arrangement. Det er derfor, jeg har meldt mig ind i alle øl-foreninger i Helsingør kommune, griner han og uddyber, at hans personlige favorit i øjeblikket er af typen 'New England IPA'.

Annonce
For abonnenter

It-firma traf afgørende beslutning efter corona: Nu står udviklere på venteliste til et job

Helsingør For abonnenter

For 29.5 mio. kroner får du årets dyreste sommerhus: - Det er helt perfekt

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Britta afgør, hvor meget hjælp du kan få: - Vi finder altid en løsning

Helsingør For abonnenter

Blå blok bestemmer: Her skal nyt plejehjem ligge

Espergærde

Hey, Henning - din bil er kørt til huggeren

Helsingør

Peter leder plejehjem med top trivsel: - Vi er et lille sted, og det skaber en tæthed og samhørighed

Fyret topchef får gyldent håndtryk på adskillige millioner efter amputationsskandale

Helsingør

Usundhed i Helsingør: For meget alkohol, nikotin, junkfood og for lidt motion: - Unge piger mistrives

Helsingør For abonnenter

Familier i Espergærde ånder lettet op efter ændring i lokalplan: 'Det var et reelt scenarie at flytte herfra - nu har vi ro i sjælen'

Børn og virksomhed kan sagtens gå hånd i hånd: Camilla er mor til tre og har en virksomhed i rivende vækst

Espergærde

Central vej lukkes og busruter lægges om: Sådan ændres trafikken i Espergærde i de næste uger

Vi mistede to personer, da Sidney Lee døde. Den ene var danmarkskendt realitystjerne med 'ekstra cheese'. Den anden lærte vi aldrig at kende

Helsingør

SOSU-krisen  kradser i Helsingør: Kære politikere, har I sovet i timen?

Navne For abonnenter

Et-årige Monas familie gør det, mange andre drømmer om: Familien har opsagt bolig og job for at kaste sig ud i et vildt eventyr

Helsingør

Helt slut med testcenter i Helsingør: Så få lod sig teste på den sidste åbningsdag

Annonce