Annonce
Kultur

Overrasket med 500.000 kroner: - Jeg vil åbne en øl fra Wiibroes Venner og fejre det

Det er meget vigtigt, at Zar er klar som skoleskib til august, og det vil pengene hjælpe med at sikre. Foto: Torben Sørensen
Skonnerten Zar får 500.000 kroner af folketinget, og de penge vil hurtigt få ben at gå på, lover en af initiativtagerne bag projektet.

ZAR: - Det lyder sandelig godt. Pengene falder på et godt tidspunkt, for vi arbejder lige nu for at få skoleskibet helt på plads, så vi er klar til august, når eleverne vender tilbage i skole, lyder det glad fra Carsten Rygaard, som er frivillig og en af initiativtagerne for bevaringen af Zar, da Helsingør Dagblad ringer for at overbringe ham den gode nyhed.

Han vidste ikke på forhånd, at pengene ville blive bevilliget, selvom han godt vidste, at skonnerten Zar var et af de projekter, der kunne få andel i de kulturelle aktstykker.

Projektet Zar får 500.000 kroner på et såkaldt kulturelt aktstykke, som stemmes igennem torsdag. Kulturelle aktstykker er penge til forskellige projekter, som kan have sociale eller kulturelle formål. Pengene er øremærket til driften af skibet.

Annonce

Maritimt vartegn

Skonnerten får pengene med begrundelsen: ”Bevillingen gives som projekttilskud til skonnerten ZAR i Helsingør Kulturhavn, som er et maritimt vartegn for byen mv. samt som skoleskib.”

Birgitte Bergman, folketingsmedlem for De Konservative, har været en af drivkræfterne for at sikre, at Zar ville få en del af pengene. I første omgang ville hun gerne have bevilliget to millioner kroner til skonnerten, men som hun siger:

- Men jeg er kisteglad for at det er lykkes med 500.000 kroner til Zar på de kulturelle aktstykker. Det handler om at tænkte konstruktivt og se hvor mulighederne er – når nu jeg også er i opposition, siger hun.


Folkene bag Zar ser forhåbentlig det her som en vitaminindsprøjtning til, at de kan lægge endnu flere kræfter i deres gode arbejde

Birgitte Bergman, folketingsmedlem for De Konservative


- Zar-projektet er virkeligt godt beskrevet og derfor undrer det mig ikke, at jeg kunne få kulturministeren til at bakke op sammen med folketingets øvrige partier. Vi står normalt sammen om de kulturelle aktstykker.

Annonce

Vil gøre rigtig god gavn

Pengene skal bruges på at gøre skonnerten fuldstændig klar som skoleskib til august, hvor børn og unge med særlige udfordringer kan komme ombord.

- Det er et rigtig godt politisk signal om, at det er vigtigt, at skoleskibet kan komme i drift i august, og det betyder alt for os at kunne komme i gang, så vi kan tjene nogle penge, så Zar kan fortsætte med at eksistere. Og her kan pengene virkelig hjælpe os, siger Carsten Rygaard.

Birgitte Bergman ved skonnerten Zar, som hun selv har købt fire folkeaktier i. Foto: Privat

Netop arbejdet med børn og unge er noget af det, Birgitte Bergman ser stor værdi i. Udover at hun selv sejler, ser hun skonnerten som en vigtig del af Helsingørs maritime historie og at arbejdet med børn og unge er meget vigtigt.

- Folkene bag Zar ser forhåbentlig det her som en vitaminindsprøjtning til, at de kan lægge endnu flere kræfter i deres gode arbejde, siger Bergman.

Folkene bag Zar havde i forvejen planlagt en velkomstfest i kulturhavnen, hvor Zar ligger, hvor pigegarden kommer og der vil være koncert foruden taler. Carsten Rygaard ser det som en god anledning til også at fejre bevillingen, men i dag har han andre planer:

- Jeg vil åbne en øl fra mikrobryggeriet Wiibroes Venner og fejre det, afslutter han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce