Annonce
Hornbæk

Museet, de har snakket om i mere end et kvart århundrede: Nu sker der noget konkret

Kim Utzon Arkitekters model af den ønskede kunstmuseum i Hornbæk. Foto: Torben Eskerod
Real Dania sætter sammen med Fonden Hornbæk Kunstmuseum gang i en forundersøgelse af planerne om et kunstmuseum på Kystvej, som næste forår skal munde ud i en samlet vision for projektet.

LYSETS MUSEUM: Nivå har et, Humlebæk har et, men der findes ikke noget kunstmuseum i Helsingør kommune. Der har været snakket om et i over et kvart århundrede, men der er altså stadig ikke opført et kunstmuseum for "lysets malere" på hjørnet af Kystvej og A. R. Friis Vej i Hornbæk, selv om grunden faktisk er sat af til netop det formål.

Tanken er dog langt fra opgivet, og nu sker der noget, som måske kan sparke nyt liv i planerne om museumsprojektet på grunden over for Det Fedtede Hjørne i Hornbæk.

Visioner

Realdania går sammen med Fonden Hornbæk Kunstmuseum allerede i denne måned i gang med en forundersøgelse til udvikling af en forretningsplan og et klart koncept for, hvordan museumsgrunden bedst muligt kan anvendes til gavn for byen og leve op til fondens formål.

Kunstmuseumsfonden skyder en kvart million kroner i forundersøgelsen, mens det er ikke oplyst, hvor mange penge Real Dania hoster op med til formålet.

Under alle omstændigheder er det planen, at en samlet vision for stedet, som blandt andet skal kortlægge udviklingen af selve museumskonceptet, hovedfortællingen, mulighederne for at inddrage naturen, en afdækning af målgrupper, interessenter og markedsforhold i forhold til andre museer og kulturinstitutioner, partnerskaber, kunstsamlinger, stedets planmæssige forhold, hvorledes en bæredygtig drift kan opnås samt grundens muligheder, skal ligge klar i foråret 2022.

Annonce

Liv i Hornbæk - hele året

Det er den nye formand for fonden, erhvervskvinden Christina Hvid, der har stået i spidsen for samarbejdet med Realdania. Hun er til daglig administrerende direktør i Molio, byggeriets videnscenter. Hvid, som afløste advokat Anders Drachmann på posten i foråret, har desuden stærk tilknytning til byen, hvor hun er født og opvokset og hvor hun tilbringer en stor del af sin fritid med sammen sin familie og i sit sommerhus.

Det er helt naturligt, at der her i Hornbæk arbejdes på et nyt og ambitiøst kunstmuseum, der netop skal tage udgangspunkt i det helt særlige lys, der findes her

Borgmester Benedikte Kiær

- Det kommende museumsprojekts vision er at fortælle historien om lyset og kunsten og samtidig bidrage til at sætte liv i en udvikling, så folk kommer til Hornbæk hele året. Projektet skal desuden forbindes til de øvrige byudviklingsmuligheder, der bliver arbejdet på i byen, siger Christina Hvid om planerne.

Christina Hvid, formand for Fonden Hornbæk Kunstmuseum. Privatfoto

Museumsgrundens beliggenhed er med direkte adgang til Hornbæk Strand, som gennem årene har inspireret nogle af Danmarks største kunstnere, som P.S. Krøyer og Holger Drachmann. Planen om at bygge et museum går helt tilbage til 1995, da Fru Gudrun Thomsen testamenterede den 5.500 kvadratmeter store grund til Fonden Hornbæk Kunstmuseum med pålæg om at bygge et museum.

Annonce

Samspil med borgerne

Museumsgrunden rummer i dag en ejendom med boliger, som lejes ud, en minigolfbane, en iskiosk, en lille bygning med salg af sommertøj og en sommercafe. Men Christina Hvid ønsker sammen med resten af fondens bestyrelse en bedre udnyttelse af stedets store potentiale.

Hun forestiller sig, at museet skal holde åbent hele året med relevante kunst- og kulturtilbud suppleret med borgerrettede aktiviteter, der støtter op om driften.

Annonce

"Et naturligt projekt"

I 2018 blev planerne om Lysets Museum understøttet af konkrete tegninger af museumsbygningen, som Kim Utzon Arkitekter står bag. Den politiske opbakning til projektet lader til at være til stede.

Hornbæk Kunstmuseum skal være "Lysets Museum". Foto: Kim Utzon Arkitekter

- Det er helt naturligt, at der her i Hornbæk arbejdes på et nyt og ambitiøst kunstmuseum, der netop skal tage udgangspunkt i det helt særlige lys, der findes her, lød det fra borgmester Benedikte Kiær under åbningen af en af de tidligere kunstbegivenheder i Hornbæk, nemlig den årligt tilbagevendende Kunst i Teltet.

Det skønnes at det vil koste godt 80 millioner kroner at bygge Lysets Museum. Men det er først, når der ligger et konkret og finansieret projekt på bordet, lokalplanprocessen kan sættes i gang.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

Slagter Baagø fylder 100 år: - Jeg skal sgu nok dø med støvlerne på og kniven i hånden

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Dollar-milliardær har kastet sine penge og kærlighed på gammelt Helsingør-skib: Funchal får en ny chance

Navne For abonnenter

Asger var altid hjælpsom og fuld af gode ideer

Helsingør

Der var mord, grin og masser af musik i "Strien"

Nordsjælland

Kom gratis til debat om Helsingørs store kulturforbrug

Helsingør

Pegede på ansat: Dreng viftede med pistollignende genstand på burgerbar

Erhverv For abonnenter

Thomas smed karrieren i skraldespanden og kastede sig ud som eventyrer: Siden har han ikke set sig tilbage

Hornbæk

Aflurede boliger i Hornbæk: Politiet efterlyser mistænkelig mand

Helsingør

Sarah tog sit livs valg midt i personlig krise: - Min søn begyndte at skrige helt uhæmmet

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Mens corona-smitten stiger: Mange flere af os skal behandles for senfølger

Sport For abonnenter

Fra favorit til konstant underdog: - Nu bliver vi straffet benhårdt hver gang

Helsingør For abonnenter

Politikere vil ikke have fartdæmpende sommer-løsning på Strandvejen: - En løsning skal være permanent

Annonce