"Kig godt på jeres børn, før I sender dem afsted i vuggestue eller børnehave, og hold dem hjemme, hvis de har de mindste symptomer. For de voksne i dagtilbuddene beskytter sig jo ikke med mundbind og værnemidler som i sundhedsvæsenet. Og desværre er de voksne i dagtilbuddene heller ikke er prioriteret særskilt, når det handler om vaccine."
Sådan skriver formand for børne- og uddannelsesudvalget Gitte Kondrup og borgmester Benedikte Kiær i en nytårshilsen til kommunens forældre på Facebook.
- Vi sender den her nytårshilsen ud, fordi vi lige nu oplever, at Helsingør Kommune er kommet højt op på listen over kommuner med megen smitte, forklarer Benedikte Kiær.
- Det betyder, at vores pædagogiske personale også er hårdt ramt af smitten, siger hun.
Derfor forstår borgmesteren heller ikke, på linje med fagforeningen FOA og pædagogernes fagforbund BUPL, hvorfor det pædagogiske personale ikke kommer længere frem i køen til coronavacciner.
- Institutionerne har ikke flere ressourcer at trække på. Vikarer er i samme båd som pædagogerne. Det pædagogiske personale burde derfor være længere oppe i vaccinationsprogrammet, så de trygt kan gå på arbejde. De har en vigtig funktion i vores samfund, som regeringen jo selv er ude og sige, lyder det fra borgmesteren.
En samfundskritisk funktion
Både BUPL og FOA har kritiseret regeringens håndtering af børnepasningsområdet her i den anden nedlukning af Danmark.
For mens det meste af samfundet fortsat skal være lukket ned frem til den 17. januar, så skal landets børnehaver og vuggestuer holde åben.
Det kom frem på regeringens seneste pressemøde.
- Vi har været rigtige bekymrede og har set kollegaer falde som fluer. Derfor så vi gerne, at der kun skulle nødpasses, men vi har også lyttet til statsministeren. Vi ved, at vi er uundværlige, og det er vigtigt, at vi kan holde åbent, siger BUPL-formand Elisa Rimpler til DR.
- Mange steder står pædagogerne selv med opgaven om at være der for børnene og samtidig sikre, at der bliver gjort rent flere gange om dagen. Der er behov for, at man passer meget bedre på daginstitutionerne ude i kommunerne, uddyber hun.
Helsingør Kommunes borgmester er enig med BUPL-formanden.
- Der skal være pasningsmuligheder især for børn af dem, der varetager samfundskritiske funktioner. Men af samme grund mener jeg, at pædagogernes funktion er samfundskritisk. Og når vi oplever, at der alle steder er pædagogisk personale, der er væk på grund af covid-19, så er vi nødt til at tænke os rigtig godt om, opfordrer hun.
- Vaccinationsprogrammet er bare desværre ikke noget, jeg kan styre. Det er regeringens ansvar.
Borgmesteren kommer derfor med opfordringen til kommunens forældre:
-Jo flere timer vi kan aflaste vores pædagogiske personale, jo bedre. Det betyder, at hvis vi kan give børnene nogle fridage, hvis vi kan hente tidligere eller aflevere senere, kan det hjælpe meget mere, end vi tror. Alt tæller, og alt kan hjælpe, siger hun.
Opfordring
Opfordringen fra borgmesteren og formand for børne- og uddannelsesudvalget lægger sig op af den samme anbefaling, som Børne- og undervisningsministeriet er kommet med.
De anbefaler, at børn afleveres på forskudte mødetider, og at forældre afleverer og henter udendørs eller bærer mundbind indendørs for at skabe tryggere rammer for børn og pædagoger.
Beskeden fra de to kommunale politikere vil også blive sendt ud til kommunens forældre via Aula.