Annonce
Erhverv

Sikke en fest: - Vi er så glade

- Vores webshop har vi været fire om at passe under nedlukningen.  Men hvor er det dejligt at se vores kunder her i butikken igen, siger Rikke Posner og Lise Lotte Møller, indehaverne af Stokværk i Espergærdecentret.  Foto: Lars Johannessen
- Nu har vi efterhånden sparet så mange penge under corona-nedlukningen, så det er dejligt at komme ud og bruge nogen af dem, lyder det fra flere forbrugere. Både kunder og forretningsindehavere stod på spring, da butikkerne genåbnede.

ERHVERV: - Vi har savnet vores kunder.

- Det er så skønt at komme ind i en rigtig butik og kunne snakke sammen og se varerne i virkeligheden.

Smilene bag mundbindene. Glade øjne og åbne arme.

Den første forsigtige genåbning af butikkerne ligner en regulær formiddags-fest.

Butikkerne bobler over af glæde. Det samme gør forbrugerne.

Det var, som om både forretningsdrivende og kunder havde stået på spring for at komme afsted,  slå dørene op og komme ind i butikkerne, se varerne i virkeligheden i stedet for på billeder på instagram eller en webshop.

Annonce

Veloplagthed i EC

Mens statsminister Mette Frederiksen havde valgt at besøge tre udvalgte butikker i Helsingør, og gå en tur gennem byen sammen med borgmester Benedikte Kiær, så foregik genåbningen i både Espergærdecentret og i Hornbæks Hovedgade også med masser af veloplagte, forventningsfulde kunder lige fra den tidligste formiddag.

Espergærdecentret er Danmarks ældste shoppingcenter. Centret er også uden tag over hovedet.  Det kan lyde negativt, men det har vist sig at være det stik modsatte.

- Vi har drøftet en overdækning af centret flere gange siden 1954, hvor det blev indviet. At det heldigvis aldrig er blevet til noget, har vist sig at blive vores store held, ikke mindst her i corona-nedlukningerne. For centret har jo kunnet holde åbent og i dag kan alle butikkerne så også åbne, fordi centret ikke er overdækket, fortæller Per Tærsbøl, tidligere borgmester i Helsingør og tidligere ejer af flere forretninger i centret.

Annonce

Gang i prøverummet

I modeforretningen Ewita i EC er Ewa Sawon klar til at åbne for et stort udsalg. Varerne er markant nedsat. Få minutter efter genåbning er der allerede en kunde i fuld gang i prøverummet.

Ewa Sawon, indehaver af modebutikken Ewita i Espergærdecentret, hjælper en af hendes faste stamkunder, i prøverummet. Foto: Lars Johannessen

- Jeg tager nu genåbningen ret afslappet. Jeg vil ikke stresse. Jeg har brugt nedlukningen til at holde en lang ferie. Det kan jeg ikke huske, hvornår jeg sidst har haft på den måde.  Men ind imellem har jeg, ligesom sikkert mange andre, haft mine tanker om, hvorvidt det kan betale sig at fortsætte med at have forretning. Men så prøver jeg at tænke positivt og sige til mig selv, at det nok skal gå.

- Min mand er bogholder og han har lavet alt det "besværlige" arbejde med moms, skat og hjælpepakker. Han har fået lavet nogle gode aftaler for mig og det er en kæmpe hjælp. Folk tror jo, at hjælpepakkerne gør os rige. Det forholder sig ikke sådan. Pakkerne er ren overlevelse, siger Ewa Sawon.

Annonce

Længes efter forår

I Stokværk føles det, som om man går lige ind i foråret, nr man åbner butiksdøren. Lyse farver, blomster, nymalede prøverum og nye montre signalerer en ny begyndelse.

- Vi har valgt at genåbne på denne måde, fordi vi tror, at vi allesammen længes efter foråret. Vores udsalgsvarer har vi samlet inde i cafeen, der skal holde lukket. Under nedlukningen har vi været fire til at passe vores webshop. Den kan ikke opveje omsætningen og stemningen i en åben butik, men den har vist sig at have en ok omsætning.  Tiden er på en måde fløjet afsted. Ud over at sætte i stand her i butikken har vi også lagt strategier for fremtiden, fortæller en af Stokværks to ejere, Rikke Posner.

Annonce

Støtte til de små butikker

En medarbejder har nu som fast ansvarsområde at spritte hele forretningen af flere gange om dagen.

I Stokværks afdeling Kids møder vi to kvinder og den lille fem måneder gamle Nohr. De er kørt til Espergærde fra Amager alene for at kunne shoppe i den fysiske Stokværk Kids på genåbningsdagen.

- Det er vigtigt at støtte de mindre butikker efter genåbningen, siger Melina og Anja Arendal med lille Nohr. De tog fra Amager til Espergærdecentret for at handle her på genåbningsdagen. Foto: Lars Johannessen

- Vi er taget til Espergærde, fordi vi er blevet opmærksomme på den dejlige hjemmeside, som forretningen har. Der har vi handlet under coronaen. Og så fik vi lyst til at køre til Espergærde nu, hvor vi kunne opleve forretningen i virkeligheden, fortæller Melina og Anja Arendal fra Amager.

- Det er vigtigt at støtte de mindre, lokale butikker. Det har virket forkert, at vi kunne tage ud i Fields under corona-nedlukningen og købe alt muligt i Bilka, som mindre butikker har været afskåret fra at sælge. Derfor er vi også her i Espergærde i dag.

- Når lokale forretninger har, hvad vi skal bruge, så handler vi lokalt, siger Niels B. Sørensen, der med gode råd fra sin kone Janne Sørensen og indehaver af Fyr og Bi i Hornbæk , Pernille Damgaards, bliver ekviperet efter genåbningen. Foto: Lars Johannessen
Annonce

Gang i Hornbæk

I Hornbæk oplever herremodeforretningen Fyr og Bi stor interesse fra kunderne.

- Det er både julegaver, der skal byttes og forårsgarderoben, som man nu endelig kan komme ud og prøve og se på, der er gang i, fortæller indehaveren Pernille Damsgaard.

Hun åbnede butikken for fire år siden, fordi hun syntes, der manglede herretøjsforretninger i byen.

- Det er gået rigtig godt og nedlukningen har jeg benyttet til at få malet butikken og ringet til leverandørerne og få bestilt nye varer, siger Pernille Damsgaard.

  1. Udvalgsvarebutikker under 5.000 kvm (dog undtaget udvalgsvarebutikker i storcentre) genåbnes med midlertidigt skærpede kvadratmeterkrav
  2. Udvalgsvarebutikker på 5.000 kvm eller derover kan holde åbent for et meget begrænset antal kunder mod tidsbestilling
  3.  Udendørs kulturinstitutioner genåbnes med krav om, at besøgende skal fremvise dokumentation for negativ test, der er højst 72 timer gammel
  4. Forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 25 personer for så vidt angår udendørs idræts- og foreningsaktiviteter i organiseret regi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Hvad har vi lært af corona?

Annonce