Annonce
Helsingør

Øresundsakvariet lukningstruet: Akvariechefen krydser fingre for ny støtte

- Vi er glade for den politiske opbakning, siger akvariechef Jens Peder Jeppesen, Øresundsakvariet i Helsingør. Foto Lars Johannessen
SF´s folketingsmedlem Trine Torp stiller konkret forslag om at få Øresundsakvariet på Finansloven.

ØRESUND:  - Jeg tror, de forsøger at få så mange som muligt til at bakke op. Og det er vi selvfølgelig utrolig glade for. Ellers kan vi i værste fald opleve, at Øresundsakvariet i Helsingør ikke er her til næste år.

Akvariechef og havbiolog Jens Peder Jeppesen glæder sig sammen med de øvrige ansatte over, at SF nu melder ud, at partiet går til finanslovsforhandlingerne med forslag om permanent bevilling til Øresundsakvariet på tre millioner kroner.

'En del af selvforståelsen'

Som Helsingør Dagblad tidligere har omtalt i flere tidligere artikler, er Øresundsakvariet hårdt presset økonomisk, hvor hele coronanedlukningen har været en stærkt medvirkende årsag til de økonomiske smerter.

Trine Torp, SFs folketingsmedlem i Nordsjælland, har flere gange været på besøg i Helsingør og hun mener, at Øresundsakvariet spiller en afgørende rolle for forståelsen og bevarelsen af havområderne omkring Nordsjælland.  Hun vil have Øresundsakvariet på Finansloven på linje med for eksempel Experimentarium og Den Blå Planet.

- Katastrofalt, hvis Øresundsakvariet i Helsingør skulle lukke, siger Trine Torp, SF

- Kysten og havet er en stor en del af vores selvforståelse. Det vil være katastrofalt, hvis den forsvandt sammen med akvariet.

Både selve museet, men også skoletjenesten og de mange oplevelsesture på Øresund er med til at øge opmærksomheden og interessen for naturvidenskab og for havets rolle. Det er vigtigt for en søfartsnation som Danmark på en planet, hvor to tredjedele er dækket af vand,

Trine Torp, SF, folketingsmedlem

Akvariet fik i 2018 en særbevilling, der udløber i år. Men Københavns Universitet, der ejer akvariet, har ikke råd til at drive det videre på egen hånd. Akvariet er derfor afhængige af en bevilling fra Staten.

- Det er i høj grad Øresundsakvariets fortjeneste, at det gamle beskidte pløresund i dag er sprunget ud som Københavnernes vilde blå baghave med rent vand og masser af liv under bølgerne. Det er ikke kommet af sig selv, siger Trine Torp, SF. Hun pointerer, at forslaget naturligvis kræver et flertal fra de øvrige finanslovspartier.

Annonce

Vigtigt for en søfartsnation

- Både selve museet, men også skoletjenesten og de mange oplevelsesture på Øresund er med til at øge opmærksomheden og interessen for naturvidenskab og for havets rolle. Det er vigtigt for en søfartsnation som Danmark på en planet, hvor to tredjedele er dækket af vand, siger Trine Torp, SF.

Hun nævner samtidig Øresundsakvariets vigtige rolle som formidler, når der er fokus på at skærpe interessen for naturvidenskab og på at finde løsninger på udfordringerne i klima- og biodiversitetskrisen.

Det konservative folketingsmedlem, Birgitte Bergman, der også stiller op til kommunalvalget i Helsingør, har også tidligere været fremme med støtte til Øresundsakvariet.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Koster tæt på en milliard kroner: Her skal Espergærdes veje og indkørsler graves op, så kloakvandet ikke ender i Øresund

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Festen udebliver for de erhvervsdrivende til kulturnat i Hornbæk: - Vi tjener ikke på det

Helsingør For abonnenter

Beboere frygter 48 meter høj mobilmast: Det smadrer landsbyen

Debat

Klumme: Udflugter til udkanten

Sport

Stadig ingen point: - Det er alt for tidligt at bekymre sig

Helsingør

Natteaktion i Helsingør: 12 røg i politiets fælde

Navne For abonnenter

Claus så sin datter blive gift fra sengen på hospicet: Børn og børnebørn betød alt for ham

Debat

Tager mor det hele, så fint. Tager far det hele, så lige så fint

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Gik selv ind i Kronborg Røgeri for at 'hente sin løn': Nu har lokal fiskehandler fået sin dom

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Sport

FC Helsingør i direkte duel om førstepladsen: - Vi er et fuldstændig fantastisk sted

Helsingør For abonnenter

Kommunen fejler fortsat i socialsager: Så mange klager rammer Helsingør

Debat

Normalen er og bør ikke være først at få bad efter en måned

Annonce