Annonce
Helsingør

Jim Lyngvild på vej med stor Kronborg-udstilling: 'Kan man lave en yndefuld sexscene i slotskirken?'

Multi-iværksætter og designer Jim Lyngvild er på vej med en stor udstilling på Kronborg. Foto: Søren Gylling
- Der er en hårfin balance mellem det provokerende og det æstetisk fortryllende, og den prøver jeg at ramme, siger designeren og multi-iværksætteren Jim Lyngvild, der står bag en kommende udstilling om kongerækken og Kronborgs historie.

HELSINGØR: En udstilling skræddersyet til Kronborg - bogstaveligt talt.

I øjeblikket knokler designer og multi-iværksætter Jim Lyngvild næsten i døgndrift med nål og tråd for at skabe 30-40 historiske rekonstruktioner af dragter, som kunne have været båret af kong Frederik 2., Christian 7. eller dronning Caroline Mathilde. Værkerne skal være en del af en ny, stor udstilling om kongerækken og Kronborgs historie, som kommer til Helsingør til påske.

Men det bliver bestemt ikke en traditionel museumsudstilling, for som Jim Lyngvild selv udtrykker det:

- Man har jo nærmest lyst til at begå selvmord af kedsomhed, når man hører ordet kongerækken. Men det er jo aldrig det, der står på side 1 i historiebøgerne, der er det spændende. Der gemmer sig et væld af fascinerende historier om kongerækken og Kronborgs historie, og dem vil jeg gerne fortælle på en måde, som underholder og giver folk viden, så de har lyst til at gå hjem og lære mere, siger Jim Lyngvild til Helsingør Dagblad.

Gyrith Blåtand med sønnen Sven. Foto: Jim Lyngvild

Udover den store samling af designerens dragter vil udstillingen bestå af billeder på 3x5 meter, der viser de historiske og kongelige skikkelser i frit fortolkede situationer - ofte krydret med Lyngvilds grænsesøgende aftryk og fantasi.

- Jeg er meget optaget af, hvordan deres personligheder var. Og så prøver jeg at finde nogle historier, der fascinerer mig. For eksempel læste jeg, at der engang fandtes et kongetapet, hvor Frederik 2. havde afbilledet sig selv på jagt efter en tiger. Tænk på, hvor vildt det har været at gå på jagt efter tigre i 1500-tallet. Den historie prøver jeg at genskabe - måske i en fortolkning, der er endnu mere sej end i virkeligheden, siger Jim Lyngvild.

Annonce

Nysgerrighed vigtigere end historisk korrekthed

Det er vigtigere at fortælle historier, der pirrer til nysgerrigheden, end at være 100 procent historisk korrekt, mener Lyngvild:

- Jeg kunne sagtens have fundet et maleri af Kirsten Munk (Christian 4.’s hustru, red.) og kopieret hendes kjole 1 til 1. Men det er uinteressant i forhold til udstillingen. Der vil altid være eksperter, der hidser sig op og siger ‘det smykke kunne hun ikke have haft i 1500-tallet’. Men det er jeg ligeglad med, og det er 99 procent af beskuerne også, siger Lyngvild.

'Knud den Hellige myrdes'. Foto: Jim Lyngvild

De berømte kongetapeter på Kronborg, der er skabt af den belgiske kunstner Hans Knieper, har været en stor inspirationskilde og en form for “propaganda-kunst”, som også kendetegner hans egne værker, forklarer Jim Lyngvild:

- Frederik 2. skabte tapeterne som en form for propaganda for at vise, at vi er fucking fede i Danmark - og lidt federe end svenskerne. Den svenske konge havde pralet med, at han kunne spore sin slægt tilbage til Noa. Derfor vælger den danske konge at lave et stort propaganda-arbejde, hvor han viser, at han har 100 slægtsled tilbage til Kong Dan.


Man har jo nærmest lyst til at begå selvmord af kedsomhed, når man hører ordet kongerækken. Men det er jo aldrig det, der står på side 1 i historiebøgerne, der er det spændende

Jim Lyngvild


Kronborg-udstillingen bliver tre til fire gange så stor som den tilsvarende udstilling, der lige nu vises på Koldinghus, hvor der har været flere end 85.000 besøgende, fortæller designeren.

Jim Lyngvilds foto-fortolkning af Charlotte Amalie af Hessen-Kassel, der var dronning af Danmark og Norge fra 1670 til 1699. Foto: Jim Lyngvild

- Det er skidespændende og fuldstændig fantastisk at gå og arbejde et sted som Kronborg, som er noget af det fineste Danmark kan præstere. Det var dér, kongerne gik rundt, og nu kan vi fortælle historierne dér, hvor de udspillede sig.

Annonce

En balanceret provokation

Jim Lyngvild er nok af mange kendt som et menneske og en kunstner, der provokerer og stikker til normerne i samfundet.

Og det vil også skinne igennem i hans udstilling på Kronborg, der eksempelvis vil rumme en sexscene, som fortæller historien om Kirsten Munks utroskabs-affære med rhingreve Otto Ludvig af Salm.

Om udstillingen

Ny udstilling om den danske kongerække kommer til Kronborg Slot fra mandag d. 27. marts 2021 til søndag d. 24. oktober 2021.

Udstillingskonceptet er udviklet af Museet på Koldinghus i samarbejde med Jim Lyngvild.

Udstillingen på Kronborg Slot bliver specialdesignet af Jim Lyngvild i samarbejde med Kronborg Slot, så den passer til de store sale og Kronborgs særlige historie.

Udstillingen består af store portrætter, smukke rekonstruktioner af kjoler og dragter samt andre kongelige genstande.

Modedesigner Jim Lyngvild har før arbejdet sammen med Nationalmuseet om en stor vikingeudstilling i 2018.

Men som Lyngvild forklarer, handler det om at ramme en balance mellem provokation og æstetik.

- Det nemmeste i verden er provokere. Men det vil ikke nødvendigvis være til gavn for nogen. Der er en hårfin balance mellem det provokerende og det æstetisk fortryllende, og den prøver jeg at ramme. Kan man lave en yndefuld sexscene i slotskirken, uden at det bliver perverst? Det skal virkelig balanceres.

Legende om Knud den Store fortæller, at han en dag fik båret sin trone ud til kysten, hvorfra han forbød tidevandet at komme ind og gøre hans fødder og klæder våde. Men da vandet alligevel kom ind, proklamerede han, at kongers magt er uden værdi. Foto: Jim Lyngvild

Ved siden af arbejdet med udstillingerne har Jim Lyngvild gang i et væld af projekter og forretninger - blandt andet som creme-producent, ejer af et ølbryggeri, forfatter og foredragsholder.

- Øl- og cremefirmaet har jeg for at tjene penge. Men det er udstillingerne, der er mit hjerteblod. Det er her, jeg kan vise, hvad jeg kan, siger Lyngvild.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Skyd bjørnen

Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce