Annonce
Helsingør

Workshop for piger der har lyst til at snuse til iværksætteri og teknologi

Foreningen High5girls inviterer alle piger mellem 13 og 18 år til en dag med fokus på iværksætteri og ny teknologi.

Helsingør: For første gang afholder High5Girls hackaton for piger i alderen 13-18 år. Alle der har lyst til at lære om iværksætteri og har lyst at snuse til teknologi og teknologiens muligheder for at ændre verden, er velkomne.

Bag arrangementet står nogle kvinder, der selv interesserer sig for teknologi, og som dels har uddannet sig indenfor området og dels har arbejdet med teknologi i mange år.

- Vi synes, at der er behov for mere diversitet til at udvikle fremtidens teknologiske løsninger. Der kommer mere og mere teknologi ind i vores hverdag - på jobbet og i de private hjem, og det kræver at flere øjne ser på, hvad der er behov for samt, hvordan det skal se ud og fungere siger Marianne Andersen, som er en af kvinderne bag High5Girls, der har til formål at motivere piger til at interessere sig for ny teknologik og iværksætteri.

Annonce

FN’s verdensmål

Deltagerne i hackaton vil bliver mødt med FN's verdensmål, hvor der er et problem, der skal løses. Et behov. Herefter skal deltagerne forsøge at finde forskellige løsninger til denne udfordring, og til dette kan de blandt andet finde inspiration på museet, der bugner af teknologiske løsninger.

Herudover vil der være nogle High5Girls rollemodeller til stede, der også vil inspirere. En af disse har erfaring med kunstig intelligens, en anden har arbejdet med robotkirurgi og en tredje med mennesker, der ikke kan kommunikere med omverden på anden måde end ved at bevæge øjnene.

Dertil findes et brugerinterface, der gør det muligt for dem at give computer-instruktioner og derved komme i forbindelse med omverdenen.

- Der er højt til loftet på hackaton. Alt er muligt her – det er idéerne og processen der er vigtig, og så kan vi ligeså godt have det sjovt samtidigt, , siger Marie-Louise Little, en anden af kvinderne bag High5Girls.

Annonce

Fortæl om din opfindelse

Den resterende del af tiden bruges på markedsundersøgelse, og så skal deltagerne til slut give en såkaldt pitch. På tre til fem minutter skal de fortælle de andre deltagere om deres opfindelse. Det gøres typisk overfor investorer, når iværksættere skal have penge til deres firma. Penge, der skal bruges til videreudvikling af deres produkt, til at komme ud i verden med den, eller hvad der er behov for på pågældende tidspunkt.

Efter hackaton vil pigerne kunne melde sig til et mentorforløb, hvor en mentor hjælper dem med at udvikle deres idé. Direktør i firmaet Design Psykologi Rune Nørager har interesseret sig for at få flere piger til at interessere sig for science, teknologi, entrepenørskab og matematik i mange år og har stor praktisk erfaring i at udvikle løsninger til folk med forskellige måder at tænke og agere på.

- De fleste tiltag med fokus på at få flere piger til i højere grad at tilvælge tekniske- naturvidenskabelige fag har alle taget udgangspunkt i nogenlunde den samme logik, at det er kønsstereotyper, der afholder piger fra at søge sådanne studier. High5girls tilbyder en ny tilgang, der i højere grad anerkender at fagene i sig selv kan “designes” og gøres mere attraktive i forhold til evidensbaseret viden om, hvad der i højere grad motiverer piger , og herunder en bredere gruppe drenge, forklarer Rune Nørager.

Annonce

En ny indfaldsvinkel

Rune Nørager mener, at det er nødvendigt med en ny indfaldsvinkel, hvis det skal lykkes at motivere piger til at interessere sig for iværksætteri, IT og naturvidenskab.

- Forskningen viser, at de fleste piger tænker lidt anderledes end de fleste drenge, og derfor skal kommunikationen og design tilpasses andre øjne, hvis vi vil have flere piger til at interessere sig for teknologi, siger Rune Nørager.

Direktør for it- og softwarevirksomheden KMD, som er en af sponsorerene for begivenheden, påpeger, at det er vigtigt, at flere piger interesserer sig for at være med til at udvikle ny teknologi.

- Det er vigtigt at inspirere piger til at se mulighederne i arbejdet med teknologi. IT er superspændende, og vi ser heldigvis også, at flere piger søger ind på de tekniske uddannelser for eksempel på IT-Universitetet. Vi skal fortsætte den positive udvikling. Dels fordi vi generelt har et øget behov for medarbejdere inden for IT, og særligt fordi en bredere diversitet og en lige kønsfordeling skaber bedre løsninger og resultater, siger Eva Berneke, direktør i KMD.

Annonce

Få kvindelige iværksættere

Marianne Andersen påpeger, at IT-workshoppen er blevet til i kraft af initiativtagernes erfaring og netværk, og at det kun har været muligt i kraft af sponsorer.

- Vi ser en stor interesse fra firmaer og andre i at være med som en del af deres CSR (Corporate Social Responsibility, red) strategi. I dag er kun hver fjerde nye iværksætter kvinde. I tre år har udviklingen stået helt stille. Kvinderne udgør kun 26 procent af de nye danske iværksættere, viser tal fra Erhvervsstyrelsen. Det vil vi gerne være med til at ændre på, siger Marianne Andersen.

Sponsorene bag hackathon tæller KMD, DesignPsykologi, Hulda Pedersens Legat, Kvindernes Bygnings Fond og Malene Kyed.

High5Girls er en non profit forening.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Hvad har vi lært af corona?

Annonce