Annonce
Helsingør

Uventet kovending: Hurra, nu er Hellebæk Skov tilbage på vigtig liste over mulige naturnationalparker

Hellebæk Kohave og skoven omkring røg af listen over mulige naturnationalparker. Nu er den tilbage igen. Foto: Lars Johannessen.
Om kort tid beslutter miljøministeren, om området ved Hellebæk Kohave og skoven omkring skal udpeges som unikt og urørt naturområde.

HELSINGØR: Køerne, engene og træerne i Hellebæk Kohave og den omkringliggende skov er nok ligeglade, men rundt omkring var der stor glæde fredag eftermiddag med nyheden om, at det sammenhængende naturområde i Helsingør kommune er tilbage på Miljøministeriets liste over mulige naturnationalparker – altså særligt bevaringsværdige områder, hvor naturen skal stå urørt, og i stedet græsses af store dyr som køer og heste, men fortsat med fri adgang for mennesker.

Der er fem udpegede naturnationalparker i Danmark i dag. Men der skal udpeges 10 mere. Miljøminister Lea Wermelin fortæller til Helsingør Dagblad, at der ret hurtigt vil blive taget en beslutning.

Hellebæk Kohave og det omkringliggende skovområde var oprindeligt med på Miljøministeriets liste på 23 steder, der var i spil til at blive naturnationalpark, men blev pillet af igen. Men ved en kovending er Hellebæk Skov, som området kaldes, nu med på listen igen.

Annonce

En rigtig god nyhed

- Det er en rigtig god nyhed. Det er jo det, vi ønsker, og det, som vi har arbejdet for i lang tid. Vi synes da, at Hellebæk Skov naturligvis burde blive en af de 10 nye naturnationalparker. Det er der blevet peget på mange steder fra, blandt andet fra Danmarks Naturfredningsforening, Verdensnaturfonden og Ornitologisk Forening, siger Thor Hjarsen, formand for foreningen Hellebæk Kohaves Venner, og fortsætter:

- For biodiversiteten ved vi fra Hellebæk Kohaven og skoven, at det betyder utroligt meget for de vilde blomster og planter, at der er græssende dyr, og så kommer der mange flere insekter og flere fugle. Det giver alt i alt en mere rigtig naturoplevelse for Helsingørs borgere.

Allerede nu græsser der kvæg af den hårdføre slags i Hellebæk Kohave. Håbet er, at området med græssende dyr, måske heste og kronvildt, kan udvides til et større areal med de nødvendige hegn omkring - yderhegn ligesom omkring Dyrehaven, foreslår borgmester Benedikte Kiær.

Vi skal lytte, når Helsingør og en borgmester som Benedikte Kiær siger, at vi vil gerne have en naturnationalpark

Miljøminister Lea Wermelin
Annonce

Har gode chancer

Meget tyder på, at Hellebæk Skoven har gode chancer for at blive blandt de 10 udvalgte. Området blev strøget fra listen med 23 steder på opfordring fra Slots- og Kulturstyrelsen, der mente, at fortidsminder som marksystemer og fund fra oldtiden, industrihistoriske kulturarvsspor og gamle stendiger skulle beskyttes bedre, end det kan ske i en naturnationalpark.

Men der er fundet en løsning på det problem, og efter et møde med miljøminister Lea Wermelin mandag er borgmester Benedikte Kiær meget spændt på, om Hellebæk Skov-området kommer med blandt de 10 nye naturnationalparker.

- Her har vi en helt enestående chance for at blive en del af en god fortælling om, hvordan man kan få natur, kultur og friluftsliv til at gå hånd i hånd. Vi får lov at beholde kreaturerne i Kohaven, som vi kender det i dag, og samtidig får vi øget variationen og biodiversiteten i resten af skoven, uden at ødelægge kulturminder og uden at genere friluftslivet. Så vi er meget glade for, at vi er kommet med på listen igen, og der er mulighed for, at alt det, der sker i Kohaven, kan udvikles videre, når man hegner et større område fint ind, men beholder ridestier, mountainbikespor og så videre, siger Benedikte Kiær fra De Konservative og understreger:

- Vi ved ikke, om Hellebæk Skov bliver valgt. Men det giver altså så god mening i det her område. Der er sket så gode ting i Kohaven. Vi er allerede i gang, og så følger der jo penge med til formidling og til at passe på området.

Naturfredningsforeningen elsker naturnationalparker

"Naturnationalparker er områder, hvor naturen har førsteprioritet. Under én procent af Danmarks areal er stærkt beskyttet natur, som ikke indeholder landbrug, produktionsskov eller andre naturskadelige aktiviteter".

Der skal som udgangspunkt gå græssende dyr som heste, kvæg eller bisonokser i de store områder. En kedelig græsmark kan med græssende dyr forvandles til artsrig blomstereng. Og når dyrene gnubber sig op ad grene og stammer, vil de skrabe bark af, vælte træer og knække grene af, så der kommer lysninger og naturlige åndehuller.

Naturnationalparkerne skal skabe de levesteder, truede dyr som kirkeugler, markfirben, vilde bier og hasselmus har så desperat brug for. I naturnationalparkerne vil natur stå i første række, og skovfældning og landbrug bliver som udgangspunkt forbudt.

Landskaberne bliver mere varierede og dynamiske, så skovene får flere lysninger og væltede træer, engene får flere blomster til bier og sommerfugle, og moserne bliver fyldt med liv.

Samtidig får danskerne adgang til endnu flere skønne naturområder. Naturnationalparkerne vil være én stor indhegning i stedet for de mange små, der opdeler landskabet i dag. På den måde bliver forskellige naturtyper forbundet og forstærket, og dyr og planter, som før har været almindelige i den danske natur, får igen mulighed for at brede sig."

Annonce

Gevinst for Danmark

- Det er en god ide at oprette naturnationalparker, fordi den danske natur er under stort pres og har været det i årtier. Eksperterne anbefaler meget store sammenhængende naturområder, mere urørt skov og græssende dyr. Naturnationalparkerne vil også give plads til spændende naturoplevelser, så det er en gevinst for Danmark, for naturen og for danskerne, siger Lea Wermelin til Helsingør Dagblad.

Den socialdemokratiske miljøminister roser Helsingør for at have store visioner for naturen i lokalområdet og for kampen for Hellebæk Skov som naturnationalpark. Forslaget blev som nævnt taget af listen på grund af bekymring for fortidsminderne i området.

- Men vi skal også lytte, når Helsingør og en borgmester som Benedikte Kiær siger, at vi vil gerne have en naturnationalpark, så derfor kom Hellebæk Skov tilbage på bruttolisten. Der er ikke taget en politisk beslutning endnu omkring udpegningen. Desuden vil der alle de steder, hvor der skal være en naturnationalpark, være en grundig lokal proces, hvor vi finder de helt konkrete løsninger, siger Lea Wermelin.

Flere kommuner har faktisk frabedt sig at få lokale naturnationalparker - blandt andet Helsingørs nabokommune Gribskov. "Byrådet i Gribskov kommune ønsker ikke hegn i vores skove, for vi mener ikke, at det er til gavn for noget, og det er virkelig til stor skade, for alle de borgere, der bruger skovene, har borgmester Bent Hansen udtalt tidligere i år.

De fem naturnationalparker og de fem nationalparker

I Danmark er der fem udpegede såkaldte naturnationalparker, hvor naturen skal vokse vildt:

  • Gribskov i Nordsjælland
  • Fussingø ved Randers
  • Almindingen på Bornholm
  • Tranum i Jammerbugt
  • Stråsø i Vestjylland

I Danmark er der desuden fem nationalparker:

  • Nationalpark Thy, indviet i 2008
  • Nationalpark Mols Bjerge, indviet i 2009
  • Nationalpark Vadehavet, indviet i 2010
  • Nationalpark Skjoldungelandet, indviet i 2015
  • Nationalpark Kongernes Nordsjælland, indviet i 2018
Annonce
Erhverv For abonnenter

Lovændring rev benene væk under livsværk: Nu følger Pernille drømmen og åbner delikat butik i hjertet af Helsingør

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce

Seneste podcasts

Annonce
Annonce
Helsingør

Jamal stod med valget om at dø eller forlade sin familie: Nu vil han inspirere andre indvandrere med sin vilde historie

Hornbæk For abonnenter

Nu bliver endnu et hjørne af Hornbæk fedtet ind: - Jeg vil åbne for byens bedst bevarede hemmelighed

Helsingør

Nelly er Falkenbergs ukronede dronning - nu fylder hun 100 år

Sport For abonnenter

Analyse: Jeg må ikke skrive katastrofe - det er bare svært at finde andre ord

For abonnenter

Esbjerg Havn skal være militært knudepunkt for Nato og USA: 'Kritisk infrastruktur er mere og mere afgørende, og når USA spørger, om vi kan hjælpe med det her, så er vi klar'

Helsingør

Fans fra Lyngby efter Helsingør-kamp: - De er syge i hjernen

For abonnenter

Prestigefyldt cykelfabrik lukkede produktionen og gik fra 100 til 14 ansatte: Nu er flere års underskud vendt til markant millionoverskud

Helsingør

Efter tre måneder får Andreas et møde med Kiær: Derfor er hun den, han allerhelst vil mødes med

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Sport For abonnenter

Videointerview med cheftræneren: - Superliga-drømmen er intakt

Helsingør For abonnenter

'Jeg ved, hvor du bor': 16-årige Mollie oplever alt fra trusler til flirtende mænd, når hun trækker i dommeruniformen

Sport

Efter kæmpe Superliga-nedtur: Nu begynder ny kamp om udvidelse af Helsingør Stadion

Annonce