Annonce
Erhverv

Lokale frisører med besked til kollegaer: - Det er ikke solidarisk

Frisør Centret i Espergærde er har ligesom alle andre frisørsaloner været lukket siden før jul. Ejer Lykke Thomsen mener, at det usolidarisk, hvis frisører kører hjem til kunder og klipper deres hår - selv om det er ganske lovligt. Foto: Torben Sørensen
De fleste lokale frisører, som Helsingør Dagblad har talt med, er imod hjemmeklipninger. Smitterisikoen er for stor. En enkelt frisør er dog ikke enig.

CORONA-NEDLUKNING: - Hår og udgroninger er ikke en livsnødvendighed at få ordnet.

Sådan siger Lykke Thomsen, indehaver af Frisør Centret i Espergærde. Når hun er i Espergærde Centret, hvor salonen har ligget i flere årtier, er hun mange gange blevet kontaktet af kunder, der spørger hende, om hun vil komme hjem til dem og klippe deres hår. Lykke Thomsens svar er klart.

- Jeg svarer "aldrig i livet", siger salon-indehaveren om sine kunder, der ikke har kunne bestille tid i over en måned, siden alle frisørsaloner i landet blev tvangslukket lige før jul.

- Jeg ved, det er svært for rigtig mange. Men der er ikke noget at gøre ved det. Vi kommer alle til at ligne hinanden i den her tid. Så må man tage tage en hue på, siger Lykke Thomsen.

Selv om salonerne er lukkede, er det, ifølge myndighederne, ganske lovligt for frisører at klippe i private hjem. Der ikke er lovhjemmel til at forbyde det - ligesom for eksempel forsamlingsforbuddet ikke gælder i private hjem. Men selv om det er fuldt ud lovligt, mener Lykke Thomsen ikke, at frisører bør sige ja til at klippe kunder privat.

- Jeg er imod, at nogle af mine kollegaer vælger at køre ud og klippe folk. Det er under al kritik. Men grundloven siger, de må, siger frisøren, der har klippet kunder i Espergærde Centret gennem tredive år og i dag har tre ansatte, der alle er sendt hjem med lønkompensation.

Annonce

Usolidarisk

- Virusset er jo ikke noget, vi kan se eller føle. Der er en grund til, at regeringen har lukket os, siger Lykke Thomsen, der tror på, at jo mere afstand befolkningen holder til hinanden i samfundet, jo hurtigere kan hun få lov til at åbne sin salon for kunderne igen. Selv om hun ligesom andre frisører er presset økonomisk i disse måneder, så har hun ikke overvejet at klippe sine kunder privat.

- Jeg føler mig ikke fristet. Jeg ved jo godt, at det er hårdt og koster mange penge hver dag, men hvad er det i forhold til et menneskeliv? spørger Lykke Thomsen.

Hun har en klar besked til de kollegaer, der vælger at klippe kunder privat:

- Jeg vil sige, at du ikke er solidarisk. Jeg synes, det er unfair, at nogen kan køre hjem og tjene penge på den måde.

SÅDAN ER REGLERNE FOR FRISØRER

På Arbejdstilsynets hjemmeside står der følgende:

"Særlige tiltag til og med den 7. februar 2021:

Frisører og andre serviceerhverv, hvor den nødvendige smitteforebyggende afstand ikke kan sikres, skal holde lukket til og med den 7. februar 2021. Det er ikke forbudt for frisører at klippe kunder i den enkelte kundes private hjem."

Annonce

- Det er op til hver enkelt

Helsingør Dagblad har kontaktet en række tilfældigt udvalgte frisører i kommunen og spurgt dem, om de tager hjem til kunder og klipper deres hår. Samtlige frisører, der er vendt tilbage på henvendelsen, fortæller, at de ikke klipper i private hjem. Kun én frisør svarede ja på det spørgsmål. Men hun ønsker at være anonym, da hun frygter, at omtalen i dagbladet kan være "dårlig reklame".

Frisøren forklarer Helsingør Dagblad, at hun har én til to kunder om ugen. Hun bærer mundbind og vasker og spritter sit udstyr mellem hver kunde. Selv mener hun, at hun er meget "forsigtig" og gør, hvad hun kan for ikke at være en smittekilde:

- Så længe det er loven, og jeg følger reglerne. Jeg forstår jo også godt, at man ikke skal fare rundt og klippe ti mennesker på en dag. Det gør jeg heller ikke, siger frisøren, hvis identitet Helsingør Dagblad er bekendt med.

På spørgsmålet om, hvorvidt hun kan forstå, at andre frisører mener, hun er usolidarisk, svarer hun:

- Der er jo op til hver enkelt. Der står ikke noget om, at man ikke anbefaler det. Enten må det være en lov eller ikke. Ellers burde reglerne være lidt mere klare, siger den anonyme frisør, som forklarer, at hun på facebook har set et opslag fra politiet om, at det er lovligt for frisører at klippe kunder i deres private hjem.

- Hvis der kommer andre restriktioner, så må jeg lukke ned igen. Jeg går op i at følge restriktionerne, siger hun.

Den anonyme frisør har samme dag, som hun taler med Helsingør Dagblad, modtaget endnu en anmodning fra en kunde, der ønsker at blive klippet. Men hun er kommet i tvivl, om hun skal sige ja til forespørgslen:

- Nu, hvor jeg har talt med dig, må jeg lige genoverveje det. Jeg må jo tænke på det etiske i det, siger hun.

Annonce

Corona i klinikken

Hos Danmarks organisation for selvstændige frisører og kosmetikere (Dofk, red.), ved de ikke, hvor mange af deres medlemmer, der klipper deres kunder privat. Men de anbefaler, at frisører ikke tager hjem til kunder for at klippe dem.

- Hvis du kører fra hjem til hjem, så kan du jo slæbe smitte rundt. Det er vanvittigt, når andre hver dag mister penge og viser samfundssind ved at holde deres saloner lukkede, siger formand Connie Mikkelsen, der gerne så, at myndighederne lavede et totalforbud.

Sascha Hirtsgaard, der ejer salonen Guys and Dolls Intercoiffure i Helsingør, mener også, at alle frisører "må vise samfundssind".

- Det er super ærgerligt at have lukket nu. Men der er noget fornuftigt i, at vi har lukket, ind til flere har fået en vaccine og færre er smittede, siger hun.

Selv oplevede hun sidste år at have et udbrud af corona i sin salon, hvor også hun selv og flere kunder blev smittet.

- Jeg har stadig ikke fået min luft tilbage, og jeg har endda kun været mildt ramt af corona. Men hvis min mor, der har astma, får det - så er det ikke sikkert, at hun klarer den, siger den helsingoranske frisør.

Salonerne har nu været lukkede i mere end en måned, og derfor forstår Sascha Hirtsgaard godt, hvis nogle frisører efterhånden føler sig fristet til at klippe deres kunder privat.

-Jeg kan da godt forstå det. Men hår er bare hår, siger frisøren, der mener, at der er flere frisører, der tilbyder at klippe kunder privat.

- Men du får dem ikke til at sige det højt, siger hun.

Sascha Hirtsgaard, der ejer Guys & Dolls Intercoiffure i Helsingør, mener, at frisører bør afholde sig fra at klippe deres kunder privat. Foto: Torben Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce