Annonce
Helsingør

Glade stamkunder fejrede genoplukningen af de kolde bajere: - Men en ting kunne de godt undvære

Skål - og hurra for bajernes genolukning. Motiv fra Axelhus Bodega på den store genåbningsdag. Foto: Torben Sørensen
Onsdag slog de gamle værtshuse i Helsingør igen dørene op til tappehanerne. De skulle ikke vente længe på, at stamkunderne vendte tilbage. Men en ting irriterer de ansatte.

GENÅBNING: - Det hører sig ikke til på et værtshus, at man skal bestille bord.

Heidi Pedersen er bartender på et af de allerlistigste steder i Helsingør, Café Valdemar, der ser ud, som det har gjort lige siden værtshuset åbnede i 1930'erne. Hun er glad for, at værtshuset kan holde åbent igen, men bordbestillingsreglen irriterer hende.

- Dem, der har lavet de regler, går i hvert ikke selv på værtshus, konstaterer hun.

Annonce

Onsdag formiddag sidder den 90-årige Vaaben Larsen - ja, han hedder Vaaben -  og nyder en "morgenstift" ved et af bordene. En anden gæst har også sat sig til rette ved et af bordene, men her ved 10.30-tiden er der pænt med ledige pladser på det lille serverinsgssted.

Har drevet værtshus derhjemme

En del gæster har dog ringet og bestilt bord på værtshuset, som man ud over at kunne fremvise en negativ coronatest eller et vaccinationspas, jo skal. Lidt endnu, i hvert fald.

Vaaben - det hedder han - Larsen nyder igen at kunne drikke en kold pils på Café Valdemar. Foto: Niels Berg

- Det var også på tide, de åbnede igen, men jeg har selv drevet et lille værtshus derhjemme under lukningen, siger Vaaben, som har lagt sine vaccinationspapirer frem på bordet så der ikke skal herske tvivl om hans ret til at være der. Begge stik har han fået.

Værtshuset har ligget i dvale i næsten fem måneder, men heldigvis har øl og spiritus en lang holdbarhedstid. Værtshusets indehaver har dog måttet kassere to og en halv kasse sodavand, som havde overskredet sidste salgsdato, men bortset fra det og lidt rengøring så skulle dørene til værtshuset stort set bare slås op igen. Og heldigvis er sodavand ikke det bærende produkt i Valdemars sortiment ...

Annonce

Direkte fra røremaskinerne

Det gælder også for Axelhus Bodega. Her er der høj stemning omkring rygerbaren i den østlige ende af værtshuset denne onsdag formiddag, hvor en god håndfuld mænd sidder med kolde pilsnere og hilser på hinanden igen.

Bageren havde taget morgenbrød med på formiddagsværtshuset. Foto: Niels Berg

Shano, bageren, har bagt hele natten, og er gået direkte fra røremaskinerne og hen til formiddagsværtshuset med en stor bakke rundstykker og smør nok til et helt regiment, for at fejre genåbningen med kammesjukkerne.


Hvad vi har lavet mens værtshuset har været lukket? Vi har ligget i sengen - og så har vi savnet Maibritt,

Værtshusgæst


I et hjørne ved vinduet ud mod Sudergade sidder Sanne Tønnesen for sig selv og nyder sit dugfriske eksemplar af Helsingør Dagblad, en smøg, et "glas" kaffe og en Fernet Branca - for maven.

Annonce

Stiftede en Ludoklub

- Jamen, det gør jeg jeg med jævne mellemrum, men selvfølgelig ikke på det seneste. Jeg har savnet det meget, men vi har fundet på andre ting at tage os til under nedlukningen. Blandt andet har jeg stiftet en Ludoklub med mine veninder, siger 66-årige Tønnesen.

Sanne nyder igen dagens udgave af Helsingør Dagblad, en fernet Brnanca, en smøg og et "glas" kaffe på sit værtshus i Sudergade. Foto: Torben Sørensen

- Hvad vi har lavet mens værtshuset holdt lukket? Vi har ligget i sengen - og så har vi savnet Maibritt, siger en af gæsterne ved baren. Maibritt er afløser på Axelhus Bodega og er i fuld vigør.  Lige som altmuligmanden Jørgen, der arrangerer borde og stole udenfor.

- Jeg har kradset væggene ned derhjemme af længsel efter at komme på arbejde igen. Det er her er bare godt, for det er ikke mig at gå og lave ingenting, siger Jørgen.

Annonce

De skal nok komme

På Hold-an få meter derfra lader de første gæster vente på sig efter genåbningen. Det giver den mangeårige tjener på stedet Martin ro til at retablere udendørsserveringen. Vejret er ikke det bedste.

Heidi Pedersen holder øje med kunderne fra Café Valdemar, hvor Dannebrog var hejst i anledning af genoplukningen. Foto: Niels Berg

- Det skulle have været lige som i går (tirsdag, red.) så havde det nok set anderledes ud. Men de skal nu nok komme, siger Martin og det får han ret i. Kort efter sidder den første gæst allerede med en kølig foran det gamle værtshus, som har fået lidt frisk maling inden døre, mens det har været lukket.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Det ny Hestemøllestræde: Så kan regnen bare komme

Helsingør For abonnenter

Folk står i kø for at købe luksus-lejligheder med Kronborg-udsigt: Klar til byggeri på omstridt grund

Annonce