Annonce
Debat

Advarsel: Vi skal passe på den unikke kulturarv

"Juvelen er Kronborg, men vores bykerne er intakt i en grad, så det kun er Ribe, der kan overgå os. Det skal vi værne om", mener Christian Holm Donatzky. Foto: Lars Johannessen.

DEBAT: Det er først og fremmest kulturarven, der gør Helsingør unik. Juvelen er Kronborg, men vores bykerne er intakt i en grad, så det kun er Ribe, der kan overgå os. Det skal vi værne om.

På sidste møde i By-, Plan- og Miljøudvalget havde vi et projekt på dagsordenen, som skal ligge ud til gaderne Lundegade, Kronborgvej og Sct Anna Gade. Et enigt udvalg besluttede at stille om betingelse for projektet, at Sct Anna Gade 49 ikke bliver revet ned.

Det er godt. Men det ville have været endnu bedre, hvis samme forståelse havde været til stede, da Konservative og Socialdemokratiet valgte at give nedrivningstilladelse til Lundegade 4. Her var der tale om et betydeligt større tab. Lundegade og Sct Anna Gade hører fra gammel tid til bykernen, og byporten stod, hvor de to gader løb sammen.

Annonce

Lundegade 4 var nedslidt, men det burde ikke være adgangsbillet til at få nedrivningstilladelse. Vi har som kommunen meget svært ved at stille krav om vedligeholdelsesstand, så vores eneste virkemiddel er at undlade at give disse nedrivningstilladelser til særligt bevaringsværdige huse, så vi ikke belønner misligholdelse.

Derfor var Radikale stærke modstandere af nedrivningen af Lundegade 4, og derfor stillede jeg i udvalget i forbindelse med det nye projektforslag om, at nye bygninger mod Lundegade skulle have samme dimensioner som den nedrevne bygning – dvs. en etage med pudset facade og symmetrisk saddeltag beklædt med tegl. Det blev nedstemt af Socialdemokratiet og Konservative, og derfor kunne jeg ikke stemme for at gå videre med projektet.


Vi har jo ikke lavet den bevarende lokalplan for bykernen for sjov

Christian Holm Donatzky, De Radikale


På samme møde havde vi en sag på om et byggeri på 4½ etage på Jernbanevej. Vi har vedtaget en bevarende lokalplan for bykernen, som Radikale mener skal overholdes. Lokalplanen giver mulighed for 2½ etage, og det er passende. Hele udvalget synes, 4½ etage var for højt, men desværre kunne vi ikke blive enige om, at lokalplanen skulle overholdes – Socialdemokratiet og Konservative ville tilsyneladende have noget midtimellem.

Men vi har jo ikke lavet den bevarende lokalplan for bykernen for sjov. Den bygger videre på det strålende bevaringsarbejde, der især tog sin fart i 1970’erne. Der var dog sket ulykker. For 120-130 år siden blev meget af Bramstræde ødelagt, og det dur derfor ikke, at man kan henvise til, at der ligger en høj bygning ved siden af (i Bramstræde), for den argumentation kan jo fortsættes i det uendelige. Vi skal passe på kulturarven, og det hjælper lokalplanen for bykernen os med.

+

De otte partier i Helsingør Byråd får på skift mulighed for at skrive et længere indlæg i HD Debat om et politisk emne, som ifølge ugens parti er særligt vigtigt lige nu. I dag er det De Radikales Christian Holm Donatzky, der skriver.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Frederikke blev økonomisk værge for sin mor som 22-årig: - Jeg glemmer nogle gange, hvordan min mor var før sygdommen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Hooligans hærger gaderne efter FC Helsingørs kampe: - De er høje på stoffer og dyrker en voldskultur

Erhverv For abonnenter

Byens bedste restaurant er en kantine: - Gæsterne vil hellere spise her end ude i byen

Erhverv

Årligt kræmmermarked oplever store udfordringer trods rekord-lørdag: - Vi bløder for fuld smadder

Helsingør

Verdens bedste sosu'er: Personalet på Montebello

Første person i Danmark er testet positiv for abekopper

Erhverv

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Erhverv For abonnenter

Lovændring rev benene væk under livsværk: Nu følger Pernille drømmen og åbner delikat butik i hjertet af Helsingør

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Helsingør

Det største nogensinde: 200 sportsvogne danner kilometerlang karavane gennem Stengade

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Helsingør

Over 10.000 familier har bedt om hjælp: Mai og Rebekka håber at komme på ferie i år

Helsingør For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Helsingør: Villa solgt for over 10 millioner

Sport

Topscorer nægter at give op: - Vi skal stadig jagte oprykningen

Annonce