Annonce
Kultur

Læsefællesskaber over nettet hjælper mod corona-ensomhed

Foto: Læseforeningen
At lytte sammen til litteratur kan skabe et stærkt fællesskab og åbne for den vigtige samtale. Under corona-nedlukningen kan det blive en hjælp mod ensomhed.
Annonce

HELSINGØR: En gruppe på 4-8 mennesker sidder i kreds og lytter til en, der læser op. Oplæseren holder en pause, ser sig om i kredsen og siger måske: ”Nej, hvor kan jeg godt fornemme, hvad personen her i fortællingen må føle. Kan I også genkende noget?” Eller: ”Hvorfor mon personen reagerer sådan? Hvad tænker I?”

”Ja,” svarer en måske, ”det kender jeg også godt”, og en anden siger: ”Det har jeg også oplevet”, mens en tredje synes, det er en underlig reaktion. Andre sidder blot eftertænksomt uden at sige noget.

Lidt efter går oplæseren videre, men holder endnu et par samtale-/tænkepauser i oplæsningen. Når man er færdig med at tale om novellen – og eventuelt har haft en lille kaffepause – læses et digt op, to gange. Måske snakkes der om det, måske får det blot lov at stå som afslutning. Sådan kunne en guidet fælleslæsning foregå.

Annonce

Litteratur som samtalenøgle

Ideen er at bruge litteraturen til at få mennesker til at tale sammen om temaer, der berører dem, og som man måske ellers ikke så nemt begynder at snakke om. Guidet fælleslæsning er hverken en traditionel læseklub, hvor man analyserer teksten, en selvhjælps­gruppe, terapi eller ”litteratur på recept”.

Det kræver ingen forberedelse eller ingen forudsætninger, så alle kan deltage. Deltagerne får først teksten udleveret, når de kommer, så de kan vælge at læse med eller bare lytte.

Annonce

Stærke læsefællesskaber på tværs af samfundet

Metoden stammer fra Storbritannien og praktiseres i Danmark af blandt andet Læseforeningen, der arbejder på at oprette læsefællesskaber i på tværs af samfundet og sociale lag.

Der er praktiseret læsefællesskaber blandt unge og ældre; på hospitaler, i psykisk belastede grupper, på hjemløseherberger, på biblioteker, i kulturhuse, for demensramte og deres pårørende, blandt etniske minoriteter, på plejehjem eller hjemme hos enlige ældre og andre ensomme.


Litteraturen skal ud, hvor den gør gavn. Derfor skaber vi stærke læsefællesskaber i hele landet - på tværs af samfundet og sociale lag.

Læseforeningen


Læseforeningen fik i 2020 støtte fra Spar Nord til at uddanne lokale læseguider og starte læse­fælles­skaber i en række byer, herunder Helsingør. Vi var en håndfuld læseguider med masser af ideer, og flere institutioner i Helsingør havde vist sig positive over for at ”lægge hus til”. Den første åbne fælles­læsnings­gruppe blev annonceret i samarbejde med Toldkammeret, men på grund af corona-nedlukningen kom vi aldrig i gang.

Annonce

Virtuelle læsefællesskaber

Læseforeningen er nu godt i gang med at udvikle nye muligheder. Der eksisterer en række virtuelle læse­grupper på tværs af landet, ligesom der arbejdes på at formidle videobøger med oplæsning af en lokal læseguide til fx plejehjemsbeboere, ældre ensomme og hjemløse. Andre muligheder er fælleslæsning i det fri via headset m.m. Forskellen på virtuelle læsefællesskaber og fx e-bøger og andre medier er, at man lytter samtidig og kan tale om sine oplevelser med teksten. De nye tiltag vil også fremover, når vi igen kan mødes fysisk, kunne bruges til mennesker, der ikke har mulighed for eller ønsker at deltage i en fysisk læsegruppe.

Vær med i Helsingør

I Helsingør starter en virtuel læsegruppe på Zoom med guidet fælleslæsning onsdage kl. 15.30-16.30.

Det eneste det kræver er en computer eller en tablet og en internetforbindelse.

Se mere om Læseforeningen og tilmeld dig her:

www.laeseforeningen.dk (tilmelding under fanen ”Vær med”, derefter ”Virtuelle læsegrupper”)

laeseforeningen@gmail.com

Tlf: 81 11 38 86

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Anmeldelse af 'Sommerdahl': Hyggeligt med nye mord i guddommeligt smukke omgivelser

Helsingør

Se video: Statsministeren svarer på dagbladets spørgsmål om hårdtramte caféer

Annonce