HELSINGØR: En mumificeret kat og en Jolly Cola, der ikke er blevet rørt siden den blev stillet på bordet for mere end 30 år siden.
Små fine eksempler på det guldbesmykkede lædertapet, der engang prydede væggene, en gammel rejsekuffert, århundredegammelt værktøj og mange andre finurlige ting.
Det er nogle af Kronborgs mindre kendte skatte. Ting som tidligere ansatte på Kronborg har efterladt til deres efterfølgere .Det er noget af det, som man kan læse om i bogen "Kronborg bag facaden", der udkommer den 19. juni. Det er en bog, der handler om mange hemmeligheder bag murene, men først og fremmest om 14 mennesker, der har Kronborg som deres daglige arbejdsplads.
Steen rev muren ned
Det var Steen Murer, der bogstaveligt talt rev muren ned og åbnede Anja Klemp Vilgaards øjne for en række spændende skikkelser på Kronborg. Personer, som de mange gæster på Kronborg kun sjældent, hvis nogensinde ser. Personer, der lever og ånder for det gamle slot og selv er med til at holde dets historier i live.
Anja Klemp Vilgaard har siden 2013 ejet firmaet Get Ajour, der leverer strategisk historiefortælling til virksomheder. Get Ajour finder man på i lokalerne på 2. sal af Løjtnantskolen på Kronborg, og det var her at Anja blev fascineret af Steen, der arbejder som murer, af hans fortællinger og hans stærke tilknytning til Kronborg. Det blev første skridt mod bogen "Kronborg facaden", der udkommer den 19. juni.
Langt nede, højt oppe
- Jeg har været så langt nede og så langt oppe jeg kan komme, fortæller Anders Espersen Marlow, der som fotograf har fået lov til at følge Kronborgs ansatte i deres daglige arbejde, hvad enten det foregik i kasematerne hos Holger Danske eller i et af tårnene.
Anja Klemp Vilgaard og Anders Espersen Marlow har arbejdet med bogen i mere end to år som et con-amore-projekt ved siden af deres daglige arbejde.
Undervejs er de blevet bidt af Kronborg, og ikke mindst de håndværkere, der skjult for de fleste udfører et stort arbejde, hvor det klassiske håndværk er i højsædet.
- For eksempel Benny, der som blikkenslager på taget arbejder med en 60 kilo tung kobberplade og selv laver arbejdet med håndkraft, ikke noget med en forproduceret rende, siger Anja Klemp Vilgaard som et af mange eksempler, hvor det bliver tydeligt at vedligeholdelsen af det gamle slot i høj grad er håndholdt, for eksempel også med de mange håndhuggede sten, hvor man lige frem af udformningen kan se, hvem der har hugget dem.
De fører historien videre
Ud over en stor faglig stolthed har Kronborgs ansatte også mindst én ting til fælles.
- De er som en familie. De er alle stolte af at arbejde her, og de føler ,at de er med til at føre historien videre, som deres forgængere gennem 600 år har gjort det, fortæller Anja Klemp Vilgaard.
For turisterne er Kronborg måske Hamlets og de danske kongers slot. Anja Klemp Vilgaard har en supplerende beskrivelse:
- Kronborg er et ’menneskeslot’. Bygget af blod, sved og tårer – og en slags tidskapsel hvor fortidens håndværkere lægger beskeder til nutidens. Væggene emmer af ekstravagante fester, ubeskrivelige pinsler og helt utroligt tankevækkende skæbnefortællinger – og da jeg først begyndte at kratte i alt det, fik slottet en helt ny og meget personlig betydning for mig, siger hun.
Anders Espersen Marlow har i modsætning til Anja ikke sin virksomhed på Kronborg. Han arbejder fra Søborg, men nu har Kronborg erobret en særlig plads i hans bevidsthed.
- ”Det har været fantastisk at få lov til at komme steder hen som mange slet ikke oplever, at være vidne til det helt utroligt store engagement disse mennesker har, fortæller han.
Undervejs har begge fået mange historier præsenteret. Nogle af dem, men ikke alle er med i bogen, og alle Kronborgs hemmelighed kommer næppe for en dag, for bag kulisserne skrives der næsten dagligt nye historier.
Anja Klemp Vilgaard og Anders Espersen Marlow:
Kronborg - Bag Facaden
304 sider,
Get Ajour
Udkommer 19 Juni.