Annonce
Helsingør

Vred husejer: - Det er helt vildt forfærdeligt

Nej tak til separatkloakering, siger Poul og Elin Linstow med koteletgrunden på Koglevej i Espergærde. Foto: Lars Johannessen.
Poul Linstow mener, at Helsingør Byråd har besluttet en dyr og dårlig løsning, der sender kæmpe-regning for kloakering ud til borgerne.

ESPERGÆRDE: Mange borgere blev chokerede ved nyheden forleden om, at Helsingør Byråd har besluttet, at kommunen skal separatkloakeres, og at husejere selv skal betale – måske over 100.000 kroner - for at få ført en ny kloakledning til regnvand på egen grund ud til fælleskloakken. En af de chokerede er Poul Linstow, der sammen med hustruen Elin bor i et mindre hus på Koglevej i Espergærde.

- Det lyder meget voldsomt. Koglevej ligger højt, så jeg tror, at vores kloak ligger fire meter nede. Og hvis jeg på vores 50-60 meter lange koteletgrund skal have ført en ny kloak ud til vejen, vil det være utrolig dyrt for blandt andet pensionister som os, forklarer Poul Linstow og fortsætter:

- Vi har boet her siden 1978. Og vi har naturligvis beplantet vores grund. Så en kloakering, hvor det hele skal graves op, vil smadre 40 års arbejde med vores smukke have. Det er helt vildt forfærdeligt at tænke på.

Annonce

Vejen frem

Separatkloakering vil sige, at spildevand fra toilet, vask og lignende fra et hus skal løbe i et selvstændigt rør ud til kloakledningerne ved vejen, mens vand fra husets tagrende løber i et andet rør. Og separationen fortsætter naturligvis i hovedkloakkerne.

Helsingør Byråd har for nylig princip-besluttet, at separatkloakering er vejen frem for Forsyning Helsingør for at forhindre, at der i fremtiden, hvor regnmængderne forventes at stige endnu mere, sker endnu flere overløb med spildevand fra overfyldte kloakker og renseanlæg. Poul Linstow forstår ikke politikerne.

- Der bør da være en stor, veloplyst offentlig debat i Helsingør, før sådan en beslutning bliver taget, som blandt andet rammer småbørnsfamiliers økonomi hårdt. Som borger har man ikke tiltro til, at regnvandet skulle betyde alverden. En markant udbygning af kapaciteten på rensningsanlæggene vil være den rigtige løsning, siger Poul Linstow.


Der bør da være en stor, veloplyst offentlig debat i Helsingør, før sådan en beslutning bliver taget


Annonce

Voldsomme skybrud

Det konservative byrådsmedlem Jens Bertram er formand for Forsyning Helsingør, som jo ejes af Helsingør Kommune. Bertram forklarer, at større rensningsanlæg ikke er en brugbar løsning.

- Problemet er, at regnen kommer ikke i en jævn, lind strøm fordelt over året. Hvis vi skal have renseanlæg, der altid skal kunne stå imod den stigende mængde regn, så skal de være dimensioneret til 10 gange så meget vand, som det spildevand vi leder ud i det, og kapaciteten vil kun være i brug på de få tidspunkter med voldsomme skybrud, siger Jens Bertram.

Poul Linstow påpeger, at omkostningerne ved en separatkloakering af hele kommunen er enorm. Det er en dyr og dårlig løsning, mener han.

- Alene udgiften for Forsyning Helsingør er anslået til fire milliarder kroner, og så er der de hundredvis af millioner, som borgerne skal have op af lommen. Man må bare sige, slap lige af, det nytter ikke noget. Hvis man vil gøre noget godt for miljøet, så kan man bruge de milliarder bedre end på denne måde, forklarer espergenseren.

Annonce

Starter i Espergærde

Det er netop i Espergærde, at Forsyning Helsingør vil indlede separatkloakeringen i kommunen, der forventes at tage 20-30, måske endda 40-50 år. Byrådets principbeslutning går på, at separatkloakeringen skal gennemføres, hvor det giver mening miljømæssigt, økonomisk og teknisk. En udførlig Forsyning Helsingør-rapport om, hvordan Espergærde-arbejdet skal ske, vil være klar om kort tid

- Der er ikke sådan, at man kommer og siger til for eksempel denne borger, at han straks skal optage et stort lån og separatkloakere på grunden med det samme. Når Forsyning Helsingør er klar med en tidsplan for Espergærde, kan vi sige, at vi i år X lægger en regnvandsledning ud i vejen. Og så kan man forestille sig, at byrådet beslutter, at en borger har for eksempel 10 år til at koble sig på den, siger Jens Bertram, Forsyning Helsingør-bestyrelsesformanden.

Den konservative politiker afviser, at der findes en bedre, kendt løsning for klimaet og for Øresund end separatkloakering.

Annonce

Borgerne skal høres

Også Christian Holm Donatzky, radikal politiker og formand for Helsingør Byråds udvalg for by, plan og miljø, peger på separatkloakering som den bedste løsning i store dele af kommunen.

- Men det er virkelig, virkelig vigtigt at understrege, at Spildevandsplanen, som nu opererer med separatkloakering, senere kommer ud i høring hos borgerne. Borgerne skal høres om det her. Og hvis der er andre løsninger og idéer, vil vi meget gerne have de input, siger Holm Donatzky.

Man kan læse mere om beslutningen om separatkloakeringen og overløbene af spildevand på helsingordagblad.dk

Beskidt vand tidoblet i Espergærde

Det er ikke mindst Espergærde-strandene, som er blevet ramt af overløb af lorte-vand fra det lokale renseanlæg.

I 2019 var der et samlet overløb af beskidt vand fra renseanlæg i Helsingør, Hornbæk og Espergærde på 298.426 kubikmeter.

Sammenlignet med 2010, hvor der var et overløb på 173.521 kubikmeter, er der tale om en stigning på 72 procent.

I Espergærde har der været mere end en tidobling af udledningen af det beskidte vand. I 2010 blev der udledt 14.692 kubikmeter - det tal er steget til 155.849 kubikmeter i 2019.

Det er det øgede antal skybrud, som er årsagen til tidoblingen af overløbene i Espergærde, oplyser Forsyning Helsingør.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Efter hård kritik af kommunen for langsommelighed: To måneder efter har selvmordstruede Marcus stadig ikke fået svar

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Morten trækker det længstre strå i langvarig kamp mod kommunen: - Vi har lært af vores fejl

Helsingør For abonnenter

Plejehjem glemte at følge op på kræftundersøgelse: - Der er ingen undskyldninger

Helsingør

Debat: Der skal strammes op, og det haster

Helsingør

U-vending gik galt: To biler kørte sammen på Kongevejen

Debat

Ugens kandidat: Når drømme bliver til virkelighed

Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Debat

Hvilken gave vi gerne vil give Helsingør i købstadsjubilæum?

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Første private lejer til nyt sundhedshus er på plads: - Vi vil gerne sætte endnu en nål på landkortet i Helsingør

Danmark

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Helsingør

Svane-drama har set sin afslutning: Sådan gik det med svaneungen Egon

Helsingør For abonnenter

Chokpris: Danmarks dyreste sommerhus ligger i Hornbæk

Helsingør

334 dage i byrådet: Grænseoverskridende

Annonce