Annonce
Navne

Tidligere rejsedirektør: - Alle i rejsebranchen har en lille Simon Spies i maven

Bjarne Lundahl med sin røde Ford Mustang, som dog nu er blevet solgt og erstattet af en elbil i luksusklassen.  Foto: Torben Sørensen/ Kalabas.dk
Tidligere rejsedirektør Bjarne Lundahl fra Ålsgårde har en stor forkærlighed for Simon Spies, som han har som en slags rollemodel.

ÅLSGÅRDE: Hvis Simon Spies havde levet, ville han være fyldt 100 år i dag den første september. Og det er der grund til at fejre mener Bjarne Lundahl, tidligere rejsedirektør og medstifter af det nedlagte rejsebureau Top Tours med base i Helsingør.

- Jeg vil åbne en ekstra god flaske champagne på dagen, og tænke tilbage på alt det, Simon Spies har betydet for rejsebranchen. Han er nok den person, der har betydet mest for branchen. Alle i rejsebranchen har en Simon Spies i maven, siger Bjarne Lundahl.

Det er fantastisk at provokere janteloven. Vi er så ydmyge og forsigtige herhjemme og vil helst ikke træde nogen over tæerne.

Bjarne Lundahl

For Bjarne Lundahl - der selv har prøvet hvad det vil sige at etablere rejsebureau fra bunden - eventyret startede i en garage i Faxe Ladeplads, har Simon Spies altid stået som et forbillede.

Annonce

- Simon Spies var den usnobbede i branchen, der gik i hjertet på alle mennesker, og hævede sig over janteloven ved at køre i store biler, have store huse og omgive sig med mange damer. Han førte sig frem, og lignede ikke en ejendomsmægler, som resten af branchen. Han slog til Søren, så det hele ikke blev så kedeligt og stod for alt det modsatte af "Tjæreborg-præsten", som var konservativ og kedelig, siger Bjarne Lundahl.

Simon Spies her fotograferet med sin mor Emma Spies. Foto Willy Henriksen, Scanpix/Ritzau. Udateret foto fra oktober 1973.

Kommer fra ydmyge kår

Simon Spies fortjener flere plusord, hvis man spørger den tidligere rejsedirektør, som i dag driver et investeringsselskab og har overladt rejseaktiviteterne til hustruen Ida, som er direktør i det forholdsvis nystiftede rejsebureau Drømmerejser.

- Simon Spies var visionær og dygtig og tog nogle chancer, siger Bjarne Lundahl.

Om Simon Spies

Simon Ove Christian Ogilvie Spies blev født i Helsingør 1. september 1921. 

Simon Spies døde af en leversygdom den 16. april 1984 i sit hjem i Rungsted.

Han voksede op i en fattig familie, som barn af kunstmaler Johan William Ogilvie Spies og kontorassistent Emma Spies.

Kort efter Simon Spies fødsel blev forældrene skilt, og han voksede op hos sin mor.

Han begyndte at drive forretning allerede som barn. Når markedet var slut, gik han rundt til boderne og opkøbte resterne og solgte dem videre. Som 12-årig solgte han chokolade i Helsingørs førende biograf.

Det var i barndommen filosofien kun at bruge halvdelen og spare resten op blev grundlagt.

I 1936 opnåede Simon Spies en god realeksamen. Efter at være gået fallit med sit cykeltaxi-firm søgte Simon Spies arbejde som bogholder i Østrig, og måtte melde sig ind i det danske DNSAP for at få arbejdstilladelse.

Simon Spies var højt begavet og blev både uddannet cand.psych og cand.polit. fra Københavns Universitet.

I 1956 grundlagede han rejsebueauet Spies Rejser. De første Spies-turister blev sendt på ferie til Mallorca i november 1956. I mange år var Spies Rejser en af de største aktører i den danske rejsebranche.

Simon Spies blev kendt for at have forhold til mange kvinder, herunder purunge piger, som han omtalte som sine "morgenbolledamer" - og behandlede som en forbrugsvare.

Han var gift fire gange. I 1983 blev han gift med Janni Spies, som var 20 år gammel. Janni Spies arvede ved sin mands død hans enorme formue og koncern.

Han kan på flere måder identificere sig med fortællingen om Simon Spies.

- Han var entrepenant og så kom han fra ingenting - som søn af en enlig fattig mor. Jeg kommer selv fra en socialt belastet familie, fortæller Bjarne Lundahl.

Annonce

Ligeglad med janteloven

En af kvaliteterne ved Simon Spies er, at han var ligeglad med janteloven, mener Bjarne Lundahl.  Som Simon Spies er Bjarne Lundahl heller ikke bange for at skille sig ud fra mængden. Som når han - da han var direktør for rejsebureauet Top Tours, gerne ville omtales som "rejsekongen" eller den iøjnefaldende røde Ford Mustang, en drengedrøm han investerede i, mens Top Tours havde lokaler ud mod Axeltorv, hvor Mustangen som oftest stod parkeret lige udenfor til frit skue.

- Det er fantastisk at provokere janteloven. Vi er så ydmyge og forsigtige herhjemme og vil helst ikke træde nogen over tæerne. Man skal have lov til at gøre de ting, man drømmer om, når man selv har arbejdet sig op fra bunden. I den henseende kan jeg bedre lide den amerikanske måde at gøre tingene på, siger Bjarne Lundahl.

I dag er Bjarne Lundahl dog ejer af en Audi Q4, som er Audis første elbil - og er med sin egen betegnelse blevet " den artige dreng i klassen".

Annonce

Gavmild

Simon Spies evne til at tjene penge er også et "talent", som Bjarne Lundahl kan spejle sig i.

- Han havde en tilgang, der gik ud på at spare de første 100 millioner kroner op - og så tage den derfra. Det har jeg også gjort, siger Bjarne Lundahl, som også er kendt for at give penge til forskellige lokale og sociale formål - som for eksempel plejehjem og daginstitutioner med videre. En evne han også tilskriver sit forbillede.

- Simon Spies var den første til at hjælpe til på plejehjem og var meget gavmild, siger Bjarne Lundahl.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten her

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Radikale spidser: - Det er svært at se forskel på Kiær og Christoffersen

Helsingør For abonnenter

Svindlere prøver næsten dagligt at stjæle fra 85-årige Gert: - Det er noget forbandet svineri

Helsingør

Det endte godt: Farvel til Strien og ud til Laden

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Hornbæk

Gasudslip i lokalt supermarked: Medarbejder kørt til tjek på sygehus

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Navne For abonnenter

Børnene var Asgers drivkraft: - Jeg møder jævnligt folk, der fortæller mig, at min far var den mest fantastiske lærer

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport

FC Helsingør måtte nøjes med et point mod bundhold efter rædselsstart

Hornbæk For abonnenter

En havneudvidelse har skabt splid i Hornbæk: Nu er en løsning på vej

Debat

Debat: Jeg kritiserer ikke alle offentlige ansatte

Annonce