Annonce
Helsingør

Sjælland Rundt 2021 udsolgt på fire dage: Nu får vi også Anholt Race

Sjælland Rundt er allerede udsolgt til 2021. Og nu udvides havets maraton med Anholt Race. Helsingør Sejlklub er arrangør af begge begivenheder. Foto: Lars Johannessen.
- Vi er blevet opfordret til at lave et "rejsehold", hvor vi tager rundt og rådgiver andre sejlklubber i landet om, hvordan vi gennemfører store kapsejladser midt i en coronatid, siger løbsleder Martin Anfeldt, Helsingør Sejlklub.
Annonce

ØRESUND: Det tog præcis fire dage, så kunne Helsingør Sejlklub melde om alt udsolgt til den legendariske Sjælland Rundt. Havets maraton, der i nu 73 år uden afbræk er startet fra Helsingør hver sommer.

Sjælland Rundt blev til efter anden verdenskrig, hvor lettelsen over igen at kunne sejle frit i Øresund resulterede i dette initiativ.

Sådan begyndte Sjælland Rundt

  • Baggrunden for sejladsen er nok så dyster. Allerede den 10. maj 1940 forbød den tyske besættelsesmagt al lystsejlads i farvandene øst for Sjælland. Meningen var selvfølgelig at forhindre illegal trafik til Sverige. Efter forhandling med myndighederne lykkedes det dog at få en ordning i stand, således at de Øresund-sejlere, som ønskede det, kunne fortsætte denne lystsejlads på Isefjorden.
  • Der er dejligt i Isefjorden, men for Øresund-sejlerne føltes det alligevel som at blive sat i bur. Man harmedes mere og mere over disse forhold og en kreds af sejlere gav derfor hinanden håndslag på, at når krigen var til ende, ville man tage revance og se Sjælland udvendigt fra. Man ville kort og godt sejle Sjælland rundt.
  • Initiativtagerne til sejladsen var daværende købmand J.F. Madsen, formand for kapsejladsudvalget Willy Krogh Hansen og klubmedlemmerne skibsbygger Knud Petersen, skibstømrer Axel Aspman og elektriker Viggo Nielsen. Ingen af disse pionerer er nulevende.
  • Starten til den første 'Sjælland Rundt' gik søndag den 29. juni 1947 kl. 10.00 med Sjælland om bagbord. Der var 12 startende både, heraf otte spidsgattere i varierende størrelser, to kuttere og to folkebåde. Alle fartøjer gennemførte sejladsen med spidsgatteren 'Fri', som overalt vinder (sejltid 53 timer 28 minutter).
  • De følgende år var deltagerantallet fortsat beskedent. Først i 1963 nåede antallet af deltagere over 100. Det samme år blev der to adskilte starter, dels for R.O.R.C. både, en halv time efter for NL både.
  • Herefter steg deltagerantallet hvert år, indtil rekordåret 1984, hvor der var 2074 tilmeldte både og adskillige starter.

Det lykkedes for Helsingør Sejlklub at gennemføre Sjælland Rundt i år trods coronaen, mens mange andre sejlklubber i ind- og udland opgav sådanne arrangementer.

Igen i 2021 er klubben fast besluttet på at gennemføre kapsejladsen. Derfor blev tilmeldingen allerede åbnet for nogen tid siden. Og på bare fire dage blev der udsolgt.


Vi er ret stolte over, at det hele er gået så godt. Det har virkelig været med til at placere Helsingør på land- eller søkortet

Martin Anfeldt, løbsleder Sjælland Rundt og Anholt Race


-  Vi måtte lukke for tilmelding allerede efter fire dage, hvor vi var fyldt op. Vi er begrænset til 470 sejlere, der deltager på 92 både. Vi har derfor lavet en venteliste, så flere kan komme med, hvis andre melder fra, fortæller stævneleder Martin Anfeldt, Helsingør Sejlklub.

Annonce

Rollemodel for danske sejlklubber

Klubben har håndteret denne sommers maraton til søs så godt, så flere danske sejlklubber har opfordret Helsingør-klubben il at lave et "rejsehold", der tager rundt og rådgiver andre klubber i landet, så også de får mulighed for at gennemføre kapsejladser trods corona.

- Vi er ret stolte over, at det hele er gået så godt. Det har virkelig været med til at placere Helsingør på land- eller søkortet, siger Martin Anfeldt.

Som en del af 2021-udgaven af Sjælland Rundt er der nu også mulighed for at sejle en helt ny kapsejlads, ligeledes med start fra Helsingør og på samme dato.

Løbsleder for Sjælland Rundt 2021 og Anholt Race, Martin Anfeldt, Helsingør Sejlklub, har netop holdt foredrag ved Dansk Sejlunions klubkonference om, hvordan man arrangerer kapsejladser i coronatider. Foto: Lars Johannessen.

Anholt Race er en distancesejlads på cirka 110 sømil, hvor deltagerne bliver udfordret på deres distance- og kapsejladsevner, samtidig med det er lettere at passe turen ind i tætpakket kalender.

Annonce

Udmattende og krævende

- Sjælland Rundt kan være en ret udmattende kapsejlads og ikke alle er klar til den. Anholt Race er med en kortere distance og mindre krævende navigation nok mere tilgængelig. Samtidig får vi et voksende antal henvendelser fra singlehand-sejlere, som Anholt Race passer godt til, siger Martin Anfeldt.

Ligesom på Sjælland Rundt vil der være en deltagerbegrænsning på 470 sejlere.

- Det er den nuværende begrænsning. Men vi ved jo ikke, hvordan verden ser ud til den tid, siger løbslederen.

Datoer Sjælland Rundt og Anholt Race

17. til 21. juni 2021: Sjælland Rundt med start i Helsingør.

17. juni 2021: Anholt Race start

Tilmeldingsfrist: torsdag d. 10. juni 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Travlhed før genåbning: - Vi undersøger, om vi må lukke kunderne ind ad bagdøren

Helsingør For abonnenter

Massiv opbakning til kritik af hjemmeplejen: - Hvor er det trist

Annonce