Annonce
Debat

Advarsel: Vi skal passe på den unikke kulturarv

"Juvelen er Kronborg, men vores bykerne er intakt i en grad, så det kun er Ribe, der kan overgå os. Det skal vi værne om", mener Christian Holm Donatzky. Foto: Lars Johannessen.

DEBAT: Det er først og fremmest kulturarven, der gør Helsingør unik. Juvelen er Kronborg, men vores bykerne er intakt i en grad, så det kun er Ribe, der kan overgå os. Det skal vi værne om.

På sidste møde i By-, Plan- og Miljøudvalget havde vi et projekt på dagsordenen, som skal ligge ud til gaderne Lundegade, Kronborgvej og Sct Anna Gade. Et enigt udvalg besluttede at stille om betingelse for projektet, at Sct Anna Gade 49 ikke bliver revet ned.

Det er godt. Men det ville have været endnu bedre, hvis samme forståelse havde været til stede, da Konservative og Socialdemokratiet valgte at give nedrivningstilladelse til Lundegade 4. Her var der tale om et betydeligt større tab. Lundegade og Sct Anna Gade hører fra gammel tid til bykernen, og byporten stod, hvor de to gader løb sammen.

Annonce

Lundegade 4 var nedslidt, men det burde ikke være adgangsbillet til at få nedrivningstilladelse. Vi har som kommunen meget svært ved at stille krav om vedligeholdelsesstand, så vores eneste virkemiddel er at undlade at give disse nedrivningstilladelser til særligt bevaringsværdige huse, så vi ikke belønner misligholdelse.

Derfor var Radikale stærke modstandere af nedrivningen af Lundegade 4, og derfor stillede jeg i udvalget i forbindelse med det nye projektforslag om, at nye bygninger mod Lundegade skulle have samme dimensioner som den nedrevne bygning – dvs. en etage med pudset facade og symmetrisk saddeltag beklædt med tegl. Det blev nedstemt af Socialdemokratiet og Konservative, og derfor kunne jeg ikke stemme for at gå videre med projektet.


Vi har jo ikke lavet den bevarende lokalplan for bykernen for sjov

Christian Holm Donatzky, De Radikale


På samme møde havde vi en sag på om et byggeri på 4½ etage på Jernbanevej. Vi har vedtaget en bevarende lokalplan for bykernen, som Radikale mener skal overholdes. Lokalplanen giver mulighed for 2½ etage, og det er passende. Hele udvalget synes, 4½ etage var for højt, men desværre kunne vi ikke blive enige om, at lokalplanen skulle overholdes – Socialdemokratiet og Konservative ville tilsyneladende have noget midtimellem.

Men vi har jo ikke lavet den bevarende lokalplan for bykernen for sjov. Den bygger videre på det strålende bevaringsarbejde, der især tog sin fart i 1970’erne. Der var dog sket ulykker. For 120-130 år siden blev meget af Bramstræde ødelagt, og det dur derfor ikke, at man kan henvise til, at der ligger en høj bygning ved siden af (i Bramstræde), for den argumentation kan jo fortsættes i det uendelige. Vi skal passe på kulturarven, og det hjælper lokalplanen for bykernen os med.

+

De otte partier i Helsingør Byråd får på skift mulighed for at skrive et længere indlæg i HD Debat om et politisk emne, som ifølge ugens parti er særligt vigtigt lige nu. I dag er det De Radikales Christian Holm Donatzky, der skriver.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Dollar-milliardær har kastet sine penge og kærlighed på gammelt Helsingør-skib: Funchal får en ny chance

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

'Utrygt og alt for smalt' ved Strandvejen: - Vi kan ikke bare bygge vejen om

Navne For abonnenter

Asger var altid hjælpsom og fuld af gode ideer

Helsingør

Der var mord, grin og masser af musik i "Strien"

Nordsjælland

Kom gratis til debat om Helsingørs store kulturforbrug

Helsingør

Pegede på ansat: Dreng viftede med pistollignende genstand på burgerbar

Erhverv For abonnenter

Thomas smed karrieren i skraldespanden og kastede sig ud som eventyrer: Siden har han ikke set sig tilbage

Debat

Unge-debat: Film og serier skader os mere, end vi tror

Helsingør

Sarah tog sit livs valg midt i personlig krise: - Min søn begyndte at skrige helt uhæmmet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Mens corona-smitten stiger: Mange flere af os skal behandles for senfølger

Sport For abonnenter

Fra favorit til konstant underdog: - Nu bliver vi straffet benhårdt hver gang

Helsingør For abonnenter

Politikere vil ikke have fartdæmpende sommer-løsning på Strandvejen: - En løsning skal være permanent

Annonce