Annonce
Debat

Klumme: Kan man pudse møbler i kultur?

Klummeskribent Aslak Gottlieb.Foto: Torben Sørensen

Som tidligere skolelærer holder jeg på, at der ikke findes dumme spørgsmål. At få eleverne til at omsætte deres undren til spørgsmål må være den vigtigste drivkraft i god undervisning. Som lærer består kunsten så i ikke at give fiks og færdige svar, men at få eleverne til i klassen at hjælpe hinanden med at finde dem. Det er i den proces, den vigtigste læring finder sted.

Hvis du alligevel som læser mener, at jeg stiller et dumt spørgsmål i overskriften, forstår jeg det godt. Punkt et er der vel kun ganske få, som i dag pudser møbler. Punkt to er det ren nonsens, at et abstrakt begreb som kultur skulle kunne bruges til noget så konkret som at pudse møbler.

Alligevel, eller måske netop derfor, håber jeg at du nu er blevet tilpas nysgerrig og beslutter dig for at læse videre. For at finde mening med galskaben spoler vi tiden tilbage til min barndom. Noget af det bedste jeg vidste, var at besøge min mormor og morfar i deres sommerhus, som lå i Asserbo. Der, nærmere betegnet på toilettet i den norsk inspirerede bjælkehytte, hang to platter lige over wc-rullen, så man ikke kunne undgå at se dem. Jeg studerede og nærlæste dem igen og igen.

Annonce


Hjemme hos os selv var væggene prydet med opslagstavler og protestplakater. I meget direkte og socialt indignerede vendinger gjorde de opmærksom på aktuelle politiske mærkesager og budskaber. Svesken på disken, ville man kalde den form for kommunikation i dag. Stik modsat fremstod platterne for tiårige, besørgende mig som gådefulde og subtile. De havde en iboende universel tiltrækningskraft, fordi de fik mig til at spekulere over betydningen af dem.

Aslak Gottlieb


Hjemme hos os selv var væggene prydet med opslagstavler og protestplakater. I meget direkte og socialt indignerede vendinger gjorde de opmærksom på aktuelle politiske mærkesager og budskaber. Svesken på disken, ville man kalde den form for kommunikation i dag. Stik modsat fremstod platterne for tiårige, besørgende mig som gådefulde og subtile. De havde en iboende universel tiltrækningskraft, fordi de fik mig til at spekulere over betydningen af dem.

Den ene platte var med et gruk af Piet Hein: Hjertesorg er svær at bære. Mavekneb kan være værre. Prise lykken bør tilvisse, den som kun af en af disse. Underskrevet Kumbel. Den anden – og nu nærmer vi os sagens kerne – illustrerede et replikskifte mellem to af Storm P’s vagabonder:

-Du - hvad er Kultur?

-Det er no’ed, man pudser Møbler i!

Når man skal have en vittighed forklaret, forsvinder det morsomme som regel ud af den. Men selvom dette var tilfældet, og min mormor måtte vise mig en flaske med Politur – altså et middel til at pudse møbler i – for at jeg overhovedet forstod dialogens realplan, fascinerede platten mig i en grad, så jeg i mit voksenliv over internettet selv har købt et eksemplar.

Som jeg ser det, er spørgsmålet nemlig helt fantastisk godt stillet. Hvad ville du svare, hvis du blev spurgt? Fordi jeg er blevet formand for foreningen Helsingør Europæisk Kulturhovedstad 2032, har jeg besluttet mig for at spørge folk på min vej i hele Helsingør, hvad de mener kultur er. Mere præcist er jeg nysgerrig efter at vide, hvad kultur betyder for dem.

Foreningens formål er nemlig at arbejde for, at Helsingør i 2032 får titlen Europæisk Kulturhovedstad. En hovedstad bør der ikke være tvivl om, hvad er for noget. Man kan naturligvis diskutere, hvad det vil sige at være europæisk. Men vigtigst for foreningens arbejde er det at finde ud af, hvad kultur betyder for os i hele Helsingør. Og hvilke tilbud vi i fællesskab formår at skabe og tilbyde resten af verden, hvis vi ender med at få titlen.

Overhovedet at blive enige om at ansøge kræver et stort forarbejde, ved at vi tænker os om og taler grundigt sammen på kryds og tværs. Ikke bare i Helsingør, men også med interessenter i resten af Nordsjælland og Skåne. Kommer vi godt ud af en proces, skal vi skrive en ansøgning, der er tyk som en telefonbog. Det første er vi allerede godt i gang med.

Om Aslak Gottlieb

Aslak Gottlieb er specialkonsulent i mediebranchen og lærebogsforfatter til undervisningsmaterialer i folkeskolen. Lokalt er han partner i netværket Vi samler hele Helsingør, formand for foreningen Helsingør Europæisk Kulturhovedstad 2032 samt medlem af bestyrelsen i Helsingør Teater. Han er tidligere skolelærer på Grydemoseskolen i Espergærde, hvor han bor med sine kone, som han har fire børn med.

Annonce
Helsingør For abonnenter

Han skal stå i spidsen for spare-ramt udvalg: - Det bliver svært, men jeg vil tage kampen op

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Weekend-lejre for østeuropæiske lastvognschauffører generer beboere: - Det er ulækkert!

Navne For abonnenter

18-årige Sofies far tog sit eget liv: Jeg kan føle mig ligegyldig, hvis folk ikke spørger ind til det

Helsingør

Forhindringsløb: Stien rundt om Gurre Sø blokeret af fældede træer

Livsstil

Med turbåd på Øresund: Et hav af muligheder

Kom med ud i en mørk skov ved Polens grænse, få nyt om de rige, og så er der mere fra kommunalvalget til dig, som ikke kan få nok

Erhverv For abonnenter

Det tynder ud blandt kunderne: - Man skal efterhånden være heldig, hvis der kommer én forbi, som gerne vil klippes

Debat For abonnenter

Fint med flere restriktioner - men hjælp dem, der rammes

Helsingør

Kold luft på Sauntevej: Nu bliver landsretten også blandet ind i strid mellem genboer

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Helsingør

Corona-bingo på Helsingør Lilleskole: Gaverne bliver bragt til døren, så bedstemor trygt kan spille med

Helsingør For abonnenter

Jobbet der får folk til at køre fra Gedser til Helsingør: - Man skal kunne lide at snakke med mennesker

Helsingør

Drama på Blichersvej: Løbehjulskører blev kørt ned på cykelstien

Annonce