Annonce
Holdet

Holdet: Flertallet kan godt se Helsingør som europæisk kulturhovedstad i 2032

Holdet blev i denne uge spurgt, hvorvidt de er enige eller uenige i, at Helsingør Kommune er et godt bud på en Europæisk kulturhovedstad i 2032. Mange mener, Helsingør er et godt bud, da byen rummer både kultur og skønhed - det må dog ikke være på bekostning af de svageste i kommunen.
Lene Bertung. Privatfoto

Lene Bertung, 1960, Hornbæk:

Jeg synes, det ville være super fedt, men tvivler på vi har nok at byde på.

Annonce

Kasper Pavar, 1972:

I lyset af Helsingørs historie som væsentlig spiller i Øresundsregionen, og dermed samhandlen i Europa, giver det god mening med Helsingør som europæisk hovedstad.

Annonce

Viggo K. Pedersen, 1940, Helsingør:

Det ville være fedt, hvis Helsingør kom i toppen af bare ét eller andet. Så jeg foreslår den samme entusiasme, når det gælder at få os i toppen af erhvervsvenlighed.

Annonce

Camilla S. Briston, 1985, Espergærde:

Helsingør kan noget helt specielt. Den gamle bydel er mange steder bevaret. Vi har en sjælden smuk udsigt til et andet smukt land. Kronborg er i sig selv en grund til at besøge byen, vi har is som er kendt verden rundt og ikke mindst nogle utrolig smukke kirker.

Jytte Kæraa. Privatfoto
Annonce

Jytte Kæraa, 1941:

Jeg mener, det er fint at fremme det kulturhistoriske i Helsingør. Det vil dog kræve, at man bygger med omhu, så vore smukke gamle bygninger kommer til deres ret. Ligger det også i spørgsmålet?

Janne Fjeldborg Krogh. Privatfoto
Annonce

Janne Fjeldborg Krogh, 1945:

Det lyder som et meget spændende projekt. Helsingør og omegn har så utrolig mange ting at byde på. Det man selv er glad for, vil man meget gerne dele med andre. Så al min støtte til projektet, der godt lige må få et par kvinder i styregruppen.

Sofie Schwartz. Privatfoto
Annonce

Sofie Schwartz, 1989:

Kultur er det Helsingør i høj grad lever af nu - så det er helt selvfølgeligt, at vi skal være kulturhovedstad. Genialt - så meget kultur-guf i byen.

Gitte L. Brandenburg. Privatfoto
Annonce

Gitte Brandenburg, 1964:

Det er vi slet ikke klar til.

Ole Guldbrandsen. Privatfoto
Annonce

Ole Guldbrandsen, 1953, Snekkersten:

Der er alt for mange ting, som ikke fungerer i kommunen, som man bør få orden på først. Ellers var idéen fin.

Nicholas Just. Privatfoto

Nicholas Just, 1970;

Helsingør er alene med sin historie og med Kronborg i front, et godt bud på en kulturhovedstad. Ægte blomstrende kultur kommer først og fremmest fra engagerede og kulturbevidste borgere, som vi har mange af i Helsingør, og i mindre grad fra staten og kommunen. Dette vil være en styrke i kampen om at blive kulturhovedstad.

Bertel Johansen. Privatfoto

Bertel Johansen, 1948:

Det kan byrådet ikke gennemføre uden store skattestigninger. Byrådet mangler de nødvendige forretningskompetencer og forfalder alt for let til bare at lade skatten stige. Vi har allerede rigeligt med at finansiere Kulturværftet og de mange kommunale museer og kommunale underholdningsaktiviteter.

Ole Schmidt 1942, Espergærde:

For at kunne svare på det spørgsmål bør jeg kende følgende: Hvad er formålet med at være årets kulturby? Hvad vil omkostningerne være for kommunen? Har kommunen eller borgerne indtægtsmuligheder ved en sådan event? Kender vi det samlede regnskab for en eller flere af de byer, som tidligere har været "Årets Kulturby"? Hvilken reel værdi vil et sådant "arrangement" skabe for Helsingør Kommune? Når jeg kender svarene på disse spørgsmål, skal jeg gerne give mit svar på Holdet-spørgsmålet.

Ingrid Lendrop Malmstrøm. Privatfoto

Ingrid Lendrop Malmstrøm, 1954:

Helsingør/Elsinore er jo Hamlets by og porten til resten af Skandinavien.

Nicolas Thorsen, 1975:

Det er en gammel handelsby, med historie der går langt tilbage.

Lene Lindberg. Privatfoto

Lene Lindberg, 1961, Tikøb:

Jeg mener, at vi ved at være kulturby i Europa er med til at tiltrække både borgere og turister. Vi har brug for flere gæster, både på dags- og døgnophold. De giver gang i handlen og bidrager til kommunekasserne. Flere indtægter vil være til gavn for os borgere, og de velfærdsydelser vi har brug for.

Christian Christensen, 1965:

Jeg kender ikke nok til, hvad konceptet vil indebære.

Jørgen Busch. Privatfoto

Jørgen Busch, 1958, Helsingør:

Helsingør vil sagtens kunne blive europæisk kulturhovedstad 2032. Vi har kulturhistorie. Vi har kulturmiljøerne. Vi har bygningskultur. Vi har en enestående natur. Vi har en enestående scene for udførelse af kvalitetsmæssig teaterkultur og kulturelle arrangementer. Vi er omdrejningspunkt for international kulturforståelse og kultursamarbejde. Hvad der skal til for at kvalificere en ansøgning om at blive europæisk kulturhovedstad, vil være at arbejde med at styrke kulturens tilgængelighed, udvikling af den eksisterende kultur, indhentelse af yderligere input, bearbejdning af disse og klargøring.

Sanne Johansson. Privatfoto

Sanne Johansson, 1976:

Kultur fylder snart for meget i Helsingør.

Mille Stagsted. Privatfoto

Mille Stagsted, 1971, Helsingør:

Vi er langt bagud med vores velfærd i Helsingør kommune. Vi bruger rigtig mange ressourcer på kulturlivet, mens ældre i vores kommune kan få bevilliget to minutter til at få bevilget fem minutter på at få en øjendråbe og 13 minutter på at få både nattøj, børstet tænder og blive lagt i seng. Vi sylter handicappede med de rigtige tilbud, fordi vi ikke prioriterer velfærd. Hvad hjælper det, at facaden ser pæn ud i resten af verden, når det er på bekostning af byens svageste borgere. Kultur er fint, men nu har den vist også været førsteprioritet længe nok. Få nogle menneskelige værdier i spil i stedet for.

Maria Petersen. Privatfoto

Maria Petersen, 1977:

Helsingør er totalt undervurderet. Byen har så meget historie og charme med de små stræder og gamle bygninger. Jeg mener sagtens, Helsingør kunne gøre sig godt som kulturby. Jeg er slet ikke i tvivl om, at byen vil overraske mange mennesker med alt det, den har at tilbyde. En by er meget mere end god shopping. God shopping mangler i Helsingør, men der mangler ikke god kultur og smukke omgivelser.

Otto Rühl. Privatfoto

Otto Rühl, 1951:

Vi har Kronborg, der allerede er på Verdensarvslisten. Vi har Sct. Mariæ Klosteret som burde være det. Vi har Søfartsmuseet, den gamle bykerne med mere - så det er da bestemt en idé at prøve.

Mads Friis Sørensen. Privatfoto

Mads Friis Sørensen, 1968:

Nu har kommunen valgt at lægge alle æggene i kurven kaldet kulturturisme, så det giver mening at forsøge at blive kulturhovedstad. Problemet er, hvem der skal betale prisen gennem beskæringer i budgetterne for at finansiere denne satsning. Skal de ældre have mindre pleje og omsorg? Skal de handicappede have mindre hjælp? Skal skolerne bruge mindre på vedligehold, eller skal vi have færre pædagoger i børne- og ungeinstitutionerne? Vi kan ikke både blive kulturhovedstad og bevare de nuværende bevillinger til kommunens kerneområder. Jeg mener derfor, at vi ikke skal være kulturhovedstad for enhver pris.

Ole Buhl, 1945, Hornbæk:

Helsingør har været vigtig som militærstrategisk- og handelsby i flere hundrede år.

Henrik Warburg. Privatfoto

Henrik Warburg, 1964, Helsingør:

Kulturby Helsingør knytter vores fælles nordiske historie sammen og trækker en rød tråd gennem vores fælles nordiske kulturhistorie, hvorfra Sundtoldstiden spiller en meget vigtig rolle på mange fronter. Således kan folkeskolerne og "Campus Helsingør" udvikle en Place Based Education, der tager udgangspunkt fra Helsingør, og således sætter de nuværende politiske vinde i et historisk perspektiv. I selv samme narrative tilgang er det en selvfølgelighed at inkorporere datidens danske urbefolkning - samerne. Friluftsliv udspringer af samisk urfolkskundskaber, og friluftsliv er friluftsliv og alt andet er alt muligt andet. Det er omdrejningspunktet i min trilogi, der er en idéhistorisk monografi af det nordiske friluftsliv og som kunne implementeres som en kulturhistorisk hjørnesten i en H-H samhørighed.

Claus Oreskov. Privatfoto

Claus Oreskov, 1947:

Delvis enig fordi jeg gerne ser, at byen får gang i kulturlivet. Men om vi egentlig er egnede, er spørgsmålet, idet vi jo ikke har ret meget kultur her i byen. Men hvis vi kan vække de døde, er der sikkert en mulighed.

Jørgen Lind, 1953:

Jeg tvivler på, at det er alle udgifterne og besværet værd. Ingen kulturhovedstæder har kunnet dokumentere nævneværdige resultater af anstrengelserne. Sætter den slags Helsingør "på verdenskortet"? Nej. Da Aarhus' borgmester blev spurgt, om han kunne nævne andre kulturhovedstæder end hans egen, kunne han ikke komme i tanker om en eneste.

Kasper Heebøll Harboe, 1976, Hornbæk:

Det vil være godt for kommunen, at have et fælles langsigtet projekt.

Jan Algreen-Ussing, 1944:

Det vil da være alletiders, hvis Helsingør ryger ind på verdenskortet som værende værd at besøge. Det giver en bedre økonomi samt øget beskæftigelse - og så gør det da heller ikke noget, at vi praler lidt. Vi har jo masser af kultur - og hvorfor skulle vi dog holde det for os selv?

Merete Svalgaard Knuhtsen. Privatfoto

Merete Svalgaard Knuhtsen, 1971, Snekkersten:

Helsingør har, historisk set, med Sundtolden, været en betydningsfuld by i det nordlige Europa. Vores by bærer tydeligt præg af dette, blandt andet med smukke Kronborg. Hvis andre med udnævnelsen til "Europæisk kulturhovedstad 2032" kan få øjnene op for dens skønhed, vil det bare være herligt for dem og en fantastisk mulighed for at få sat Helsingør på landkortet.

Claus Vejlø. Privatfoto

Claus Vejlø, 1941:

Borgmesteren vil så meget på Helsingørs (egne) vegne for at få Helsingør på verdenskortet. En overgang (kort) var det fodboldholdet. Men alting koster penge, og så længe man ikke kan finde penge til optimering af den besående kultur, skal man ikke kaste sig ud i nye projekter. Man kan f.eks. ikke finde penge til et turistkontor - det består af en stander på kulturværftet. Kulturhovedstad - ikke endnu.

Rune Oliver Christensen. Privatfoto

Rune Oliver Christensen, 1996:

Vi skal bestemt fokusere på kulturen, men jeg så hellere, at vi brugte kræfterne på at sikre kulturen ude i vores små lokalsamfund, så det hele ikke altid var centralt i Helsingør.

Kristoffer Thiesen 1989, Espergærde:

Så længe det gamle Helsingør bliver bevaret, er det jo kultur i sig selv. Kunne dog være smart at sprede det kulturelle ud over kommunen, så folk kunne blive kørt rundt i turistbusser og overnatte på hoteller.

Jørgen Manniche. Privatfoto

Jørgen Manniche, 1940, Helsingør:

2032? Så aktive og trendsættende er helsingoranerne dog ikke i dag folkeligt som professionelt. På aftenskoleområdet var vor aftenskole engang unik. Nu nedlægger vi biblioteker, øger antallet af folkelige kulturhuse og initiativer øges. Sociale medier misbruges. Dagbladene informerer lidt tilfældigt. Højskolerne markerer sig lidt, historien og nutiden har mulighederne, foreningerne og folkeidrætten er i tilbagegang, og det frivillige blomstrer. I de sanselige har vi fine og mange forfattere, mange maler, synger og spiller sammen. Ungdomsskolen og Hammermøllen Teater skriver inspirerende og inddragende. Der er gang i gadekunst og bevægeligt prof. gadeteater. Vi inviterer kultur på besøg i håb om turister. Vi ofrer kun 1,6 % på kulturdeltagelsen, der kan fremme livsinspirationen, det menneskelige samspil, kulturforståelsen, freden og samarbejdet om klima og natur - og bruge vore evner og demokratiet. Jeg ville nok vælge en italiensk by eller opmuntre os til større aktivitet og indsigt.

Torben Hill. Privatfoto

Torben Hill, 1954:

Det er en fantastisk mulighed for Helsingør by og kommune for at komme endnu mere med på landkortet.

Nanna Folkmann. Privatfoto

Nanna Folkmann, 1946:

Har vi råd? Skulle vi ikke hellere bruge pengene på de svage i kommunen, børn/ældre?

Allan Bansholm Nilsson. Privatfoto

Allan Bansholm Nilsson, 1941:

De kræfter og penge, der skal bruges på så stort et projekt, bør først sættes i gang, hvis/når alle velfærdsområder i Helsingør er dækket seriøst ind.

Bodil Strandgard Schau, 1962:

Helsingør har, med sin specielle placering og særlige historie ved indsejlingen til Sundet og også nyere tiltag, helt sikkert noget at byde på. Hvis forberedelserne skaber sammenhæng og samarbejde mellem beboere over hele kommunen, hvor der også etableres blivende strukturer og processer, der fremadrettet er til gavn for borgere i alle dele af kommunen, er det en god idé. Hvis det blot bliver endnu et kæmpe-event, der skal tiltrække turister og andet godtfolk udefra, men ikke gavner de lokale eller snarere er til gene, så er det en dårlig idé. Heldigvis synes jeg, det i oplægget lyder som om initiativtagerne lægger vægt på førstnævnte. Og så kunne det være spændende at være med i.

Nanna Christensen. Privatfoto

Nanna Christensen, 1964, Helsingør:

Selvfølgelig skal Helsingør det. I de byer hvor vi har været, hvor byen har været eller er kulturhovedstad, har den fået et ordentligt løft. Og det trænger Helsingør rigtig meget til. Lad os håbe på det bedste.

Kjeld Leth. Privatfoto

Kjeld Leth, 1943:

På trods af vore helt oplagte kulturperler tvivler jeg på, at vi har den fornødne størrelse og kapacitet til at kunne matche for eksempel Århus, der var kulturhovedstad i 2018. Man kan også have betænkeligheder ved det økonomiske afkast, når man tænker på, hvor svært det har været at skaffe midler til at istandsætte en af vore perler, Marienlyst Slot. Findes der, eller er det realistisk at skaffe hotelkapacitet til en fordobling af besøgstallet? Ved større events har vi for eksempel slet ikke p-pladser nok. Der er ingen tvivl om, at byen skal udvikle sit kulturelle potentiale, men skindet til bukserne skal kunne holde.

Finn Truels Jensen, 1945, Helsingør:

For borgerne, men hvad med de hjemløse?

Lars Bjørn Madsen. Privatfoto

Lars Bjørn Madsen, 1951, Helsingør:

Er det ikke bedre at få sat skik på kulturmiljøværdierne i vor kommune, inden vi kan drømme om Helsingør som kulturhovedstad?

Jette Schwartz. Privatfoto

Jette Schwartz, 1961, Snekkersten:

Jeg har ikke nogen holdning til dette. Lad dem der har lyst og mod til at gå i gang få lov til det.

Jan Hansen. Privatfoto

Jan Hansen, 1950, Helsingør:

Selvfølgelig skal Helsingør være kulturhistorisk hovedstad. Med byens maritime kulturhistorie og Kronborg samt de charmerende huse og stræder, som viser et stykke Danmarkshistorie. Det vil også sætte Helsingør på ”verdenskortet”, som Helsingør kan leve godt af med hensyn til turisme i fremtiden.

Jørn Juul Hess. Privatfoto

Jørn Juul Hess, 1956:

En by, der ikke engang har set sig i stand til at forsøge at fastholde en institution som Danmarks Tekniske Museum, skal vist sigte væsentligt lavere. Danmarks Tekniske Museum bliver formodentligt rigtig tilfredse med Svanemølleværket, men det er et stort tab for Helsingør.

Marie Klintorp. Privatfoto

Marie Klintorp, 1958:

Helsingør har så meget kultur at byde på af både ældre og yngre dato, så byen ville være et rigtig godt bud. Det ville også give godt ud på bundlinjen i forhold til turisme.

Karsten Vedelskov, 1947, Ålsgårde:

Unødvendigt pengespild. Disse penge vil være bedre anvendt på at optimere den kommunale forvaltning.

Henning Reinholdt. Privatfoto

Henning Reinholdt, 1956:

Måske er Helsingør for lille en kommune/by.

Henrik Møller. Privatfoto

Henrik Møller, 1968, Helsingør:

Helsingør Kommune har virkelig mange positive ting at byde på. Mange gode arrangementer, smukke omgivelser og en speciel bymidte. Målet kunne også medvirke til endnu flere investeringer, der kunne glæde byens borgere og gæster.

Anne Herløw. Privatfoto

Anne Herløw, 1963:

Jeg tror på, at en fokuseret glædesfyldt indsats for vores by kan være med til at samle os, der bor her i forvejen og sætte Helsingør mere på landkortet for dem, der endnu ikke kender os så godt.

Lena Hougaard-Thorsen, 1964, Ålsgårde:

Byen skal også kunne rumme presset fra flere besøgende mht. fx parkering.

Svend Algren Nielsen. Privatfoto

Svend Algren Nielsen, 1937:

Jeg kender jo ikke de andre 'aspiranter'.

Estrid Dyekjær. Privatfoto

Estrid Dyekjær, 1979:

Der har, historisk set, været stor søgning til Helsingør og Nordkysten generelt for kulturpersonligheder, malere, musikere og forfattere. Strækningen fra Helsingør til Hornbæk har været for Nordsjælland hvad Skagen var for Nordjylland. Det er oplagt at lade dette være en del af konceptet og bygge videre på de fremragende museer og kulturinstitutioner, vi har, suppleret med de historiske omgivelser i Kongernes Nordsjælland.

Nikolaj Vincent Olsen. Privatfoto

Nikolaj Vincent Olsen, 1976:

Kronborg slot er allerede på UNESCO's Verdensarvsliste, og det vil give god mening at udnytte dette til at få flere besøgende fra resten af Danmark.

Lars Hebsgaard. Privatfoto

Lars Hebsgaard, 1975, Snekkersten:

Det er helt fint at en forening vil investere tid og ressourcer i at ansøge, men det skal ikke koste skatteborgerne en krone, før kommunen har løst de presserende udfordringer indenfor ældre- og socialområdet, og at Helsingør Kommune i 2020 - igen var på en bundplacering i erhvervsklima 2020-målingen, som Dansk Industri netop har offentliggjort.

Ole Bjørn Rasmussen Privatfoto

Ole Bjørn Rasmussen, 1940:

Hvis Helsingør Kommune og kulturudvalget kan leve op til de krav, der stilles til et sådant arrangement, er det en super idé.

Manfred Dietrich. Privatfoto

Manfred Dietrich, 1942:

Det er dejligt at se, at vi har initiativtagere i vores by til en sådan kultursatsning. Forberedelserne og arbejdet for at nå i mål vil gavne byens kulturliv i de nærmeste år og i fremtiden.

Ole Jens Nielsen. Privatfoto

Ole Jens Nielsen, 1943, Helsingør:

Det kommer sandelig an på, hvad investeringen er.

Sascha Hirtsgaard. Foto: Lars Johannessen

Sascha Hirtsgaard, 1975:

Vi har så meget at byde på, udover Kronborg. Så meget historie.

Johan Kirsby, 1989:

Altså det ligger godt op til et andet EU-land. Men der er da ikke p-pladser nok, hvis der skal være arrangementer?

Claus Helge Nielsen. Privatfoto

Claus Helge Nielsen, 1958:

En meget ambitiøs tanke, men som også vil kræve en del midler at gennemføre - penge der primært nok skal komme fra offentlige kasser (læs: kommunens kasser). Derfor mener jeg, vi bør prioritere anderledes og anvende vore skattekroner på kommunale kerneopgaver, hvor kultur ret beset er i afdelingen "nice to have". Hvis man kan finde en række private sponsorer, er det da bestemt en god idé at undersøge og forfølge nærmere.

Flemming Ohm. Privatfoto

Flemming Ohm, 1949, Helsingør:

Helsingør er ikke en hovedstad. Det er København.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Han skal stå i spidsen for spare-ramt udvalg: - Det bliver svært, men jeg vil tage kampen op

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Weekend-lejre for østeuropæiske lastvognschauffører generer beboere: - Det er ulækkert!

Navne For abonnenter

18-årige Sofies far tog sit eget liv: Jeg kan føle mig ligegyldig, hvis folk ikke spørger ind til det

Helsingør

Forhindringsløb: Stien rundt om Gurre Sø blokeret af fældede træer

Livsstil

Med turbåd på Øresund: Et hav af muligheder

Morten Messerschmidt vil være formand i DF - med mindre Inger stiller op

Erhverv For abonnenter

Det tynder ud blandt kunderne: - Man skal efterhånden være heldig, hvis der kommer én forbi, som gerne vil klippes

Holdet

Helsingør vokser og vokser: - Ingen stopper det, for den næste politiker ser det ikke

Helsingør

Kold luft på Sauntevej: Nu bliver landsretten også blandet ind i strid mellem genboer

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Helsingør

Corona-bingo på Helsingør Lilleskole: Gaverne bliver bragt til døren, så bedstemor trygt kan spille med

Helsingør For abonnenter

Jobbet der får folk til at køre fra Gedser til Helsingør: - Man skal kunne lide at snakke med mennesker

Helsingør

Drama på Blichersvej: Løbehjulskører blev kørt ned på cykelstien

Annonce