Annonce
Helsingør

Vred borgmester om coronatests: Helsingør bør have de samme prioriteter som Vestegnen

Borgmester Benedikte Kiær. Foto: Torben Sørensen/Kalabas
Tre ud af fem planlagte testdage i Helsingør Kommune blev med kort varsel trukket tilbage. Nu vil Helsingørs borgmester Benedikte Kiær have opprioriteret testindsatsen.
Annonce

CORONA: For hver gang 33 testes, så er der een, der er positiv. Antallet af coronasmittede er steget dag for dag de sidste 14 dage i Helsingør Kommune.

Det er baggrunden for et vredt brev som Helsingørs konservative borgmester Benedikte Kiær i dag har sendt til formanden for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen. I brevet opfordrer Benedikte Kiær nu kraftigt til, at man tager Helsingør Kommune med i prioriteringen, når man skal afgøre, hvor de mobile testcentre placeres.

Annonce

Bad om hjælp

Helsingør Kommune havde i uge 47 besøg af et testcenter. Resultaterne af disse test var en kraftig stigning i antallet af smittede, og den stigning fortsatte ugen efter.

Derfor bad Helsingør Kommune om hurtigst muligt at få testcenteret til kommunen igen, og det var meningen at testcenteret i denne uge skulle være i Helsingør Kommune alle syv dage. Dels de to faste dage på Helsingør Station tirsdag og torsdag, og dels i Espergærde og Helsingør de øvrige fem dage.


Tilbagekaldelsen af podebilen, er jeg orienteret om formentligt, har afsæt i nationale prioriteringer i de hårdest ramte områder i Hovedstadsområdet, dvs. Vestegnen og kommuner som Lyngby-Tårbæk og Gentofte. Desværre viser vores tal, at vi nu ligger højere end flere af disse kommuner, og vi tilhører nu gruppen af kommuner med de allerhøjeste smittetal.

Borgmester Benedikte Kiær


De planer blev dog stærkt beskåret fredag eftermiddag, da regionen trak tre af de fem dage man havde givet tilsagn om torsdag aften tilbage.

Højere end de fleste

Den beslutning er Benedikte Kiær stærkt utilfreds med, og hun mener, at den var forkert, når man ser på den aktuelle situation:

- Tilbagekaldelsen af podebilen, er jeg orienteret om formentligt, har afsæt i nationale prioriteringer i de hårdest ramte områder i Hovedstadsområdet, dvs. Vestegnen og kommuner som Lyngby-Tårbæk og Gentofte. Desværre viser vores tal, at vi nu ligger højere end flere af disse kommuner, og vi tilhører nu gruppen af kommuner med de allerhøjeste smittetal, siger hun.

Hendes argumenter underbygges af de aktuelle tal. Efter den ene negative rekord, med højere og højere smittedal dagligt, blev et foreløbigt lavpunkt nået søndag, hvor Statens Serum Institut kunne registrene en såkaldt incidens på 296 i den seneste uge. Incidensen fortæller hvor mange smittede borgere, der er pr. 100.000 indbyggere.

Med 185 nye smittede i den seneste uge når Helsingør Kommune op på et hidtil uhørt højt niveau, hvor man har næsten 15 gange så mange nye smittede, som den såkaldte bekymringsgrænse.

Annonce

I top seks

Tidligere har Helsingør ligget i den den lavere ende eller i midten af kommunerne, når man har set på hvor hurtigt antallet af nye smittede udvikler sig. Den position er der dog rokket alvorligt ved i de seneste uger.

Lige nu er Helsingør den kommune i landet, hvor smitten udvikles næsthurtigst. Kun overgået af Tårnby Kommune.

Dokumentation: Brevet af regionsformanden

Mandag formiddag har Benedikte Kiær sendt dette brev til regionsformand Sophie Hæstorp Andersen og regionsdirektør Svend Særkær:

Kære Sophie Hæstorp Andersen og Svend Særkjær

Helsingør Kommune har dag for dag de seneste 14 dage sat en kedelig rekord i stigende smittetal. I fredags nåede vores incidens 245 og i går søndag nåede vi op på en incidens på 296 pr. 100.000 borgere og med en positivprocent på 3,42 af de testede. Vi er dermed på en kedelig 6. plads på landsplan.

På den baggrund er det stærkt beklageligt, at regionen fredag eftermiddag trak testressourcer, som vi fik tildelt torsdag aften, tilbage. Meningen var, at podebilen skulle komme til Helsingør og Espergærde, mandag, onsdag, fredag, lørdag og søndag. Nu kommer den alene mandag og onsdag. Der er godt nok åbent hver uge for tidsbestilling på Helsingør Station, men den indsats dækker jo også testning af passagerer fra færgerne og øvrige kommuners borgere og er langt fra tilstrækkelig.

Tilbagekaldelsen af podebilen, er jeg orienteret om formentligt, har afsæt i nationale prioriteringer i de hårdest ramte områder i Hovedstadsområdet, dvs. Vestegnen og kommuner som Lyngby-Tårbæk og Gentofte. Desværre viser vores tal, at vi nu ligger højere end flere af disse kommuner, og vi tilhører nu gruppen af kommuner med de allerhøjeste smittetal. Helsingør Kommune bør derfor have de samme indsatser i forhold til testning og opsporing, da det er vejen frem til at få knækket kurven.

Jeg skal derfor bede om, at I meget hurtigt tager os med i de samme prioriteringer rent test- og opsporingsmæssigt, og også i de kommunikationsmæssige tiltag. Jeg forstår, at Sundhedsstyrelsen også tager særlige initiativer i de ovennævnte kommuner, og jeg vil parallelt med henvendelsen til jer kontakte Sundhedsstyrelsen om, at Helsingør Kommune også i relevant omfang bør omfattes af disse initiativer.

Smittetop ti lige nu

Statens Serum Institut offentliggør hver dag tal, der viser, hvor mange smittede hver kommune har haft på syv dage, og sammenligner udviklingen. Lige nu er de ti kommuner, hvor smitten udvikler sig hurtigst:

  1. Tårnby  394 tilfælde pr. 100.000 indbyggere.
  2. Helsingør 314 tilfælde
  3. Solrød 309 tilfælde
  4. Hvidovre 305 tilfælde
  5. Brøndby 294 tilfælde
  6. København 284 tilfælde
  7. Gladsaxe 278 tilfælde
  8. Samsø 273 tilfælde
  9. Vallensbælk 271 tilfælde
  10. Rødovre 271 tilfælde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

TV-serie fik Linisha til at flytte til Helsingør: - Det er verdens bedste beslutning

Annonce