Annonce
Helsingør

Manden bag Kulturhavnen hyldes med mindeplade: - Det var hans hovedværk

Jeppe Aagaard Andersens hustru Lone Sevel, datteren Marie, borgmester Benedikte Kiær og kulturudvalgsformand Michael Mathiesen deltog ved afsløringen af mindepladen. Foto: Torben Sørensen
Arkitekt Jeppe Aagaard Andersen, der skabte Kulturhavn Kronborg, er blevet hyldet med en mindeplade foran Kulturværftet.
Annonce

HELSINGØR: Han er hjernen bag et af Helsingørs mest ikoniske byrumsprojekter - Kulturhavn Kronborg.

Jeppe Aagaard Andersen blev onsdag eftermiddag hyldet, da kommunen afslørede en mindeplade foran Kulturværftet til ære for den afdøde arkitekt og kunstner.

På grund af corona-situationen skete det ved et mindre arrangement, hvor hustruen Lone Sevel, datteren Marie Aagaard Andersen, borgmester Benedikte Kiær og kulturudvalgsformand Michael Mathiesen deltog.

- Vi er meget taknemmelige. Det betyder rigtig meget for os, og det ville det også have gjort for Jeppe. Det var et projekt, som han arbejdede på i 25 år, så på den måde er det hans hovedværk, siger Lone Sevel til Helsingør Dagblad.

Kulturhavnen har udviklet sig til et livligt byrum, hvor mange mennesker kommer for at opholde sig, siger Benedikte Kiær.

- Det er et unikt sted, og det lever op til de tanker, han har gjort sig om at skabe et værested i Helsingør. Derfor er det naturligt, at vi anerkender manden bag, siger Benedikte Kiær.


Det betyder rigtig meget for os, og det ville det også have gjort for Jeppe. Det var et projekt, som han arbejdede på i 25 år

Lone Sevel, hustru


Jeppe Aagaard Andersen voksede op i Munkerup ved Dronningmølle, og søn af kunstnerparret Gunnar Aagaard Andersen og Grethe Borgbjerg.

Han blev uddannet ved Kunstakademiet og begyndte sin karriere som billedkunstner.

Mindepladen er blevet placeret foran biblioteket på Kulturværftet. Foto: Torben Søresen

I årene 1983-1987 arbejdede han hos den svenske landskabsarkitekt Sven-Ingvar Andersson og fik herefter egen tegnestue i Helsingør, der lå på Nordhavnsvej.

Annonce

Et mangeårigt projekt

Aagaard Andersen er i lokalområdet først om fremmest kendt for at være arkitekten bag Kulturhavnen. Et projekt, han arbejde på gennem mere end to årtier. Først af egen interesse og senere for kommunen og andre aktører i det store Kulturhavn Kronborg-projekt. Projektet blev støttet af Realdania og stod færdigt i 2013.

I 2014 modtog han en af verdens mest anerkendte priser for landskabsarkitektur for sit arbejde med Kulturhavnen, nemlig The International Architecture Award.

- Jeg er glad, meget glad. Det er fantastisk, at vores kulturhavn kan så meget. I denne sommer har det været utroligt at se, hvordan stedet bliver anvendt. Hvor naturligt det er, at byen og Kronborg er blevet forbundet i forbindelse med Kulturværftet og nu også Museet for Søfart, der føjer sig naturligt til stedet. Det giver mening, sagde Jeppe Aagaard Andersen dengang til Helsingør Dagblad i forbindelse med overrækkelsen.

Arkitekten Jeppe Aagaard Andersen arbejdede på at skabe Kulturhavn Kronborg gennem 25 år. Foto: Lars Johannessen

Derudover er han blevet anerkendt for en lang række arkitektoniske projekter, heriblandt Domkirkepladsen i Lund, Filmhøjskolen i Ebeltoft, Gammel Dok Pakhus i København, Sundspromenaden i Malmø, og store anlæg i Australien, særligt Sydney University Campus samt Central Park og Hyde Park i samme by.

Arkitekten har desuden modtaget Eckersberg Medaillen i 2004, Træprisen i 2014 samt Statens Kunstfonds livsvarige ydelse i 2015.

I de sidste fire år af sit liv, var Jeppe Aagaard Andersen professor på Design- og Arkitekthøjskolen i Oslo.

Det var også i den norske hovedstad, at han i 2018 sov stille ind efter kort tids sygdom i en alder af 66 år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce