Annonce
Sport

I coronaens skygge: Sport for de bedste

Selv på de frostkolde morgener trækker de helsingoranske Danmarksmestre i golftøjet for at træne. Det må de, fordi de er blandt eliten i landet. Foto: Lars Johannessen.
Selvom store dele af samfundet er lukket ned, er der stadig mulighed for at dyrke sport - hvis niveauet er højt nok.

TALENT: Sportens verden er lukket godt og grundigt ned af den verdensomspændende corona-pandemi. Rundt omkring på idrætsanlæggene er det dog fortsat muligt at støde på udøvere. Som regel de bedste.

Der er forskellige regler i de forskellige forbund, og desuden har professionel idræt særstatus. Under den paraply er der træningsmuligheder for de største talenter, selvom de endnu ikke tjener penge på deres sport.

Annonce

Meget anderledes

Det gælder blandt andet for Helsingør Golf Clubs bedste damehold, som i sommer vandt det danske mesterskab, og de talentfulde spillere huserer også på det danske landshold. Derfor træner de videre som om - næsten - intet var hændt.

- Det er selvfølgelig meget anderledes at komme i klubben, for her er meget tomt i forhold til, hvordan det plejer at være, men det er virkelig rart, at vi kan komme ud og træne, siger 17-årige Kajsa Landström, som både repræsentere HGC og Danmark, når hun svinger køllerne på de velplejede græstæpper i både ind- og udland.

Under den første nedlukning i foråret 2020 var der ikke adgang til golfklubben, og de faciliteter, der tilbydes atleterne her. Der var ikke mulighed for morgentræning og direkte sparring med trænerne.

- Dengang hentede jeg en måtte og et net, og så stod jeg hjemme i haven og trænede, men det var slet ikke det samme. Det er vigtigt for timingen og vores udvikling som spillere, at vi træner rigtigt både i forhold til mængde og kvalitet, siger Kajsa Landström i forbindelse med den morgentræning, som hun har i skoleregi som en del af Helsingør Eliteidræts Akademi.

Annonce

Glæder sig til golf i shorts

Hun går i 2.g på Helsingør Gymnasium, og her er alt også anderledes. Skoledagen foregår på computer, og både motionen og det sociale samvær er meget begrænset for tiden. Træningslejren under sydens sol er aflyst, og der er endnu ikke lagt plan for årets turneringer.


Det er meget vigtigt, at atleterne i de forskellige idrætsgrene bliver holdt så meget fast i træning, som muligt. Det nytter ikke, hvis formen ikke helt forsvinder. Hvis der bliver totalt stilstand, bliver kampen for at komme tilbage lang, og det kan igen ødelægge de unge menneskers motivation.

Allan Jørgensen, Helsingør Talent & Elite


- Der er ikke så meget positivt i øjeblikket, men det skal nok komme. Vi glæder os til, at der kommer styr på corona, og vejret bliver bedre. Det bliver skønt at komme ud og spille golf i shorts igen, siger det 17-årige golftalent.

Lederen af Helsingør Talent & Elite, Allan Jørgensen, bruger en stor del af sin arbejdstid på at tage rundt til kommunens største talenter og sikre sig, at de holder humøret oppe.

- Det er meget vigtigt, at atleterne i de forskellige idrætsgrene bliver holdt så meget fast i træning, som muligt. Det nytter ikke, hvis formen ikke helt forsvinder. Hvis der bliver totalt stilstand, bliver kampen for at komme tilbage lang, og det kan igen ødelægge de unge menneskers motivation. Det er et stort ansvar, der ligger på vores mange heldigvis dygtige trænere, siger Allan Jørgensen.

Helsingør har 21 svømmere på unionens liste over dem, der må træne. De har netop deltaget ved de danske mesterskaber i kortbanesvømning, som blev afviklet i Helsingør kort før jul. I gymnastiksalen er der også blevet åbnet for, at flere af de dygtigste piger kan komme i gang med redskaberne.

Annonce

Fodbold i små grupper

Hos FC Helsingør, der arbejder med de fleste af byens største fodbold-talenter, er der restriktioner på træningspassene. Her må der være fem mand i hver træningsgruppe, og der må være fire grupper på en bane. det giver nogle udfordringer på logistikken, men det fungerer, siger talentchef Kenneth Rasmussen.

- Det er en ærgerlig situation, men det er sådan det er i øjeblikket, og vi må gøre, hvad vi kan, for at få det bedste ud af det hele. Vi overholder de restriktioner, som er sat op, og det arbejder vi inden for. Jeg synes faktisk, at både spillere og trænere gør meget for, at det skal fungere. Vi skal nok være klar, når det hele åbner op igen, siger han.

De spillere på U19-holdet, der træner med hos klubbens 1. divisionshold, er undtaget fra reglen om maksimum fem spillere i hver træningsgruppe.

- Vi er glade for, at vi har mulighederne for at holde talenter på nationalt niveau i gang, men vi glæder os ligesom resten af landet til, at der igen bliver åbnet op for en almindelig hverdag. Det har været en hård periode for alle, konstaterer Allan Jørgensen.

Helsingør Talent & Elite arbejder med elever i de ældste folkeskoleklasser på idrætslinjen, mens Helsingør Eliteidræts Akademi er for sportstalenter, der er i gang med en ungdomsuddannelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Formand for landets intensivlæger: - Børn med corona kan blive efterårets store udfordring

Debat

Kvinder, hvem kæmper vi egentlig imod?

Annonce