HELSINGØR: - Liv skaber liv. Og kun når vi står sammen, får vi noget til at ske.
De mener det alvorligt, de forretningsdrivende på Simon Spies Plads i Helsingør.
Den rolige, konstante plasken fra springvandet akkompagnerer lydkulissen af stole, der sættes på plads, småsnak og klirrende kaffekopper. Fra en varevogn læsses der friske forsyninger af til en af butikkerne og en mand fejer energisk foran ølbaren.
Mamet Naghidiani, ejer af Mobil RepairVi står sammen om torvet her. Vi vil gøre torvet levende og være med til at aktivere det, fordi vi synes at det, lige som flere af byens pladser og torve gør det, trænger til mere liv
- Vi står sammen om torvet her. Vi vil gøre torvet levende og være med til at aktivere det, fordi vi synes at det, lige som flere af byens pladser og torve gør det, trænger til mere liv, siger Mamet Naghidiani, indehaver af virksomheden Mobil Repair på Simon Spies Plads.
- Umiddelbart får jeg med min forretning måske ikke noget ud af, at folk kommer og spiser og drikker de andre steder på torvet. Men sagen er jo den, at det gør jeg alligevel. For vi får ved fælles indsats skabt mere liv og det er dét, vi allesammen har brug for, siger Mobil Repairs ejer.
Ud over denne virksomhed er stort set alle pladsens forretningsdrivende med i fællesskabet og de nye initiativer.
Det gælder Michael Lagoni, der ejer café Lagoni, Finn Hansen, indehaver af Skum Ølbar, Hicham Tallouzi, indehaver af Tasty (han er bedre kendt som Falaffelmanden), Christine Scheibel og Josephine Poulsen, indehaverne af Centrumsalonen og Noi fra Sushi Taro.
De forretningsdrivende, Simon Spies Plads i HelsingørVi har også flere andre ideer og planer for pladsen. Men nu lægger vi ud på fredag med koncerten og ser, hvordan det går og om der er interesse for at komme og bruge pladsen
På fredag er der Passagefestival også på Simon Spies Plads og ca. klokken 17.30 går bandet Autoblues Cph på i to gange 45 minutter og underholder med blues-rock i et par timer.
- Vi har også flere andre ideer og planer for pladsen. Men nu lægger vi ud på fredag med koncerten og ser, hvordan det går og om der er interesse for at komme og bruge pladsen, siger de foretagsomme forretningsdrivende.
På fredag letter prøveballonen til det første fælles arrangement, hvor pladsens forretningsdrivende er gået sammen om at invitere alle, der har lyst, til gratis koncert på Simon Spies Plads.
Initiativet er samtidig et resultat af et nært samarbejde med Helsingør Kommune.
- Dels har regeringen åbnet mere op i forbindelse med corona-reglerne. Dels møder vi stor velvilje fra kommunen, fordi vi forretningsdrivende rundt om pladsen er blevet fritaget for at skulle betale leje af pladsen, når vi bruger den. Vi har fået tilladelse til at sætte vores borde og stole herud og lave arrangementer. Det er også helt i tråd med, hvad der sket i flere andre danske byer for at få gang i byens butikker, cafeer og restauranter igen, siger Finn Hansen, indehaver af Skum Ølbar.
- Man kan jo mene, at det næsten koster flere penge at administrere ordningen med, at de forretningsdrivende skal betale leje af byens udearealer og pladser end det gør at give dem fri og lade aktiviteter udvikle sig, siger Mamet Naghidiani.
Simon Spies Plads
Simon Spies Plads blev indviet 14. juni 1993.
Pladsen var et resultat af kommunens ønske om at renovere den trekantede plads ved Svingelport, hvor den tidligere Accisebod havde stået (nedrevet 1965), ejendommen omtales under Stengade 6.
Renoveringen blev finansieret af Simon Spies Fond, og der blev opstillet en vandkunst "Vanduret" på pladsen, som blev indrettet i form som et som amfiteater. Det var tanken, at pladsen skulle fungere som en modvægt til pladsen i modsatte ende af Stengade med Løvespringvandet.
Simon Spies var født og opvokset i Helsingør, og som kuriosum kan nævnes, at hans mormor, Vilhemine Kristine Hansen (1872-1948), enke efter slagtermester Harald Simon Otto, som enke boede i Stengade 6, som dengang var slagterstiftelse.
I august 2019 blev der udført et murmaleri på pladsen. Det viser situationer fra Sundtoldsmarkedet.
På facaden mod Stengade er Simon Spies afbildet sammen med et fly fra Sterling Ariways.
Spies - og vær glad på Simon Spies Plads
På torvet Simon Spies Plads i Helsingør arbejder de forretningsdrivende på at skabe mere liv på pladsen.
Den holdning går fint i tråd med dét, som rejsekongen, som pladsen er opkaldt efter, stod for.
Simon Spies, der blev født i Helsingør i 1929 og ofte vendte tilbage til sin fødeby, havde mottoet "Spies, rejs og vær glad".
Under det motto opfordrede Spies sit publikum til livsglæde, ofte med et stænk af frivolitet, og han gik selv i spidsen med et utraditionelt privatliv, som han gerne stillede offentligt til skue. Men samtidig med at han skaffede sit firma gratis reklame gennem sin flamboyante livsførelse, var Spies i forretningsspørgsmål en alvorsmand.