Annonce
Helsingør

'Latterligt', 'for dumt', 'helt forkert': Afvisning af kinesisk festival møder kritik

Helsingør Kommunes kultur- og turismeudvalg har efter anbefaling fra Kulturhavnens Begivenhedsforum valgt at sige nej tak til en kinesisk lanternefestival, der gerne ville afvikle begivenheden over to måneder årligt. Foto: Ritzau/Scanpix
Flere lokale borgere er dybt uenige i den politiske beslutning om at sige nej tak til en stor kinesisk lanternefestival. - Vi har brug for noget mere liv i Helsingør, lyder kritikken blandt andre fra en restaurant-medarbejder.
Annonce

HELSINGØR: En to måneder lang festival med farvestrålende kinesiske figurer, op mod 100.000 forventede besøgende, et dansk-kinesisk samarbejde og et fuldt finansieret budget på 10 millioner kroner.

Det er den pakke, som Zigong Lantern Group - der står bag verdens største kinesiske lanterne-festival - har tilbudt Helsingør.

Med bred enighed har kultur- og turismeudvalget, Wonderful Copenhagen og Kulturhavnens ledelse dog vendt tommelfingeren nedad til de kinesiske arrangører, der sammen med agenturet BilletExpressen havde budt ind med ønsket.

Det har for lidt med Helsingørs fortælling at gøre, og det vil lægge beslag på store dele af Kulturhavnen i for lang tid, lød hovedargumenterne.


Jeg tror altså godt, at folk kan leve med nogle kinesiske drager, hvis vi får noget spræl i byen og nogle turister, der lægger penge i butikkerne

Jan Ehlersen, tjener på Københavneren


Efter Helsingør Dagblad har beskrevet sagen, har der været debat om afvisningen af den kinesiske festival på sociale medier - og flere lokale borgere er kritiske over for beslutningen.

Heriblandt Jan Ehlersen, der er tjener på frokostrestauranten Københavneren.

- Vi har brug for, at der kommer noget mere liv i Helsingør. Derfor er det en helt forkert beslutning om at sige nej til en festival, der kan bringe tusindvis af turister til Helsingør, siger Jan Ehlersen til Helsingør Dagblad.

Han har ikke noget imod, at arrangementet er “lidt tivoli-agtigt”, som han udtrykker det.

- Det kan godt være, at festivalen ikke har så meget at gøre med Helsingørs fortælling, men jeg tror altså godt, at folk kan leve med nogle kinesiske drager, hvis vi får noget spræl i byen og nogle turister, der lægger penge i butikkerne, siger Jan Ehlersen.

Den kinesiske lanternefestival

  • BilletExpressen og Zigong Lantern Group har henvendt sig til Helsingør Kommune med ønske om et samarbejde om afviklingen af en ny stor Kinesisk Lanternefestival i 2021.
  • Zigong Latern Group står bag verdens største kinesiske lanterne-festival og har tidligere været afholdt i blandt andet Gaillac i Frankrig med 1 mio. gæster på tre år, flere steder i USA, Irland, England med flere. I Gaillac var der alene i seneste udgave 430.000 besøgende.

Jesper Nielsen, der er murer, påpeger ironisk, at “det da også ville være helt fjollet at prøve noget nyt i byen - lad os da endelig holde fast i de gamle traditioner, som vi alle er ved at falde i søvn over”.

- Det er jo helt latterligt. Tænk at man siger nej til at prøve dette. Nej, måske er det ved første øjekast ikke lige Helsingørs historie, der bliver bragt på banen, men til gengæld kan man så lære noget om en ny historie og få lidt indblik der, lyder det fra Jesper Nielsen.

Annonce

Kunne give et boost til økonomien

Han peger også på, at erhvervslivet har været hårdt ramt af corona-krisen, og at festivalen kunne give et tiltrængt boost til økonomien.

- Der mangler penge i kassen, og det vil bestemt ikke skade, at der kommer et indspark fra en kinesisk festival. Jeg ville da også selv deltage i sådan en festival, siger Jesper Nielsen.

Der er hvert år mange kinesiske turister, der besøger Helsingør for at se Kronbrog. Foto: Lars Johannessen

Kirsten Gunst, der er pensionist og bor i Helsingør, forstår heller ikke, at Helsingørs politikere har afvist det store arrangement:

- Det er sgu' for dumt. De er vist ikke klar over, hvad kineserne kan præstere, siger Kirsthen Gunst.

Hun fortæller, at hun har været medlem af en dansk-kinesisk venneforening, og at hun derigennem har rejst i Kina flere gange.

- Jeg synes helt klart, at man skulle sige ja til festivalen, for når kineserne gør noget, så gør de det rigtig godt. De er vilde med Helsingør, og vi skal da ikke være så indspiste, at vi ikke vil se, hvad verden har at byde på, siger Kirsthen Gunst.

Annonce

Tro mod brand-fortællinger

Michael Mathiesen, der er formand for kultur- og turismeudvalget har forklaret til Helsingør Dagblad, at udvalget har truffet beslutnigen på baggrund af drøftelser med Wonderful Copenhagen og ledelsen af Kulturhavn Kronborg.

- Vi har faktisk kontaktet vores samarbejdspartnere, og vi har vendt det med Wonderful Copenhagen, som anbefaler, at vi er tro mod vores brand-fortællinger. Hvis det var lanterner fra skibe, så ville det måske give mening. Så ville der være noget Helsingør i det. Det er der ikke i de kinesiske ting, siger udvalgsformanden, der samtidig slår fast, at arrangementet vil “lægge beslag på Kulturhavnen i fem måneder”.

Går vi ikke glip af noget ved at sige nej til festivalen?

- Jo, det gør vi nok. Men Vi skal holde fast i Helsingør – og slå os op på det, siger Michael Mathiesen.

Mikael Fock, der er leder af Kulturværftet, deler opfattelsen af, at Zigong Lantern Groups festival er for langt fra det, som Helsingør er og bør være.

- Selvfølgelig er det fristende at sige ja til en stor kinesisk festival med mange besøgende, lys og ‘flimflam’. Men ønsket fra byen er at lave noget, der er mere unikt helsingoransk. Ambitionerne for Helsingør er højere end en omrejsende byfest, der kommer ind med lastbiler, lød det fra Mikael Fock.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce