NYT LIV I BYEN: Du kan købe dampende varm, hjemmelavet mad på de bedste økologiske råvarer. Og du kan gøre et sjovt og originalt genbrugs-fund i butikken, der emmer af kreativitet og overraskelser.
Mormors gamle kaffekande står side om side med hjemmebagt kage og bæredygtig take away. Finurlige fund i det rette miks med enkelte nye varer og velduftende simreretter skaber denne hybrid-butik. Fremtidens butik, hvor flere forskellige funktioner kombineres i én og samme forretning. Fremtidens butik, hvor man ud over sine varer får en oplevelse. Hvor man handler med holdning. Og hvor butiksejerne driver deres forretning med personlig passion.
Deres fælles drøm
For knapt et år siden åbnede Søren og Julie Dagø deres forretning Mad og Møbler på hjørnet af Bøssemagergade og Strandvejen i Hellebæk. Deres drøm var at skabe et sted, hvor deres to passioner kunne forenes.
Søren Dagø, iværksætter og medindehaver af Mad og MøblerJeg havde mistet mit job inden for ledelse og kommunikation og gik og tænkte lidt over, hvad jeg skulle beskæftige mig med videre frem.
Søren, Dagø, 44, elsker at lave god mad. Julie Dagø, 46, der er lærer på Hornbæk Skole, har i flere år som fritidsinteresse købt brugte møbler og andet genbrug, både i Danmark og i udlandet for selv at sætte det i stand og sælge det.
- Jeg havde mistet mit job inden for ledelse og kommunikation og gik og tænkte lidt over, hvad jeg skulle beskæftige mig med videre frem. Hvorfor begynder du ikke at lave mad. Det er du så god til, sagde Julie til mig en dag, fortæller Søren.
Succes fra dag 1
Efter et seks ugers kursus på hotel- og restaurationsskolen stod han med et hygiejnebevis og større kendskab til bæredygtighed i madlavningen i hånden. Tanken om at lave mad og kombinere det med genbrug begyndte at tage form. Hybriden var en succes fra dag 1.
Siden er Mad og Møbler kun vokset og vokset og nye ideer pibler konstant frem til, hvordan hybrid-butikken udvikles.
Søren Dagø, iværksætter og medindehaver af Mad og MøblerNår jeg satte hak ved både mad og møbler, så fik jeg at vide, at "sådan en hybrid eksisterer ikke". Det siger en hel del, at to så store spillere som Google og Instagram ikke kendte til sådan en hybrid
- At det er en helt ny måde at drive forretning på fik vi hurtigt et bevis for. Da jeg skulle oprette vores profil på Google og Instagram, skulle jeg sætte kryds ved den kategori, vores forretning tilhører. Når jeg satte hak ved både mad og møbler, så fik jeg at vide, at "sådan en hybrid eksisterer ikke". Det siger en hel del, at to så store spillere som Google og Instagram ikke kendte til sådan en hybrid, siger Søren.
- Når kunderne kommer ind for at købe mad med hjem, så sker det tit, at de også lige finder den kande, som de vil bruge til vase eller noget andet, som inspirerer dem. Mange kunder bliver her også lidt længere. De falder i snak med hinanden og hygger sig her, fortæller Julie, der har et sikkert flair for retro-stil og for at istandsætte sine fund.
Selektiv stil
- Vi tømmer ikke dødsboer og den slags. Jeg er mere selektiv med, hvad jeg køber. Det skal passe ind i stilen her.
Parret havde på forhånd gjort sig tanker om, at det nok ville blive de travle småbørnsfamilier, der i første omgang ville blive kunder til sund, hjemmelavet takeaway. Men sådan er det ikke helt gået.
- I begyndelsen har vi primært set "det grå guld" som vores faste kunder. Et segment, der har taget den beslutning, at de vil leve bæredygtigt. Spise mad, der er lavet fra bunden i en ordentlig kvalitet. Og til hjemmet har de måske droppet Ikea og vil hellere købe secondhand, fordi det passer til en mere grøn og økologisk helhed.
Det travle grå guld
- Det er mennesker, der er gået på pension og som har et travlt og aktivt liv og ikke altid har tid til selv at lave mad. Det er ikke lige som i gamle dage, hvor pensionisttilværelsen nok var mere passiv. Vi er dog også begyndt at få børnefamilier og i øvrigt Københavnere, der er heroppe for at gå nogle gode ture i naturen, som faste kunder, fortæller Søren.
25 procent af Mad og Møblers kunder handler her minimum én gang ugentlig. Menuen skiftes to gange om ugen. De retter, der ikke bliver solgt på dagen, fryses ned og sælges som frostvarer til reduceret pris. På den måde undgår forretningen madspild.