Annonce
Helsingør

Så er der skrevet under: Bredt flertal bakker op om stramt 2022-budget med besparelser for millioner

Der er alvorlige miner omkring bordet i gårdhaven bag Helsingør Rådhus, da forligsaftalen om 2022-økonomien blev indgået. Fra venstre er det Bente Borg Donkin fra SF, Jan Ryberg fra Lokaldemokraterne, borgmester Benedikte Kiær fra De Konservative, Mette Lene Jensen fra Venstre, Christian Holm Donatzky fra De Radikale, Marlene Harpsøe fra Dansk Folkeparti og Claus Christoffersen fra Socialdemokratiet. Foto: Jesper Munch Nielsen
Syv ud af Helsingør Byråds otte partier er med i økonomisk aftale, der kræver besparelser på både socialt udsatte og kommunalt ansatte.

HELSINGØR: Der er mange hænder på den sparekniv, som i den kommende tid skal skære service væk på Helsingør Kommunes 2022-økonomi. Torsdag eftermiddag kunne borgmester Benedikte Kiær på trods af udsigten til massive og allerede udskældte besparelser for i omegnen af 60 millioner kroner præsentere et bredt budgetforlig - med opbakning fra 23 ud af byrådets 25 mandater fra syv af de otte partier i byrådet.

Over 40 millioner kroner skal der spares næste år på udsatte borgere med fysiske, psykiske eller sociale problemer. På nuværende tidspunkt er der ikke peget på hvor og hvordan. Og det kommer først til at ske efter en lang proces, der strækker sig ind i 2022.

Yderligere 14 millioner kroner i besparelser skal findes andre steder i den kommunale økonomi. Igen er der ikke sat navn eller sted på besparelserne.

Annonce

Politikerne i forligspartierne har lovet hinanden, at de inden nytår udvælger ikke-lovkrævede service-tiltag, Helsingør Kommune ikke længere skal tilbyde borgerne - peget ud på en lang liste, som administrationen skal udarbejde.

- Det handler om de opgaver, som kan kaldes kan-opgaver, ikke skal-opgaver, og listen løber måske op i 300-400 millioner. Dem skal vi give et servicetjek. Vi hører dem, det handler om, og så sætter vi os sammen og sætter krydser, forklarede Bendikte Kiær fra De Konservative.

Udviser tillid og mod

At være med i den slags beslutninger vil mange politikere sikkert gerne undgå med blot et par måneder til kommunalvalget, men alligevel lægger syv partier fra Dansk Folkeparti til SF nu mandater til 2022-budgettet.

- Vi har formået at møde hinanden med respekt for vores uenigheder. Jeg synes, at vi udviser tillid og mod ved, at vi ikke bare hugger til og tager de besparelser, vi finder logiske, men inddrager borgerne og brugerne, sagde Bente Borg Donkin fra SF.

Venstres Mette Lene Jensen var mindre tilfreds med situationen. Hun havde gerne set, at partierne allerede før vedtagelsen af budgettet i oktober havde udvalgt besparelserne.

- Vi udskyder mange af de svære beslutninger til senere på året. Men vi havde ikke forudsætningerne på nuværende tidspunkt, sagde hun.

Milliarder af kroner i spil

Helsingør Kommunes 2022-budget er på knap 4,7 milliarder kroner. Indkomstskat og ejendomsskat er de største indtægtskilder.

På den anden side af regnskabet fordeler de tungeste udgifter sig groft skåret på denne måde:

  • Ældre og sundhed: 985 millioner
  • Skoler, daginstitutioner, uddanelse: 1,1 milliarder
  • Social- og beskæftigelsesområdet: 1,3 milliarder

Kulturen inklusiv turisme-indsatsen koster med blandt andet bibliotekerne og Kulturværftet til sammenligning godt 80 millioner kroner

Annonce

Vil koste stillinger

Ifølge aftalen skal der blandt andet også spares cirka otte millioner kroner på administration og ledelse i kommunen. Det vil koste stillinger.

Samtidig skal der skæres nogle millioner på de kommunale biblioteker. Men socialdemokratiske Claus Christoffersen, borgmesterkandidaten fra byrådets næststørste parti, var trods besparelserne medunderskriver på forligsaftalen og takkede de øvrige partier.

- Jeg synes, at det har været et usandsynligt godt samarbejde. Men det har også været rigtigt, rigtigt svært ... Vi skal sikre, at byrådet holder fokus på velfærd og samtidig har en økonomi, der er i balance. Derfor vil vi gerne sidde med ved forhandlingsbordet, sagde Christoffersen.

Dybest set synes jeg, at det er et elendigt budget

Jan Ryberg, Lokaldemokraterne

Med De Konservative, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF, De Radikale, Lokaldemokraterne, Venstre og De Radikale i 2022-aftalen, var det samme forligskreds, der for et år siden gik sammen om 2021-budgettet - en noget festligere lejlighed, fordi der dengang ikke skulle spares andet end småpenge.

- Dybest set synes jeg, at det er et elendigt budget. Men det er det bedste, som vi kunne få ud af de midler, som vi har fået stillet til rådighed. Jeg er skuffet over, at en rød regering gør det så svært på det sociale område, sagde Lokaldemokraternes Jan Ryberg.

Annonce

Visioner tilladt

Flere partier glædede sig netop over, at der med besparelserne er fundet penge til at fastholde de ansatte i ældreplejen og i skolerne, som indtil videre har været betalt med statslige pulje-kroner.

- Selv om det er et sparebudget på mange områder, så tillader vi os også at have nogle visioner, blandt andet med minimumsnormeringer på vores plejehjem, understregede Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe.

Den radikale Christian Holm Donatzky pegede blandt andet på, at indførelsen af el-busser efter år på sidelinjen nu endelig er kommet med ind i kommunens budget for de kommende år - et af de talrige radikale ønsker, som forliget efter hans mening opfylder.

Annonce
Helsingør

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Navne For abonnenter

Vognmand fra Saunte med interesse for mennesker, mursten og musik: Anders har taget sit sidste billede

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Helsingør

Udrykning i Helsingør: Mindst 20 personer i masseslagsmål

Helsingør For abonnenter

Fritidshus steg 2,6 millioner på et år

Helsingør

Klimaforskere varmede op til topmøde: Vandstanden i Helsingør stiger, hvis isen begynder at smelte på Arktis

Erhverv

Helsingør-virksomhed er med i forreste række på klimatopmøde: - Vi vil gerne sætte tanker i gang hos verdens statsoverhoveder

Helsingør

Jette, Mette og Ann-Britt i fælles opråb: -Vi har simpelthen ikke tid nok til de ældre

Erhverv For abonnenter

Allan giver sit livsværk videre: - Det bliver ligesom at få min anden ungdom

Debat

Unge-debat; “Nej men, hvor er du så’n rigtigt fra?”

Helsingør

Bergs Bureau: Fredet mur i frit forfald - hvorfor griber de ansvarlige ikke ind?

KANDIDATTEST

Ved du, hvem du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Helsingør

Ældreplejen har massiv mangel på medarbejdere: Sådan vil politikerne forbedre forholdene

Helsingør For abonnenter

Fremmed kvinde fødte tre børn i Amandas hus: Nu skaber hun nyt liv i den gamle fødeklinik

Alarm 112

55-årig kvinde er dræbt af knivstik i Tisvildeleje

Annonce