Annonce
Erhverv

Fra mors lille chokolade-kælder til stort legetøjsmekka: - Der er sket meget de seneste 15 år

Anja Lytzen er stifter og ejer af Lirum Larum Leg. Virksomheden så dagens lys i 2006, og har siden vokset sig stor og succesfuld. Foto: Charlotte de la Fuente
Det er 15 år siden, at Anja Lytzen sprang ud som iværksætter med sin internetbaserede legetøjsbutik Lirum Larum Leg. Og der er sket meget på de år, hvor hun er gået fra at have en lille enkeltmandsvirksomhed i sin mors butikskælder til en stor, succesfuld legetøjsmastodont, som hvert år sender tonsvis af kvalitetslegetøj afsted til familier fra nær og fjern.

HORNBÆK: Moren var iværksætter. Faren var iværksætter.

Og så ville skæbnen det naturligvis sådan, at hornbækkeren Anja Lytzen også blev iværksætter.

Hun var egentlig i fuld vigør med en karriere i filmbranchen, men med to små børn og en mand, som rejste meget, kunne hun ikke længere få kabalen til at gå op. Hun skulle finde noget andet at lave.

Annonce

- Min mor havde en chokoladebutik, og vi havde snakket lidt om, at vi skulle lave den om til noget andet. Vi ville gerne prøve at sælge nogle børneting. Salg på internettet var begyndt at vinde lidt frem, så vi blev enige om, at det her projekt ikke skulle munde ud i en fysisk butik - den skulle være online, fortæller Anja Lytzen.

Lirum Larum Leg holder til i erhvervskvarteret i Hornbæk, hvor der pakkes ordrer fra de store lagerlokaler. Foto: Charlotte de la Fuente

Vejen fra tanke til handling var kort. Anja Lytzen fik lov til at låne et lokale i moderens butikskælder, og så tog det ellers fart.

I foråret 2006 så den internetbaserede legetøjsbutik Lirum Larum Leg dagens lys, og i september samme år væltede det ind med så mange ordrer, at Anja Lytzens spæde virksomhed voksede ud af moderens kælderlokale.

All in

Anja Lytzen rykkede Lirum Larum Leg til Hornbæk. Her var der god plads til det nærmest eksponentielt voksende lager.

Jeg kan da godt mærke, at når jeg har holdt meget fri, så er der også brug for, at jeg kommer tilbage. Jeg skal jo være drivkraften i det her, siger hun.

Anja Lytzen, indehaver af Lirum Larum Leg

I december 2006 - altså lidt mere end et halvt år efter, at Lirum Larum Leg havde sendt sit allerførste stykke legetøj afsted - solgte moderen sin chokoladebutik.

Familien gik med andre ord all in.

- Og det var faktisk et rigtig fint parløb, vi havde der. Vi var jo vant til at arbejde sammen, da jeg i alle mine ungdomsår arbejdede i hendes slikbutik, fortæller Anja Lytzen.

Anja Lytzen stod alene med en masse opgaver, da hun startede virksomheden op. I dag har hun et stærkt hold bag sig, som står for det praktiske. Hendes egne opgaver er nu mere administrative. Foto: Charlotte de la Fuente

Legetøjsbutikken blev ved med at vokse. Én ansat blev hurtigt til to, og sådan blev det ved.

I dag, 15 år senere, beskæftiger Hornbæk-virksomheden 10 medarbejdere på fast basis, mens et væld af unge hjælper til i de travleste perioder.

- Allerede i år to begyndte vi at hive unge mennesker på sabbatår ind som juleassistancer. Og det har vi faktisk kørt med lige siden. Typisk er det unge fra lokalområdet, som kommer ind og hjælper os. Det er fedt at være med til at aktivere dem, siger Anja Lytzen.

Annonce

Familien voksede i takt med virksomheden

Men det var ikke kun virksomheden, som fik vokseværk hen over årene. Det fik familien nemlig også.

- I dag har jeg fire børn i alderen seks til 18 år. Det betyder selvfølgelig, at jeg skal løbe stærkt. Det kræver noget logistik og planlægning. Og så kræver i øvrigt nogle gode bedsteforældre, som kan lide at passe børn, griner iværksætteren.

Anja Lytzens mor stoppede på lageret i Lirum Larum Leg, da barn nummer tre kom til verden.

Her blev der nemlig behov for en ekstra indsats på hjemmefronten.

- Og i dag hjælper mine forældre stadig med børnepasningen. Men især min far hjælper også til med rigtig mange administrative opgaver. Det er en uundværlig hjælp for mig. Mine forældre var også de første, jeg ringede til, da jeg fik idéen om at genoplive Lucky Lips (morens gamle butik red.), fortæller Anja Lytzen, der blev skilt for tre år siden, og som siden da er blevet bedre til at lægge arbejdet fra sig.

- Mine børn har altid haft en mor, som arbejdede meget. Især når julegaveræset kører i november og december. Der gælder det om at kompensere - især over sommeren - hvor jeg holder meget fri sammen med dem.

Hornbæk-iværksætteren er blevet bedre til at holde fri. Helt fri har hun dog aldrig, fortæller hun. Foto: Charlotte de la Fuente

Men helt fri har hun aldrig.

Hun fortæller dog, at hun har så stærkt et hold bag sig, at virksomheden ikke kollapser, hvis hun tager sig ekstra tid til familien.

- Men jeg kan da godt mærke, at når jeg har holdt meget fri, så er der også brug for, at jeg kommer tilbage. Jeg skal jo være drivkraften i det her, siger hun.

I virksomhedens spæde tid var det Anja Lytzen selv, som pakkede ordrerne. Der var ikke den kasket, som hun ikke havde på.

I dag består hendes arbejde primært i marketing, planlægning og koordinering.

- Ja... Der er godt nok sket meget de seneste 15 år.

Anja Lytzen stifter og ejer af Lirum Larum Leg og nu også online slikbutikken Lucky Lips. Fotograferet i sit lager i Hornbæk. Foto: Charlotte de la Fuente
Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Slagter Baagø fylder 100 år: - Jeg skal sgu nok dø med støvlerne på og kniven i hånden

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Dollar-milliardær har kastet sine penge og kærlighed på gammelt Helsingør-skib: Funchal får en ny chance

Navne For abonnenter

Asger var altid hjælpsom og fuld af gode ideer

Helsingør

Der var mord, grin og masser af musik i "Strien"

Nordsjælland

Kom gratis til debat om Helsingørs store kulturforbrug

Helsingør

Pegede på ansat: Dreng viftede med pistollignende genstand på burgerbar

Erhverv For abonnenter

Thomas smed karrieren i skraldespanden og kastede sig ud som eventyrer: Siden har han ikke set sig tilbage

Danmark For abonnenter

Du spiser allerede genmodificeret mad - om du vil det eller ej

Nordsjælland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Helsingør

Sarah tog sit livs valg midt i personlig krise: - Min søn begyndte at skrige helt uhæmmet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Mens corona-smitten stiger: Mange flere af os skal behandles for senfølger

Sport For abonnenter

Fra favorit til konstant underdog: - Nu bliver vi straffet benhårdt hver gang

Helsingør For abonnenter

Politikere vil ikke have fartdæmpende sommer-løsning på Strandvejen: - En løsning skal være permanent

Annonce