Annonce
Helsingør

Boom! Som at sprænge 333 håndgranater

Carsten F Jørgensen, Mikkel Lerdrup, Nicklas Lund og til højre i orange vest er det Kenneth Wegge. Foto: Morten Bastholm
Se med når Tikøb-firma sprænger 65 meter høj skorsten.

TIKØB: Der er noget sært dragende ved at se ting blive sprængt i stykker. Og det er lige nøjagtig udgangspunktet for en ny række dokumentar-programmer "Her Sprænges" på TV-kanalen Xee. Det ene af de to firmaer, det handler om, er firmaet Dansk Sprængningsservice i Tikøb.

Her arbejder Mikkel Lerdrup, som er dynamit (!), når det kommer til blandt andet væltning af høje konstruktioner, som eksempelvis skorstene, radio- og højspændingsmaster, samt sprængning af højhuse og siloer. Mindre opgaver tager man sig også af, som sprængning af natursten, vindmølle- og andre typer fundamenter, konsoller, bjælker og meget, meget andet.


Annonce

Der skal jo være lidt modvægt til ”De unge mødre” og ”Bagedysten”

Mikkel Lerdrup


Firmaet fandt også på en metode til præcisionsboringer til konstruktionen af 19.200 kvadratmeter store sundhedshus i Helsingør. Programmet på Xee fokuserer dog mere på drengerøvsbegejstringen ved at sprænge ting i luften. Men det er langt fra ufarligt, når tonstunge konstruktioner skal sprænges i luften med kilovis af sprængstof. Jobbet kræver præcision, forsigtighed og stor tålmodighed. Og så kræver det også, at man rykker ud, når kunden ønsker det - uanset tid og sted - og det betyder, at familielivet til tider sættes på standby.

Skorsten sprænges med ny metode

Og i første program drejer det sig om en 65 meter høj skorsten i Esbjerg. Den blev bragt ned med en helt ny sprængningsmetode.

- Der var sket det, at man, mens vi ventede på at få love til at vælte skorstenen, havde gravet nogle ledninger ned, som kunne blive beskadiget, hvis skorstenen væltede ned over dem. Så vi valgte at sprænge den med hjælp fra en kile og to sprængladninger, så den ligesom væltede i to retninger. Man forkorter faldet ved at sprænge i bunden og på midten samtidig, forklarer Mikkel Lerdrup.

Sprængningen blev foretaget med to kilo sprængstof, og det lyder måske ikke af så meget.

- Men der er kun 60 gram sprængstof i en håndgranat, så kan man jo selv regne ud, hvor meget der er tale om. Man graver fri i bunden, så skorstenen hviler på to søjler, som man så sprænger, forklarer Mikke Lerdrup.

Ideen til programserien opstod for flere år siden, men Dansk Sprængnings Service tøvede indledningsvis lidt med at være med.

- Det var lidt for tæt på, så vi tøvede lidt. Men så blev vi overtalt, for det er et fint koncept. Der skal jo være lidt modvægt til ”De unge mødre” og ”Bagedysten”, griner Mikkel Lerdrup.

”Her sprænges” kommer foreløbigt til at køre i seks episoder. Første afsnit kan ses torsdag aften kl. 21.30 på Xee.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Søren stod på speederen for at redde sine dyr: - Så ringede naboen og spurgte hva' faen det var for en måde at køre på

Debat

Klumme: Når en leder tager fejl

Annonce