Annonce
Helsingør

Lokalradio under beskydning: Får stor bøde og trussel om lukning

Line Dietz Bjerregaard, Per Kildal, Flemming Vestergaard og Hanna Zoéy Tyge sidder alle i Radio Helsingørs bestyrelse, hvor alle arbejder frivilligt. Foto: Lars Johannessen.
Formand for Radio Helsingør Per Kildahl mener ikke, at bøden er retfærdig. Derfor har han og de andre bestyrelsesmedlemmer sendt en klage i samarbejde med interesseorganisationen, Sammenslutningen af Medier i Lokalsamfundet.

HELSINGØR: 43.720 kroner.

Det er størrelsen på bøden, Radio Helsingør er blevet tildelt af Radio- og tv-nævnet.

Årsagen er, at de har sendt mindre end én times egenproduceret indhold om ugen - noget, som ellers er en forudsætning for, at man kan modtage fuldt driftstilskud som lokalradio.

Annonce

Det fremgår af afgørelsen, Helsingør Dagblad er i besiddelse af. Herudover fremgår det, at knap halvdelen af bøden gives, fordi lokalradioen har modtaget et tilskud, som ikke blev brugt efter hensigten.

Radio-krig

Afgørelsen er faldet, efter foreningen Stad & Egn den 10. juli 2020 sendte en klage til Radio- og tv-nævnet. Helsingør Dagblad har rettet henvendelse til formand Jørgen Busch, men han ønsker ikke at kommentere på sagen.

I afgørelsen fremgår det imidlertid, at Stad & Egn har klaget ikke kun én gang. De har to gange kontaktet Radio- og tv-nævnet for at gøre opmærksom på den lave andel af egenproduceret indhold.

Efterfølgende har også formand for foreningen Radio H Lokalnyt Jette Mercuri, som ligeledes er bestyrelsesmedlem i Stad & Egn, klaget.

Radio Helsingør har med andre ord været under beskydning, og det er nu resulteret i, at de er blevet tildelt en bøde på samlet 43.720 kroner og en advarsel om, at fremtidige overtrædelser i værste fald kan medføre, at kanalen tvangslukkes.

Annonce

Foreninger

Undervejs er Radio Helsingør blevet bedt om et høringssvar, og som det fremgår af afgørelsen, hæfter de sig ved, at de to timer ugentligt har sendt programmerne 'Radio Helsingør Lokalnyt' og senere også 'Radio FRI Helsingør'.

Dermed forklarer lokalradioen, at de har overholdt kravet om minimum én obligatorisk egenproduceret udsendelse, men den forklaring køber Radio- og tv-nævnet ikke.

Nævnet henviser således til, begge programmer blev lavet i samarbejde med selvstændige foreninger, og at det er imod radiobekendtgørelsen. Heri understreges det, at egenproduceret indhold enten skal produceres af lokalradioen selv eller borgere i udgivelsesområdet.

Dermed afgør Radio- og tv-nævnet, at Radio Helsingør fra den 1. januar 2018 til og med den 9. august 2021 har udsendt 119,57 timers radio i strid med reglerne, og at de af den grund skal betale 23.720 kroner ud af de i alt 539.106 kroner, de har modtaget i driftstilskud i samme periode.

Annonce

Forkerte oplysninger

Udover at bryde reglerne i forhold til mængden af egenproduceret indhold har Radio Helsingør også fået et rap over nallerne i forbindelse med brugen af deres driftstilskud.

I afgørelsen fremgår det, at lokalradioen har modtaget 20.000 kroner, som blev øremærket til udskiftning af antenner. Problemet er imidlertid, at udskiftningen aldrig skete. Derfor skal driftstilskuddet betales tilbage, og bøden beløber sig samlet til 43.720 kroner.

På Radio Helsingør er de kede af afgørelsen, som de ikke er enige i. Derfor har de klaget i samarbejde med interesseorganisationen, Sammenslutningen af Medier i Lokalsamfundet.

I et skriftligt svar til Helsingør Dagblad skriver formand for Helsingør Radion Per Kildahl følgende:

"Vi har allerede rettet ind i henhold til nævnets påtaler, men vi er ikke enige i, at der var tale om co-produktion, men blot facilitering af public access, når folk fra en anden forening deltog i produktion af indslag til den påtalte udsendelse. Vi må gerne facilitere public access, d.v.s. give borgere mulighed for at komme ind og producere udsendelser, og der fremgår ikke noget i paragrafferne om, at borgere, der benytter public access, ikke må organisere sig i en forening. Derfor har vi klaget over den del af nævnets afgørelse, og sagen er således ikke slut.

Vi har også, sammen med vores interesseorganisation, SAML, klaget over kravet om tilbagebetaling af driftstilskud. Driftstilskud stammer fra licensmidlerne og er noget, som alle ikkekommercielle radiostationer får. Andre ikkekommercielle radiostationer, der har fået tilsvarende påtaler, har ikke fået et tilbagebetalingskrav, og det har Radio Loud eksempelvis heller ikke, selv om de lige har fået en gevaldig påtale af Radio- og tv-nævnet. Så det mener vi heller ikke, at vi skal have."

Annonce
Helsingør For abonnenter

Fra sin altan kan Tommy se parkeringspladsen ved Sundhedscenteret: - Det er det rene kaos

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Her rammer besparelserne: Daginstitutionerne lukker tidligere – men måske opdager du det ikke

Debat For abonnenter

Helsingør Dagblad mener: Sygeplejerskerne er ikke de eneste, der har knoklet under coronapandemien

Helsingør

Industriforeningens formand sukker: - Det her er et skridt i den forkerte retning

Helsingør

Se billederne: Nissepiger spreder glæde i gågaderne

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Hornbæk For abonnenter

Se den vilde video: - Jeg har aldrig set brandmænd så store i Øresund

Debat

Debat: - De foreslåede besparelser harmonerer meget dårligt med kommunens egen vision

Helsingør

Gerda har mistet begge sine børn og Annelise har sagt farvel til flere venner: Denne dag er noget helt specielt for dem begge

Coronasmitte kan igen sende børn hjem til onlineskole

Erhverv

Efter Barslund-konkurs: Medarbejder på 57 skrev ansøgning på Facebook

Debat For abonnenter

Helsingør Dagblad mener: Vi er usle, dumme, tarvelige og ubegavede ...

Helsingør

Kystbanen hårdt ramt: - Vi har 60 sygemeldte lokoførere

Annonce